Η Δασική Υπηρεσία μετά από 24 χρόνια διοικητικής διάσπασης αποκτά επιτέλους ενιαία διοίκηση στο ΥΠΕΝ

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ.) σχετικά με την υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δασική Υπηρεσία μετά από 24 χρόνια διοικητικής διάσπασης αποκτά επιτέλους ενιαία διοίκηση στο ΥΠΕΝ.

Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου 2021 (Α΄ 143) οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, και λειτουργούν εφεξής ως περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Η Δασική Υπηρεσία μετά από 24 χρόνια διοικητικής διάσπασης αποκτά επιτέλους ενιαία διοίκηση και συντονισμό, με τη συνολική υπαγωγή της στο ΥΠΕΝ.

Επικροτούμε και στηρίζουμε την εξέλιξη αυτή, την οποία κρίνουμε απολύτως θετική που δικαιώνει τις προσπάθειες και το διαχρονικό αίτημα της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. για την κάθετη διάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας προκειμένου να εξασφαλίζεται η ενιαία και αδιαίρετη λειτουργία του Τομέα, η ενιαία εφαρμογή δασικής πολίτικης και να αποφεύγεται η διάθλαση της Δασικής Πολίτικης από τα διαφορετικά διοικητικά σχήματα.

Με την νέα πραγματικότητα που καθιερώνει η Π.Ν.Π. σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία που βάζει τέλος στη στασιμότητα στον Τομέα. Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη για εκείνες τις νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης που είναι ικανές να οδηγήσουν την Δασική Υπηρεσία έξω από το τέλμα που την είχε ρίξει η πολιτική απραξία και απαξίωση και να οδηγηθεί στον εκσυγχρονισμό και στην αποτελεσματική λειτουργία της .

Ιδιαίτερα σήμερα μάλιστα, που η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι πυρκαγιές, η ερημοποίηση, οι σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από την καταστροφή των δασών, προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Ελληνική Κοινωνία, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα πολιτικής για την προστασία των δασών, για τη διατήρηση και σταθερότητά τους και για την αυξημένη συμβολή τους στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η Δασική Υπηρεσία προστατεύει το Δασικό και Αγροτικό Περιβάλλον, το οποίο καλύπτει ποσοστό 95% της Ελληνικής Επικράτειας. Ωστόσο η σημερινή της κατάσταση, με την τραγική υποστελέχωση της και τη μη επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση των δράσεων της, επιβάλουν άμεσα την στελέχωση της με Δασολόγους – Δασοπόνους – Δασοφύλακες – Διοικητικούς και την οικονομική της αυτοτέλεια, προκειμένου να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα η κάθετη διάρθρωση με προοπτική την καθιέρωση του ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας.

Η ΠΕΔΔΥ με τον θεσμικό της ρόλο, για να αποφευχθούν προβλήματα που θα θίγουν τα μισθολογικά και υπηρεσιακά δικαιώματα των συνάδελφων,παρακολουθεί τις διαδικασίες μετάβασης με προτάσεις και παρεμβάσεις της στην Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση χωρίς τριγμούς.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικήτας Φραγκισκάκης

 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Γεώργιος ΠαπαρουσόπουλοςΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d