Ώρα να σιωπήσετε!

από την Greenpeace

Παρακολουθήσαμε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από το οποίο μείναμε εμβρόντητοι με ένα “καληνύχτα και καλή τύχη” να αιωρείται και με μία αναφορά στην κλιματική κρίση, από την οποία πρέπει να σώσουμε την πατρίδα μας, έτσι γενικώς και αορίστως. Λίγη ώρα αργότερα διαβάσαμε “τιτίβισμα” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος μας ενημέρωσε πως η κλιματική κρίση άρχισε πριν 3 χρόνια και τους “βρήκε απροετοίμαστους”.

Κύριοι, πάψτε! Η κλιματική κρίση δεν ξεκίνησε ούτε εχθές, ούτε πριν τρία χρόνια. Πάψτε. Επί κυβερνήσεών σας, μέσα σε λίγα χρόνια μόνο και ενώ ήταν ήδη πια ευρέως γνωστός ο κίνδυνος, έχουμε δει αίσχη σε σχέση με την κλιματική κρίση αλλά και με την καταστροφή της βιοποικιλότητας.

Από πού να αρχίσουμε… Από τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη; Ο οποίος πέρασε εν μέσω πανδημίας και παρά τις μαζικές αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών; Τις διαρκείς νομικές μάχες και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τις οποίες οργανώσεις και πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να κυνηγούμε ξανά και ξανά, για να σώσουμε ό,τι σώζεται; Τους επιστήμονες που δεν ακούτε; Τη χρόνια απουσία δασοπροστασίας και πρόβλεψης από οποιαδήποτε κυβέρνηση; Μήπως να σχολιάσουμε τις συμβάσεις εξορύξεων πετρελαίου και αερίου, οι οποίες παραχωρήθηκαν επί προηγούμενης κυβέρνησης; Σοβαρά τώρα, έχετε την παραμικρή ιδέα πώς προκαλείται η κλιματική κρίση την οποία τώρα επικαλείστε σαν να είναι κάποια απρόσμενη κατάρα; Πάψτε. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος από τους δύο είναι ο χειρότερος. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδό σας και πολύ σοβαρή η κατάσταση.

Αν θέλετε να ξαναμιλήσετε για κλιματική κρίση, κάντε το μόνο αν έχετε να πείτε κάτι χρήσιμο. Να, για παράδειγμα, παύση όλων των αδειών εξορύξεων ορυκτών καυσίμων στη χώρα. Σοβαρή ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του αερίου. Συστηματική και επείγουσα επένδυση σε πυροπροστασία και ενίσχυση της πρόληψης. Όχι δεν έχετε κάνει τίποτα από αυτά τα άκρως απαραίτητα. Πάψτε. Όχι, όταν σβήσουν οι φωτιές δεν θα το ξεχάσουμε, όπως δεν το ξεχνάμε εδώ και δεκαετίες που επιστήμονες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες προσπαθούμε απεγνωσμένα να σας κάνουμε να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο. Όχι, δεν θα το ξεχάσουμε, γιατί μετά τις φωτιές θα έρθουν οι πλημμύρες και πάλι θα μιλάτε για την κλιματική κρίση σαν να σας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. Πάψτε και κάντε τη δουλειά σας επιτέλους.

greenpeace.orgΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις, Περιβάλλον

Tags: , ,

4 replies

 1. “Πάψτε. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος από τους δύο είναι ο χειρότερος. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδό σας και πολύ σοβαρή η κατάσταση.”

  Αυτό συνοψίζει πολύ καλά την κατάσταση. Ας δούμε και κανένα έργο, κάποια ουσιαστική αλλαγή στον σχεδιασμό, επειδή από λόγια χορτάσαμε.

  Όσο βέβαια τρώμε κουτόχορτο ή επιλέγουμε να τρώμε κουτόχορτο και ανεχόμαστε ορισμένους πολιτικούς και μη και ορισμένους ειδικούς και μη, να βγαίνουν στα κανάλια και να μας λένε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και φταίει η κακιά η ώρα, οι ακραίες καιρικές συνθήκες κ.λ.π., τότε το μόνο που θα συνεχίσουμε να έχουμε θα είναι λόγια και όχι ουσιαστικές αλλαγές, με ότι αυτό συνεπάγεται…

  Είχαμε τις πυρκαγιές του 2007, είχαμε το Μάτι, τώρα έχουμε τις πυρκαγιές του 2021. Ακούσαμε και εκείνες τις ιδιαίτερα ντροπιαστικές και σοκαριστικές συνομιλίες ορισμένων υψηλόβαθμων “αξιωματικών” της Πυροσβεστικής σχετικά με το πως λειτουργούν, και όχι μόνο της Πυροσβεστικής… Ακούσαμε και για τις πιέσεις στον αξιωματικό της Πυροσβεστικής που ανέλαβε να συντάξει πόρισμα για το Μάτι κ.τ.λ., εκείνος αξιωματικός χωρίς εισαγωγικά, διότι φυσικά και υπάρχουν και αξιόλογοι και έντιμοι αξιωματικοί, και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, και σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, όπως υπάρχουν και μέτριοι έως ανίκανοι. Ποιους όμως προάγει το σύστημα στην Ελλάδα; Τους έντιμους και ικανούς ή τους ελεγχόμενους που μπορεί να είναι και μέτριοι έως ανίκανοι; Υπάρχει και νομοθεσία για την επιλογή Προϊσταμένων που (φυσικά) δεν εφαρμόζεται, διότι φυσικά και δεν χρειαζόμαστε αντικειμενικά κριτήρια στην Ελλάδα, επειδή φυσικά και ξέρουμε ποιοι είναι οι άξιοι και τους προαγάγουμε δίχως χρονοτριβές. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, σχετικό βέβαια, διότι όταν καίγεσαι θέλεις άτομο σε θέση ευθύνης ικανό ή άτομο του κόμματος/αρεσκείας, αλλά τι να λέμε τώρα… Ομοίως και για το άτομο που έχει ελέγξει και εγκρίνει τον σχεδιασμό που προηγείται. Τι άλλαξε λοιπόν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών μετά από όλες αυτές τις αποτυχίες; Διότι αποτυχίες είναι, μη γελιόμαστε. Και πολλές άλλες δυσλειτουργίες και αποτυχίες υπήρξαν, που όμως δεν είχαν τέτοιες ολέθριες συνέπειες και πέρασαν απαρατήρητες. Τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε.

  Μετά και το καλοκαίρι του 2021 θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό; Δύσκολα. Γιατί; Διότι, και οι κυβερνώντες, και τα ΜΜΕ, φαίνεται να υιοθετούν και να προβάλουν/αναπαραγάγουν, για ακόμη μια φορά, την άκρως αυθαίρετη και αντιεπιστημονική άποψη ότι για όλα φταίνε οι παρατεταμένες ακραίες θερμοκρασίες και κανένας άλλος (π.χ. Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, κ.α.), άρα δε χρειάζεται να αλλάξει κάτι, διότι όλα είναι καλώς καμωμένα ή σχεδόν καλώς καμωμένα και απλώς ήμασταν άτυχοι… Εμείς οι Έλληνες γενικά είμαστε άτυχοι, γι’ αυτό μας συμβαίνουν όλα αυτά. Βέβαια, μερικές φορές δεν είμαστε άτυχοι, αλλά τότε φταίνε οι “ξένοι”.

  Με άλλα λόγια, μας πήραν χαμπάρι ότι μας αρέσουν οι ήρωες και τους επιτρέπουμε, δια της ανοχής μας, να χρησιμοποιούν της ηρωικές προσπάθειες των απλών Πυροσβεστών για να ξεπλύνουν τις όποιες ευθύνες ορισμένων επιτελικών στελεχών, σχετικά με ελλιπή και κακό σχεδιασμό, ελλιπή και κακό συντονισμό, κακή καθοδήγηση, υιοθέτηση και εφαρμογή ορισμένων λανθασμένων επιχειρησιακών δογμάτων, κ.α.

  Επιπλέον, και τις κακές επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντων που επιλέγουν να ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για καταστολή, σημαντικό μέρος των οποίων υπόκειται σε diminishing returns και σχεδόν μηδαμινά για πρόληψη. Και πρόληψη στην περίπτωση των πυρκαγιών δε σημαίνει μόνο να μειώσουμε τις πιθανότητες να έχουμε πυρκαγιά, αλλά επίσης να μειώσουμε και τις πιθανότητες να λάβει μεγάλες διαστάσεις ενδεχόμενη πυρκαγιά, ώστε να μην γιγαντωθεί, αλλά να είναι ευκολότερα διαχειρήσιμη.

  Μάλιστα, κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να πει ότι αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι μερικοί ίσως προτιμούν τις δαπάνες για καταστολή, που έχουν να κάνουν και με προμήθειες κ.τ.λ., από τις δαπάνες για πρόληψη, που κυρίως έχουν να κάνουν με ημερομίσθια εργατών, χρηματοδοτήσεις διαχειριστικών ενεργειών που θα απέφεραν έσοδα σε Δασικούς Συνεταιρισμούς (δηλ. και πάλι εργάτες) κ.τ.λ. Μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο και αυτό; Δεν γνωρίζω.

  Βέβαια, η αλήθεια συνήθως είναι απλή. Δηλαδή, ίσως οι πολιτικοί μας να είναι του επιπέδου του Trump, να μην αποδέχονται την επιστήμη και όσα διδάσκει, εν προκειμένω περί της αξίας της πρόληψης, αλλά το μόνο που τους πείθει να είναι αριθμοί που μπορούν να αντιληφθούν τα κοντόφθαλμα μυαλά τους, όπως ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροπλάνων, ο αριθμός των πυροσβεστών, κ.α. Τι και εάν υπάρχει υπερπλεόνασμα καύσιμης ύλης, επειδή δεν στελεχώνουν τη δασική υπηρεσία και δεν εγκρίνουν κονδύλια για τη διενέργεια διαχειριστικών επεμβάσεων, δεν πειράζει. Αυτοί, με το μυαλό τους, θα πάρουν περισσότερα αεροπλάνα και περισσότερους πυροσβέστες και θα τα σβήσουν όλα. Ή, απλά, με ανεπαρκή πρόληψη, ολοένα περισσότερες φωτιές θα γιγαντώνονται και θα σβήνουν στη θάλασσα ή όταν φυσήξει ο άνεμος προς τα καμμένα και θα μας λένε ότι επειδή δεν έχουμε νεκρούς (μάλλον εννοούν πολλούς νεκρούς, γιατί νεκρούς έχουμε), όλα είναι καλά, και δεν πειράζει που καίγονται σπίτια και περιουσίες και που έχουμε τεράστια οικολογική καταστροφή και ακόμη περισσότερες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες που έπονται. Και όταν έρθουν οι πλημμύρες, και η υποβάθμιση των εδαφών των καμμένων, απλώς άλλη μία ατυχία θα είναι.

  Μπράβο τους, να τους χαιρόμαστε. Και φυσικά δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα και τα πρόσωπα, οι αντιλήψεις με ενοχλούν. Και το λέω αυτό γιατί στα σχόλια ορισμένων άρθρων βλέπω κάποιους να μαλώνουν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο χειρότερος, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας ή ο Χ, Υ, Ζ, δηλαδή επίπεδο για γέλια και για κλάματα μαζί.

  Γι ‘αυτό και συμφωνώ με το “Πάψτε. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος από τους δύο είναι ο χειρότερος. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδό σας και πολύ σοβαρή η κατάσταση.” Και προσθέτω: “Αυτά που ζούμε είναι απόρροια της ανικανότητάς σας εδώ και 20-30 έτη. Σταματήστε να είστε δειλοί και να προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από τις γενναίες προσπάθειες των απλών Πυροσβεστών και του απλού λαού. Ομολογείστε την αποτυχία σας, κάντε ειλικρινή απολογισμό και νομοθετήστε ουσιαστικές αλλαγές.”.

 2. Κοίτα! Η green peace, μία ΜΚΟ, κουνάει το δάκτυλο σαν να πρόκειται για υποσαχάρια χώρα, η Ελλάδα της EU και των 69 πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης! Τι άλλο θα δούμε…. πέραν αυτών που δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε

  • Τι υπόσαχαρια τι υπερσαχαρια…υπανάπτυκτη χώρα όπως και να χει….ευρωπαϊκή χώρα με αφρικανικούς θεσμούς και λειτουργίες….

   Ως προς τις ΜΚΟ ποιοι κάνουμε κουμάντο δεκαετίες τώρα? Με αλεξίπτωτο πέσατε στη χώρα?

   Τέλος ως προς τον αριθμό εναέριων μέσων κλπ μπορείτε να πιστεύετε ότι θέλετε…δικαίωμα του καθενός….

  • Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω μια άλλη όψη: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυβερνούν για 50 χρόνια (μας έφεραν μέχρι και ΧΑ, Βαρουφάκη και τον Σύριζα στη βουλή να μας κυβερνήσει!). Το αποτέλεσμα; Καμένη γη παντού. Οι Έλληνες ξεφτιλίστηκαν. Οι πολιτικοί πλούτησαν. Η χώρα χρεοκόπησε. Τι άλλο θέλετε;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: