Ημέρα σκέψης και προβληματισμού η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021

Γιώργος Μαγουλάς,
Δασοπόνος

Έφτασε και αυτή η μέρα!

Ημέρα σκέψης και προβληματισμού και όχι εορτασμού ή επετείου. Μία μέρα που η λέξη περιβάλλον που περιέχεται στην πρόταση, τείνει να φθίνει ολοένα και περισσότερο. Για να πω την αλήθεια..δεν το καταλαβαίνω. Όχι. Τι να αντιληφθώ; Το ότι ο άνθρωπος καταστρέφει ο ίδιος την φύση; Ίσως δεν γίνεται απολύτως αντιληπτό αλλά αν παρατηρήσεις γύρω σου έχουν αλλάξει πολλά. Οι καιρικές συνθήκες, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι δασικές πυρκαγιές μεσούσης της χειμερινής περιόδου. Όλα αυτά και άλλα αποτελούν ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για την υγεία του ανθρώπου. Πως; Πολύ απλά όταν καίγεται μία μεγάλη έκταση, απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα όζοντος καθώς και βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια τα οποία τα εισπνέουμε. Η έλλειψη δασικών εκτάσεων καθώς και οι χρήσεις από τον βιομηχανικό τομέα, αυξάνουν τα επίπεδα της θερμοκρασίας. Ως αποτέλεσμα είναι το αυξητικό λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Πρόσφατα αποκολλήθηκε ένα μεγάλο παγόβουνο στην Ανταρκτική με μέγεθος εφάμιλλο περίπου της Μαγιόρκας.

Η καταστροφή ενός φυσικού οικοσυστήματος συντελεί στην υποβάθμιση της βιοποικιλότητας. Δένδρα καίγονται, ζώα επίσης, ο αέρας μολύνεται, η ανεξέλεγκτη χρήση γεωργικής δραστηριότητας, η υπεραλιεία είναι παράγοντες που δυστυχώς βλάπτουν το περιβάλλον.

Ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για ότι συντελείται και ταυτόχρονα άμοιρος ευθυνών. Ίσως είναι πιο αναγκαίο από τότε να αναλογιστούμε τις συνέπειες που δημιουργούνται και αφού σκεφτούμε να πράξουμε. Να προσπαθήσουμε ν’ αντιστρέψουμε την κατάσταση με το να κάνουμε ένα μικρό βήμα γι’ αρχή. Πως; Με το να μην ρυπαίνουμε είτε το δάσος είτε την θάλασσα, με το να μην κάνουμε εκτεταμένη χρήση γεωργικών δραστηριοτήτων. Όλα αυτά όμως θέλουν βοήθεια και προστασία από τους αρμόδιους φορείς με σχέδιο οργανωμένο και όχι επί ποδός. Μη ξεχνάμε πως το περιβάλλον είναι το σπίτι μας.

 
ΚατηγορίεςΑπόψεις, Περιβάλλον

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: