Κάρβουνο η φημισμένη ελιά 2.500 χρόνων στις Ροβιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια, εκτός από χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους κατέκαψε και τον αρχαίο Ελαιώνα των Ροβιών, με την υπεραιωνόβια ελιά «Νύμφη», ηλικίας 2.500 χρόνων που είχε περιγράψει στην αρχαιότητα ο γεωγράφος και φιλόσοφος Στράβωνας (1ος αιώνας 1ο μ.Χ).

Το υπερήλικο δέντρο (Olea europaea) είχε κορμό που χρειάζονταν δέκα άτομα για να το αγκαλιάσουν και έως την καταστροφή ήταν ακόμη παραγωγικό.

Ο ελαιώνας των Ροβιών, που καταστράφηκε από τη φωτιά, αποτελούσε Μνημείο της Φύσης αφού τα δέντρα του ξεπερνούσαν την ηλικία των 2000 ετών.

Ο χρήστης των κοινωνικών δικτύων Αποστόλης Παναγιώτου, ανάρτησε φωτογραφίες από την υπεραιωνόβια ελιά, πριν και μετά την καταστροφή. Η εικόνα πραγματικά, είναι αποκαρδιωτική.

Δείτε τις φωτογραφίες της ελιάς πριν και μετά την καταστροφή:

Πηγή: protothema.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις, Χλωρίδα

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Ας βάλουμε και τους “ξένους” κάπου εκεί ανάμεσα σε αυτά που μας φταίνε. Δεν μπορεί, σε κάτι θα φταίνε και αυτοί για τις πυρκαγιές.

  2. Έγραφε κάποιος το 2007, μετά το ολοκάυτωμα της Πελοποννήσου: Φταίει η σημερινή γενιά που από τεμπελιά (!) δεν καλλιεργεί ετησία κηπευτικά, αλλά φυτεύει Ελιές που καίγονται και κοντά σ΄αυτές και τα σπίτια…
    Και βέβαια και το άλλο που αναμασιέται κάθε αυές τις μέρες με τα Παύκα που πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με δύσφλεκτα είδη. Μάλιστα δημοσιεύτηκε ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας μισούσαν τα Πεύκα.
    Μήπως μισούσαν και τις Ελιές;
    “Τὸ γὰρ πολὐ τὴς θλίψεως γεννᾶ παραφροσύνη”.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: