ΟΚΕ: Σε δάση πληρώνουμε την εξαίρεση των δασαρχείων από τη δασοπυρόσβεση

Με αφορμή την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης επανέρχεται με δελτίο Τύπου επισημαίνοντας τους λόγους αποτυχίας αντιμετώπισης των δαστικών πυρκαγιών από την Πολιτεία.

Σύμφωνα με την Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης:

Η τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στο Λουτράκι επιβεβαίωσε αφενός την ανεπάρκεια του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και αφετέρου την ορθότητα των προτάσεων της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), όπως τις έχει θέσει ο πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών και τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΟΚΕ Ελευθέριος Φραγκιουδάκης και όπως επί σειρά ετών τις έχουμε θέσει υπ’ όψιν της Κεντρικής Εξουσίας.

      Σύμφωνα με αυτές, η αποτυχία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών από τους κρατικούς μηχανισμούς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι τα Δασαρχεία, που γνώριζαν άριστα τη μορφολογία του εδάφους και είχαν τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά εκδήλωσης της φωτιάς, λόγω της εξειδικευμένης διασποράς πυροσβεστικών οχημάτων, έχουν τεθεί τώρα εκτός των διαδικασιών δασοπυρόσβεσης.

      Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τα κατά τόπους Δασαρχεία ήταν υπεύθυνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σπάνια η φωτιά εξελισσόταν σε πολλά πύρινα μέτωπα, κάτι που τώρα συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών.

      Η ΟΚΕ έχοντας πολυετή εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος εισηγείται:

 • τη δημιουργία ξεχωριστού κλιμακίου δασικών πυρκαγιών και άλλου που θα ασχολείται με την προστασία οικιών και αγροκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων,
 • τον σχεδιασμό κατάσβεσης, ιδίως κατά τις νυκτερινές ώρες και
 • την προμήθεια ειδικών οχημάτων, τα οποία να έχουν τη δυνατότητα επέμβασης σε δασικές πυρκαγιές, μέσω του δασικού οδικού δικτύου.

Ο κ. Φραγκιουδάκης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει η αντιμετώπιση του προβλήματος, θα θρηνήσουμε, απ’ άκρου εις άκρον στην Ελλάδα ανάλογες καταστάσεις, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν στο Μάτι και παλαιότερα στην Ηλεία».

Πηγή: tovima.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

2 replies

 1. Πλουτίζουμε όμως, καθώς γλυτώνουμε τα 500ρια που θα δίναμε στους άνεργους πτυχιούχους αν οργανώναμε τη Δασική Υπηρεσία….
  Παλιά μας τέχνη…:

  <>
  (Από το άρθρο “Η Δασική Υπηρεσία, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα” https://dasarxeio.com/2013/07/07/6296/ )

  • Πλουτίζουμε όμως, καθώς γλυτώνουμε τα 500ρια που θα δίναμε στους άνεργους πτυχιούχους αν οργανώναμε τη Δασική Υπηρεσία….
   Παλιά μας τέχνη…:

   Ανατρέχοντας στο βιβλίο “ΔΑΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” του Πάνου Γρίσπου, Δασολόγου, διαβάζουμε. “Διαχείριση δασών με τη σύγχρονη ­επιστημονική έννοια δεν υπήρχε, ούτε υπήρξε μεταγενέστερα, μέχρι τη λήξη της τουρκοκρατίας (1922)… Υπ’ αυτούς τους όρους τα δάση υποβαθμίζονταν ποιοτικά, ενώ απογυμνώνονταν αυτά που ήσαν κοντά στους οικισμούς και στους δρόμους μεταφοράς” (σελ. 129). Όσο για την Πολιτεία; Αναφέρει: «Ωρίμαζε η σκέψη ότι το δασικό λεγόμενο προσωπικό ήτο εντελώς παρασιτικό και μάλλον επιζήμιο για το Δημόσιο. Επί πλέον καταπίεζε τον συναλλασσόμενο με τα δάση πολίτη και του προκαλούσε δυσανασχέτηση» (σελ.225)
   Χαρακτηριστική είναι η 164/1883 απόφαση του Αρείου Πάγου σε συζήτηση για το αν επί βλάβη ή φθορά δάσους έχει εφαρμογή ο Ποινικός Νόμος, το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε αρνητικά με την αιτιολογία ότι «η συντήρηση των Δασών δεν ενδιαφέρει το κράτος». Ενώ ο αρμόδιος Υπουργός κραύγασε σε παρόμοια περίπτωση «Χρήματα θέλω και όχι δάση» (σελ. 129).
   (Από το άρθρο “Η Δασική Υπηρεσία, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα” https://dasarxeio.com/2013/07/07/6296/ )

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: