Ένα μονόξυλο 4.000 χρόνων

Οι άνθρωποι διασχίζουν τη λίμνη της Κωνσταντίας εδώ και χιλιάδες χρόνια με διάφορα σκάφη. Πρόσφατα εντοπίστηκε ένα σπάνιο μονόξυλο και οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν πολλά.


Οι ερευνητές ελπίζουν να αποκτήσουν νέες γνώσεις σχετικά με τα μονόξυλα στη λίμνη της Κωνσταντίας μετά την ανακάλυψη ενός ηλικίας 4.000 χρόνων. Ίσως μάλιστα να ανακαλύψουν στοιχεία για τη λίθινη εποχή και την πρώιμη εποχή του χαλκού. «Μέσα από το συγκεκριμένο εύρημα για πρώτη φορά η χρήση της λίμνης καταγράφεται ως υδάτινη οδός ή νερά όπου οι άνθρωποι ψάρευαν», δήλωσε ο επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών της Στουτγάρδης Βόλφγκανγκ Ράιμερ.

Με μεγάλη προσοχή το ξύλινο κουφάρι πρόκειται να ανασυρθεί τις επόμενες εβδομάδες. Το μονόξυλο μήκους άνω των οκτώ μέτρων χρονολογείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων από τον 24ο έως τον 23ο αιώνα π.Χ.

Το αρχαιότερο στην Κωνσταντία

«Αυτό το μονόξυλο είναι το παλαιότερο σκάφος από τη λίμνη της Κωνσταντίας που γνωρίζουμε μέχρι τώρα», δήλωσε η Κάτριν Σουτς, υφυπουργός Οικονομικών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην τοποθεσία, όπου βρέθηκε το μονόξυλο το φθινόπωρο του 2018. Παραμένει όμως μυστήριο γιατί το μονόξυλο βυθίστηκε στη λίμνη σε αυτό το σημείο. Το πολύτιμο αυτό κουφάρι θα πρέπει να ανασυρθεί με μεγάλη προσοχή και στη συνέχεια να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί. Μια επίπονη εργασία που διαρκεί χρόνια.

Πριν από τρία χρόνια είχε ανακαλυφθεί στο Βάσερμπουργκ, στο βαυαρικό τμήμα της λίμνης της Κωσταντίας, ένα μονόξυλο από βελανιδιά. Ενώ εκείνο ανασύρθηκε όλοκληρο από το νερό, τώρα στον Ζεερχάιμ, έναν παραπόταμο του Ρήνου που χύνεται στη λίμνη της Κωνσταντίας, δεν είναι δυνατόν να συμβεί το ίδιο. «Το ξύλο είναι πολύ εύθραυστο και πολύ μαλακό για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Ράιμερ.

Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται κάτω από το νερό είναι πολύ προσεκτικοί και χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων μικρά φτυάρια. Σύμφωνα με αυτούς, η πλώρη του μονόξυλου δεν είναι πλέον σε καλή κατάσταση.

Το μονόξυλο έχει μήκος 8,56 μέτρων και έως 81 εκατοστά πλάτος. «Αυτό το μονόξυλο είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα προϊστορικά σκάφη», ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Τα μονόξυλα είναι από τα παλαιότερα πλωτά σκάφη της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε παραθαλάσσιους οικισμούς.

Η λίμνη της Κωνσταντίας είναι μια τοποθεσία που έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους. Υπάρχουν απομεινάρια περίπου 70 χωριών που είχαν στηθεί σε πασάλους μέσα στο νερό από κυνηγούς και ψαράδες της λίθινης εποχής και της εποχής του Χαλκού. Περισσότεροι από 110 τέτοιοι οικισμοί ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

dw.comΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

1 reply

  1. Επειγόντως πρόστιμο και κατάσχεση εργαλείων στους homo sapiens που έκοψαν κορμός δέντρων για να κάνουν μόνοξύλα για περνούν απεναντι. Α και μη ξεχάσουμε, να μπουν διόδια στη μέση της λίμνης γιατί ο τσάμπας πεθανε.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: