Ίδρυση Παρατηρητηρίου Αναδάσωσης 2021

To Παρατηρητήριο Αναδάσωσης 2021 αποτελεί μία πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος που ιδρύθηκε από τον Πρόεδρο του Ε’ Τμήματος ΣτΕ κ Μιχαήλ Δεκλερή, τον δικαστή στον οποίο τα ελληνικά δάση χρωστούν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξή τους έως τις μέρες μας, μετά από τις αντιδασικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί στη χώρα μας αλλά και την πρόσφατη ολέθρια απόφαση ΣτΕ Ολ 2944/2012 που επέτρεψε αιολικά σε αναδασωτέες εκτάσεις. Σήμερα Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι η Αντιπρόεδρος ΣτΕ κα Μαρία Καραμανώφ που συνεχίζει επάξια το σπουδαίο έργο του κ Δεκλερή.

Με αφορμή την ίδρυση του “Παρατηρητηρίου Αναδάσωσης 2021”, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος ανακοίνωσε τα εξής:

Η φύση ξέρει μόνη της να επουλώνει τα τραύματα που της προκαλεί η κακή τύχη ή το ανθρώπινο χέρι. Αρκεί να την αφήσουμε ανενόχλητη στις διαδικασίες της και να την βοηθούμε αν και όσο χρειάζεται. Πράγμα καθόλου αυτονόητο, δυστυχώς. Γι’ αυτό και το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά κάθε άλλη δραστηριότητα στις αναδασωτέες περιοχές μέχρι το δάσος να ξαναγεννηθεί. Γι’ αυτό και ο νόμος επιβάλλει την αναδάσωση με πράξη της Πολιτείας.

Για να γίνουν, όμως, πραγματικότητα οι νομικές αυτές επιταγές, χρειάζεται παρακολούθηση και επαγρύπνηση. Ώστε η κήρυξη της αναδάσωσης των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων που κάηκαν στις δραματικές πυρκαγιές του 2021 να γίνει έγκαιρα και χωρίς να αφήσει απ’ έξω κάποια από αυτά. Και μέσα στα αναδασωτέα να φυτρώσουν μόνο δέντρα και όχι ανεμογεννήτριες ή άλλα έργα «εθνικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος», δηλ. τουριστικές εγκαταστάσεις, υποδομές και πάσης φύσεως άλλες χρήσεις.

Απαιτείται λοιπόν συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια όλων μας.

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος δημιούργησε το «Παρατηρητήριο Αναδάσωσης 2021» ως μία πλατφόρμα με σκοπό την παρακολούθηση και περιφρούρηση της αναδάσωσης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στόχοι του είναι η συνεχής ενημέρωση, συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών από όλα τα μέρη της Χώρας, η παροχή συμβουλών και τεχνικής βοήθειας στους ενδιαφερόμενους, η αξιολόγηση της πορείας των αναδασώσεων κατά τόπους και σε τακτά χρονικά διαστήματα, η υποβολή καταγγελιών κ.λπ.

Απευθύνεται σε τοπικές κοινωνίες, φορείς και άτομα που γνωρίζουν καλά τον τόπο τους και θέλουν να διασφαλίσουν ότι η αναδάσωσή του θα είναι άμεση, πλήρης και γνήσια.

Καλούμε τους ειδικούς (δασολόγους, γεωλόγους, νομικούς κ.λπ.) να συνδράμουν με την επιστημονική ή τεχνική γνώση και εμπειρία τους την προσπάθεια αυτή.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Πολιτεία θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της. Αν το κάνει, θα μας έχει αρωγούς και συμπαραστάτες.  Αν όχι, θα μας βρει απέναντί της.

Ήδη συμμετέχουν:

  1. Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
  2. Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (δίκτυο με 44 οργανώσεις)
  3. Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
  4. Οικοενημέρωση
  5. Γεώργιος Στουρνάρας, Ομ. Καθηγητής Υδρογεωλογίας & Τεχνικής Γεωλογίας Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Πανεπιστημίου Αθηνών
  6. Ελένη Μπριασούλη-Καπετανάκη, Καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης
  7. Σοφία Παυλάκη του Ευθυμίου, Δικηγόρος Αθηνών

……………………..

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν, μπορούν να στείλουν ονοματεπώνυμο και επάγγελμα/ιδιότητα στο info@environ-sustain.gr

 

……..ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ένα ακόμη παρατηρητήριο θα υποβαθμίσει το ρόλο του κράτους και το ρόλο των δασικών υπηρεσιών από τους υποστηρικτές του άπαξ δάσος πάντα δάσος αποκλείοντας το άπαξ αγρός πάντα αγρός. Πολλές φορές οι ακρότητες δημιουργούν δυσεπίλυτα κοινωνικά προβλήματα

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: