Μέσα από τις στάχτες…

Γιώργος Μαγουλάς,
Δασοπόνος

Το ακούγαμε μικροί, το λέμε μεγάλοι, εμφανίσθηκε. Έπεσε η φωτιά και μας έκαψε. Σίγουρα δεν είναι η κλιματική αλλαγή που λέμε όλοι μας. Όχι και θα σας πω το γιατί. Το χουμε βρει όλοι κ χρησιμοποιούμε την φράση αυτή ως άλλοθι μηχανικά. Δεν είχαμε ποτέ λέει ο ένας ήπιο Δεκέμβριο, δεν είχαμε ποτέ τόσες βροχές τον Ιούνιο η διπλανή.Ναι δεν τα είχαμε. Ποιος ευθύνεται όμως; Αυτή η αόρατη κλιματική αλλαγή αλλά με ορατό πρωτεργάτη τον άνθρωπο γιατί αυτός είναι ο υπαίτιος δημιουργίας της.

Ούτε που θυμάμαι από πότε είχα να ανοίξω την τηλεόραση. Παρακολουθώντας όμως τις οδυνηρές εξελίξεις με τις δασικές πυρκαγιές που κατάκαψαν τα πάντα σε πολλά μέρη της χώρας δεν μπορούσα να την κλείσω. Προσπαθώ να ανασυνταχθώ. Βλέπω καμμένα δένδρα κ νομίζω ότι θα γίνει αναζωπύρωση. Πρίν πουν τα νέα ψιθυρίζω “όχι κι άλλο μέτωπο’. Φόβος. Αδυνατώ να δεχθώ πως τόσο πράσινο, τόσα στρέμματα χάθηκαν. Κλιματική αλλαγή; Αδιαφορία;, Εμπρησμοί; Πολιτικές ευθύνες; Ότι και αν είναι οι συνέπειες είναι εξίσου σοβαρές.. πρέπει η πρόληψη να γίνει πράξη για να μην χρειαστεί να φτάσουμε στην καταστολή και αν φτάσουμε να έχει περιοριστεί η ζημιά.

Έρχονται βροχές σε λίγο καιρό. Τι θα γίνει; Που θα βρει δένδρο και βλάστηση το νερό για να απορροφηθεί στους υδροφόρους ορίζοντες; Τα φερτά υλικά που θα καταλήγουν;

Δεν χρειάζεται εν βρασμώ αποφάσεις.

Οι δασικοί φορείς είναι οι κατεξοχήν γνώστες του τοπογραφικού αναγλύφου, της κλίσης των εδαφών, των ειδών των δένδρων και θάμνων που μπορούν να φυτευθούν.

Πριν τις αναδασώσεις ακολουθείται μια διαδικασία από μέτρα προστασίας της έκτασης, δεδομένου πως η έκταση κηρύσσεται αυτόματα αναδασωτέα, όπως είναι απαγόρευση της βοσκής για 5 χρόνια, αποτύπωση και χαρτογράφηση των καμμένων, σύνταξη και εκπόνηση της μελέτης και ύστερα το στάδιο της υλοτομίας κατά το οποίο χρησιμοποιούνται οι κορμοί για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Τελικό στάδιο είναι η αναδάσωση.

Οι πολίτες οφείλουμε να σεβαστούμε την φύση γιατί αρκετά ταλαιπωρήθηκε και να την αφήσουμε να ηρεμήσει. Μία ακόμη παρέμβαση (τεχνητή αναδάσωση) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα βοηθήσει όσο όμορφη είναι η κίνηση αυτή. Όταν ξεκινήσουν οι αναδασώσεις θα είμαστε εκεί..
ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικά Οικοσυστήματα, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: