Υπάρχουν αρχαία δάση στην Ευρώπη; Πως μπορεί να επιτευχθεί η προστασία τους

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων διεθνούς βεληνεκούς πραγματοποιείται σήμερα, 17/5, στις 19:00 ώρα Ελλάδας, διαδικτυακά, η ημερίδα «Αγροδασοπονία και προστασία αρχαίων δασών», που συνδιοργανώνει το Πράσινο Ινστιτούτο με τους διεθνείς Οργανισμούς FREDA & GEF. Προσκεκλημένοι είναι: Ο ευρωβουλευτής Martin Häusling, ιδιαίτερα γνωστός για τις δράσεις του στα θέματα της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ και βιοκαλλιεργητής ο ίδιος, καθώς και η δασολόγος Anna DeparnayGrunenberg που πρωτοστατεί για την διάσωση των αρχαίων δασών της ανατολικής Ευρώπης και της καμπάνιας για έναν νέο ευρωπαϊκό νόμο για την πάταξη της παγκόσμιας λαθροϋλοτομίας, η οποία και θα συντονίσει την συζήτηση. Την ψηφιακή ξενάγηση στα αγροδασικά τοπία της Ρουμανίας θα μας κάνει ο διάσημος ακτιβιστής, φωτογράφος και συγγραφέας Matthias Schickhofer ενώ από την μεριά της Ελλάδας θα συμμετέχουν δύο διακεκριμένοι στο αντικείμενό τους καθηγητές Πανεπιστημίου, ο Μιχάλης Βραχνάκης, συγγραφέας και του σχετικού βιβλίου «Λιβαδοπονία – Οικολογία, διαχείριση και βελτίωση λιβαδικών εκτάσεων» (κατεβάστε το από ΕΔΩ) καθώς και η Αναστασία Παντέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα αιωνόβια δάση βελανιδιάς.

Τα αρχαία αγροδασικά τοπία καθώς και κάποια πολύ-λειτουργικά γεωργικά συστήματα μικρής κλίμακας, διατηρούνται ακόμη σε διάφορες γωνιές της Ευρώπης (κυρίως στα βουνά και τα νησιά) καθώς διέφυγαν από τον ραγδαίο μεταπολεμικό γεωργικό μετασχηματισμό που υποστηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια και από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) της ΕΕ. Κάποια από τα αρχαιότερα δέντρα του πλανήτη, ιδιαίτερα στις εύφλεκτες περιοχές της μεσογείου, διατηρούνται σε αυτά τα ανθρωπογενή τοπία που συντηρούνται από παραδοσιακές χρήσεις γης, τα οποία έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις κλιματικές αλλαγές αλλά και φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα, κάτι που προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την διατήρησή τους.

Η ημερίδα αυτή έρχεται ως συνέχεις στις 3 προηγούμενες εκδηλώσεις του Πράσινου Ινστιτούτου για τις παραγωγικές αναδασώσεις και την αγροδασοπονία.  Η εκδήλωση αυτή θα δώσει παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, ανοίγοντας την συζήτηση για την υποστήριξη της αειφορικής γεωργίας και δασοπονίας στην ΕΕ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των διάφορων Ευρωπαϊκών Στρατηγικών (π.χ. για τα Δάση, την Ερημοποίηση, την Βιοποικιλότητας κ.α.). Θα παρουσιαστεί επίσης, για πρώτη φορά στο διεθνές κοινό, το υπό έκδοση βιβλίο με τις περιλήψεις και τα συμπεράσματα των τριών προηγούμενων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα Green European Foundation – GEF και το Αυστριακό Πράσινο  Ινστιτούτο – FREDA).

Το υπό έκδοση βιβλίο με τα πρακτικά και τα συμπεράσματα των προηγούμενων ημερίδων θα παρουσιάσει ο Ρήγας Τσιακίρης εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής του Πράσινου Ινστιτούτου.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή στο σεμινάριο εδώ.

Στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ινστιτούτου είναι αναρτημένα τα συμπεράσματα των τριών ημερίδων.

Το έργο ολοκληρώνεται στο αμέσως επόμενο διάστημα με την έκδοση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά με τις περιλήψεις των εισηγήσεων και τα συμπεράσματα των τριών ημερίδων.

Για την Επιστημονική Επιτροπή του Έργου

Ο συντονιστής Δρ. Ρήγας Τσιακίρης
ΚατηγορίεςΕκπαίδευση - Επιμόρφωση, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: