Δασικοί Χάρτες και Προστασία Δασών

Τα ζητήματα (δασωμένοι αγροί, χορτολίβαδα, εκχερσώσεις, κ.λπ.) που έχουν αναδειχθεί με την παλαιότερη αλλά και την τρέχουσα ανάρτηση των Δασικών Χαρτών είναι αναμενόμενα και γνωστά από ετών στη Διοίκηση. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε μακροπρόσθεσμη ενιαία εθνική πολιτική για την οριστική επίλυση αυτών

Άρθρο του Μίμη Βογιατζή* στο protothema.gr

Με αποτέλεσμα, 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της Ελλάδος, να μην υπάρχει όχι μόνο οριστική καταγραφή των δασών της χώρας αλλά και συστηματική παρακολούθηση των φυσικών τους πόρων. Οι Δασικοί Χάρτες, ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο όχι μόνο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για πολλούς τομείς της εθνικής οικονομίας (ιδιοκτησιακό, χωροταξικό, αδειοδοτήσεις, επενδύσεις, κ.λπ.), άρχισε πριν 24 έτη και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί! Αν δεν είχε αναλάβει δράση το ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο λόγω της αναγκαιότητας δημιουργίας κτηματολογίου, ίσως και να μην είχαν συνταχθεί ποτέ.

Ενόψει των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών που ορθώς ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επίλυση των ως άνω ζητημάτων, είναι προφανές ότι το περιεχόμενο των Δασικών Χαρτών θα αλλάξει. Το μέγεθος και το εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση γεννάται θέμα περαιτέρω αναμόρφωσής τους. Ο χρόνος δε της κύρωσής τους παραμένει άγνωστος!

Ο πρωταρχικός όμως σκοπός κάθε ευνομούμενης πολιτείας αναφορικά με την προστασία των δασών δεν έχει ακόμη επιτευχθεί: η θεσμοθέτηση των υφιστάμενων δασών και εν γένει δασικών εκτάσεων, με βάση δηλ. τη σημερινή κατάσταση όπως αποτυπώνεται στα ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο. Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε με το παρελθόν, ας δώσουμε προτεραιότητα στο σήμερα με το βλέμα στο μέλλον. Τα στοιχεία για την παλαιότερη κατάσταση (1945/1960) ας εξεταστούν σε δεύτερο στάδιο. Επισημαίνω ότι τα εθνικά δάση των ΗΠΑ, διασώθηκαν μέχρι σήμερα, όταν αποτυπωθηκαν για πρώτη φορά και μάλιστα επί χάρτου και θεσμοθετήθηκαν δια νόμου το 1901. Στην περίπτωσή της Ελλάδος, τα στοιχεία υπάρχουν πλέον σε ψηφιακή μορφή μέσω των Δασικών Χαρτών, και όπως αυτοί θα αναμορφωθούν. Νομοθετική διάταξη απαιτείται.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει επιτέλους φραγμός σε κάθε ενδεχόμενη αυθαίρετη επέμβαση στο μέλλον. Θα προχωρήσουμε σε απογραφή δασών, στη σύνταξη του Δασολογίου, και στην αειφορική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και των φυσικών τους πόρων προς όφελος και της κοινωνίας και της οικονομίας. Βάσει των αξιόπιστων δεδομένων που πλέον θα παράγονται διαχρονικά με επιστημονικές μεθόδους, θα αναπτύξουμε μοντέλα αντιπυρικής προστασίας, δέσμευσης CO2 και ρύπων και θα είμασε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η πρόοδος που θα επιτευχθεί σε ερευνητικό επίπεδο σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, θα συμβάλλουν στην κατανόηση και πρόβλεψη των επιπτώσεων των κλιματικών μεταβολών, στον καθορισμό των αδύνατων σημείων και στην ανάπτυξη κατάλληλων μέτρων προσαρμογής και πρόληψης, του κόστους και του όφελους των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Επιπλέον, θα μπορούμε να υποστηρίξουμε ευρωπαικές πολιτικές, όπως είναι η νέα Πράσινη Συμφωνία, η προστασία της βιοποικιλότητας, της φύσης και του φυσικού κεφαλαίου. Κυρίως όμως θα μπορούμε να διασφαλίσουμε την ευημερία των Ελλήνων και των επόμενων γενεών.

*Ο Μίμης Βογιατζής είναι Δ/ντής Δασικών Χαρτών & Χαρτογράφησης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Ελληνικό Κτηματολόγιο

https://www.protothema.grΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: