Ν. Χαρδαλιάς για Σέιχ Σου: «Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση»

«Το δόγμα μας είναι, όπου υπάρχει κίνδυνος εμείς παρεμβαίνουμε, διότι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία και το φυσικό περιβάλλον είναι πάνω από οποιαδήποτε διαδικασία συζήτηση ή ανάλυση» επισήμανε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος της Βόρειας Ελλάδας, του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Σταύρου Καλαφάτη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κέδρηνου Λόφου Σέιχ Σου, με σκοπό την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής.

«Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και υπογράμμισε πως: «Έπειτα από τρία χρόνια επιστολών, ενημερώσεων, κραυγών και αναθεμάτων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σειχ Σου, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να δώσουμε λύση. Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, οι τεχνικές μελέτες και εκθέσεις και ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως «από τη Δευτέρα ξεκινάει ο καθαρισμός του Σέιχ Σου, 3,5 χιλιάδες στρέμματα, σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές που αποτελούν για εμάς μεγάλο πρόβλημα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τον πνεύμονα του περαστικού δάσους. Διατέθηκε ήδη 1,5 εκατομμύριο με εντολή του πρωθυπουργού για τις συγκεκριμένες εργασίες και αν χρειαστεί να ενισχυθεί, θα ενισχυθεί» και πρόσθεσε πως «επιχειρησιακά επικαιροποιούμε το σχέδιο μάς, για να το προφυλάξουμε από κάθε κίνδυνο. Ενισχύονται οι περιπολίες και η Θεσσαλονίκη διαθέτει και ένα βαρέως τύπου ελικόπτερο, το οποίο τις επόμενες τρεις ημέρες μπαίνει σε ετοιμότητα, για να μπορέσει να συνδράμει στο Σέιχ Σου και στη Χαλκιδική, που αποτελεί για εμάς σημείο επικινδυνότητας και ανησυχίας».

«Δουλεύουμε πυρετωδώς, το περιαστικό δάσος χρειάζεται οργανωμένο πρόγραμμα. Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η συζήτηση, ώστε κάθε χρόνο, να υπάρχει πρόγραμμα που αφορά στους καθαρισμούς και σε όλα όσα πρέπει να γίνουν» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφερόμενος στην επιχείρηση «Δρυάδες» που πραγματοποιούνται υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο αντίστοιχων δράσεων σε Τατόι και Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και σε 18 περιοχές της Αττικής, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, για την αντιπυρική θωράκισή τους, είπε πως: «Σιγά σιγά φτιάχνουμε τον εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης κινδύνων και με εντολή του πρωθυπουργού παρεμβαίνουμε όπου υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί, που να διορθώνει παθογένειες δεκαετιών να τις λύσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε. Ήρθε η ώρα να συντονιστούμε όλοι».

Σχολιάζοντας όσους αναφέρονται στο υψηλό κόστος πυρόσβεσης, εξήγησε πως «θα πρέπει να βάλουν σε αυτή τη σχέση κόστους-ωφέλειας, πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, πόσο κοστίζει ένα δάσος το οποίο είναι για δεκαετίες ο μοναδικός πνεύμονας της περιοχής. Άρα χρειαζόμαστε συνεννόηση, συναίνεση, συνεργασία και αποτέλεσμα».

Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως «βρεθήκαμε εδώ για να δώσουμε μια λύση σε ένα καυτό πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά όλη την ευρύτερη περιοχής. Θέλουμε να μιλάμε λιγότερο, να δουλεύουμε περισσότερο και να φέρνουμε αποτελέσματα και λύση στα προβλήματα. Συνθέτουμε δυνάμεις, συνεργαζόμαστε. Σε αυτή την περίπτωση βρέθηκε λύση που δεν θα είναι μόνο γι’ αυτό το καλοκαίρι, αλλά θα υπάρχει μια ετήσια μερίμνα».

«Το Σέιχ Σου, βρίσκεται στο επίκεντρο της αγωνίας μας, διότι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του για την πόλη. Έχουμε αναπτύξει μια καταπληκτική συνεργασία, άκρως παραγωγική. Ενώνουμε δυνάμεις ώστε να ξεπεράσουμε αυτή την παλαιολιθική γραφειοκρατία που σέρνεται εδώ και δεκαετίες και δεν αφήνει τα πράγματα να προχωρήσουν μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, από την πλευρά του επισήμανε πως «αν και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δυστυχώς, δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα στο θέμα των δασών και του Σέιχ Σου, όταν αντιληφθήκαμε ότι οι αρμόδιοι δεν είχαν σπεύσει να καθαρίσουν το δάσος, με αποτέλεσμα, να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, σπεύσαμε να ειδοποιήσουμε και να ζητήσουμε τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει το αυτονόητο, να καθαριστεί ο μοναδικός πνεύμονας της Θεσσαλονίκης πριν να μπούμε στη αντιπυρική περίοδο. Με μια διαδικασίας εξπρές, τις επόμενες εβδομάδες θα καθαριστεί το Σέιχ Σου και θα γίνουν αυτά που δεν έγιναν εδώ και χρόνια. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν με μεταρρυθμίσεις».

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και από τον Υποστράτηγο της Πυροσβεστικής, συντονιστή επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μάριο Αποστολίδη. «Το βασικό είναι ότι για να έχουμε μια επιτυχή, γρήγορη και ασφαλή καταστολή των δυνάμεων πυρόσβεσης, πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, όπως να καθαριστούν τα δάση από τα υπολείμματα κλαδεύσεων, να ανοίξουν οι δρόμοι να γίνουν οι παρεμβάσεις έτσι ώστε εμείς να μπορούμε να φτάσουμε στα σημεία οπού εκδηλώνονται οι πυρκαγιές και να έχουμε επιτυχή καταστολή» διευκρίνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

3 replies

 1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ. Στο ανωτέρω σχόλιο “Μπράβο κ. Σάββα ΜΑΣ απέκλεισες”.(Αφορά την δασική υπηρεσία και όχι πρόσωπο ) διότι η θλιβερή η απουσία οποιουδήποτε εκπρόσωπου της δασικής υπηρεσίας και της Αποκεντρωμένης μόνο τυχαία δεν είναι. Ο κ. Σάββας ως συντονιστής της ΑΔΜΘ φέρει θεσμικά την ευθύνη για την απουσία αυτή

 2. 1,5 εκ για 3,500 στρ. !!!….Μέχρι σήμερα αυτός ήταν πάνω κάτω ο προυπολογισμός της Δασικής Υπηρεσίας για ΟΛΗ την Ελλάδα και για την συντήρηση ΟΛΟΥ του δασικού οδικου δικτύου. Τα υπόλοιπα ήδη πήγαιναν στους Δήμους και στους διαφόρους συνδέσμους αυτών ως γνωστό…
  Αποκτήσαμε και νέο αποφθεγμα:” Η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση” .
  Είναι βέβαια λίγο άστοχο. Μήπως έκανε κανένας ανάλυση για να δει πως και που ξοδευονται τα όποια χρήματα της πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια; .Για ποιά ανάλυση συζητάμε εδώ ούτε ερωτήσεις δεν έκανε ο κ. Υπουργός και οι προκαταχοι του επί σειρα ετών.

  Την παράλυση φέρνει η (σκόπιμη;) διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας ,η μακροχρονια αδιαφορία για την λειτουργία της και η πλήρης έλλειψη χρημάτων . Αυτά τουλάχιστον φαίνεται ότι βρέθηκαν ώς δια μαγείας…
  Αποκτήσαμε και ένα νέο ανέκδοτο : 1,5 εκ για 3,500 στρ. ! Αρχίζουμε απο 428 ευρώ το στρέμμα και βλέπουμε πόσα θα χρειαστουν; Τι βλέπουμε ; Δηλαδή μελέτες δεν έχετε; δεν ξέρετε πόσα θα χρειαστούν;
  Μήπως να του πεί κάποιος ότι ακόμα και τωρα, (στην περίοδο της έσχατης διάλυσης της δασικής υπηρεσίας που ζούμε), τα υπολείμματα της, δηλαδή κάτι σκόρπια παραλυμένα γερόντια της, το κάνουν με λιγότερα από τα μισά;
  Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να παραδεχθούμε βέβαια ότι όπως μας διδάσκει το όχι μακρινό παρελθόν, η εννοια του στρέμματος γενικότερα ,(πολλω δε μάλλον η σημασία της ώς μονάδα μέτρησης και προυπολογισμού του κόστος των υλοτομικών εργασιών στο δάσος), δεν είναι ακριβώς καθορισμένη στο μυαλό των Υπουργών στραταρχών και στρατηγών πάσης φύσεως, οπότε είναι πολύ πιθανό να μην μιλάμε για το ίδιο πράγμα..

  Υπάρχει βεβαίως και η επίκληση της ρητής εντολής του κ. Πρωθυπουργου. Δηλαδή τι λέει ο κ. Πρωθυπουργός; ότι επειδή πήραμε ,(ενταξει νοικιάσαμε), Beriev 200 μπορούμε τώρα να σκορπάμε τα (εντάξει δανεικά), λεφτά μας πετώντας τα από αεριωθούμενο; Μήπως θα έρθει και να επιθεωρησει τις υλοτομίες; θα χρειαστεί να ξαναπαρέμβει ο ίδιος, (εξευτελίζοντας ουσιαστικά όλη την πυραμίδα διοίκησης του κράτους), για να γίνει ένας απλός θρυμματισμός υπολειμμάτων;
  Τελικά μήπως να πει ο κ. πρωθυπουργος σε όλες αυτούς τους Υπουργούς, Δημάρχους Στραταρχες, Στρατηγούς και γενικότερα αποτελεσματικους νεολαιους με δάφνες και κλάρες της φωτογραφίας, να κάνουν καμιά ανάλυση, (μεταπυρική για παράδειγμα δεν έχει δημοσιευτεί καμμια), αντι για υλοτομίες; Μήπως δηλαδή να μαθουν από τα λάθη τους και να κανουν δουλειά στρατηγού για την οποια πληρώνονται αντί για (ερασιτεχνη) δασολόγου;

  Αλλά θα μου πείτε δίκιο έχει ο κ. Yπουργός, τι είναι όλα αυτά μπροστά στο κόστος της ανθρώπινης ζωης ,των περιουσιών (εντάξει ναι και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα που είναι της μοδός, μην πουμε δάσους και μας κακοχαρακτηρίσει κανένας καταπατητής…).
  Μηπως όμως οι διαμαρτυρίες που αφορούν το κόστος σέβονται περισσότερο την ανθώπινη ζωή; Διότι δεν χρειάζεται και πολύ ανάλυση για να καταλάβει κανείς ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι εκτατικά φαινομενα, και όπως δεν μπορείς να έχεις, ένα πυροσβεστικο σε κάθε σπιτι, έτσι δεν μπορείς να “καθαρίσεις”, (αλλο ανέκδοτο αυτός ο όρος), καθε ένα απ τα μερικά εκατομμυρια στρέμματα (περιαστικών) δασών προς 428€ το στρέμμα. Απλά δεν θα σου φτάσουν τα ευρώ. (Ιδίως αν τα σκορπάς από αεριωθουμενο).
  Εξάλλου υπάχει και μιά μικρή λεπτομέρεια. Η φύση ,(και ιδιως τα πεύκα), όπως θα διαπιστώσουν στο προσεχές μέλλον οι αστέρες των “καθαρισμών”, έχει την “κακή εν προκειμένω” συνήθεια να αντιστέκεται – αναγεννάται-. Δεν θέλει να “καθαριστεί”. Μπορεί να τσιμεντοστρωθεί βεβαίως όπως μας διδασκει η ιστορια της χωρας αλλά τελικά ούτε για αυτό (ευτυχώς) φτάνουν τα ευρώ. Κάθε πόσα χρόνια μπορεί η πολιτεία να διαθέτει 1,5 εκ. για 3,5 χιλ στρέμματα;
  Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την διαχείριση των δασών (που έχει εδώ και πολλά χρόνια σταματήσει), υστερα από πάρα πολλή αναλυση κ. Υπουργέ, (που εξαλλου δεν έκανε κανένας ), προκειμένου να διαχειριστείς σωστα τους πόρους, (που θα είναι παντα ανεπαρκείς), για να σώσεις περισσότερες ζωές και περιουσίες. (Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι).

  Μετά την Ιλιάδα της δασο(ενταξει αερο)πυρόσβεσης όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε και την Οδύσσεια της πρόληψης.

 3. Μπράβο στο συντονιστή ΑΔΜΘ κ, Σάββα και στον Γενικό Δντη Δασών ΑΔΜΘ κ. Φραγκισκάκη και στον Δντη Συντονισμού Δασών κ. Κυριακίδη. Ενδεχομένως μπράβο να αξίζει κακ στον κ. Μπογιαννίδη Προϊστάμενο Γενικής Δνσης Εσωτερικής Λειτουργίας. Για 4 μήνες το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ουσιαστικά είναι χωρίς Δασάρχη και τμηματάρχες αφού συνταξιοδοτήθηκαν εκείνες/οι που στελέχωναν τις θέσεις, αλλά οι παραπάνω κύριοι δεν μπορούν να ορίσουν νεος Δασάρχη και τμηματάρχες, να στελεχώσουν επίσης την Υπηρεσία επαρκώς αφού έφυγαν 4 δασολόγοι παλιοί ώστε να μπορέσει το Δασαρχείο να ανταποκριθεί στον ρόλο του και να μην το αδειάζουν έτσι. Κρίμα για τους εναπομείναντες υπαλλήλους του Δασαρχείου που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες. Μπράβο κ. Σάββα με απέκλεισες. Μήπως αυτός ειναι και ο στόχος? να απαξιωθεί το Δασαρχείο και η Δασική Υπηρεσία γενικότερα και να περάσει η διαχείριση του περιαστικού Δάσους Πάρκου Θεσσαλονίκης στην τοπική αυτοδιοίκηση? Πάντα ιστορικά έχει αποδειχθεί οτι υπάρχουν κερκόπορτες. Κρίμα για στελέχη της δασικής Υπηρεσίας που αρχίζουν να βαδίζουν στην ανοπαία ατραπό. Ακούνε εκεί στην ΠΕΔΔΥ?
  Alnus glutinosa

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: