«Δώστε εξουσία σε ικανούς και ανιδιοτελείς. Η περίπτωση Μπένου είναι παράδειγμα προς μίμηση»

Ιωάννης Κακαράς,
Δασολόγος, Τεχνολόγος Ξύλου
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η παραπληροφόρηση δημιουργεί σύγχυση στην κοινωνία. Τα λάθη δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται με ψευδείς δηλώσεις και αστήρικτες κατηγορίες. Αναφέρομαι στις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη στις 19/08/2021, στην εκπομπή «από τις έξι», στην οποία επιρρίπτει ευθύνες στα Δασαρχεία για την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και ισχυρίζεται επι λέξει:

«Οι δασάρχες, με πενιχρά μέσα, είναι κράτος εν κράτει. Προφανώς, εκ του νόμου, είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη να κάνουν τις αντιπυρικές ζώνες αλλά και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δασικούς δρόμους, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει συμβεί».

Η αναξιοπιστία του κ. Πατούλη δεν έχει όρια: Μιλάει για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Δεν γνωρίζει ο κ. Περιφερειάρχης, αλλά και πολλοί άλλοι υψηλά ιστάμενοι, ότι τα Δασαρχεία έχουν σκόπιμα και με την εγκληματική ευθύνη των τελευταίων Κυβερνήσεων καταστεί ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός; Όταν επίμονα τα Δασαρχεία ζητούν επι χρόνια χρηματοδότηση από τις κυβερνήσεις για διαχείριση των δασών μας, για συνεχή προστασία και πρόληψη των δασικών οικοσυστημάτων μας, για συντήρηση του δασικού δικτύου, για αναδασώσεις, για τεχνικά έργα μέσα στα δάση…… οι κυβερνώντες αδιαφορούν, σφυρίζουν αδιάφορα και επιμένουν σε μια δασοκτόνα δασική πολιτική.

Η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, δεν έχουν παρά να εφαρμόσουν τη Δασική πολιτική, που εφάρμοζαν τα ίδια τα κόμματα τους, πριν από τα μέσα της 10ετίας του 1980, δηλ. να επαναφέρουν τη Δασική Υπηρεσία στην τότε οργανωτική διάρθρωση και στα καθαρά δασικά της καθήκοντα, που αφορούν πάνω από το 70% της επιφάνειας της χώρας μας, να διαθέσουν αναλογικά τα ίδια ποσοστά του προϋπολογισμού για τα δάση μας, στοχεύοντας στην αειφορική διαχείριση των δασικών μας οικοσυστημάτων. Τολμήστε το πριν είναι αργά. Παραδεχθείτε όλοι σας τα τραγικά λάθη στην άσκηση της δασικής πολιτικής και σταματήστε επι τέλους να προκαλείτε την κοινωνία.

Παρατηρείται το θλιβερό φαινόμενο να ανατίθενται με ευθύνη του εκάστοτε Πρωθυπουργού καθήκοντα Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών – Ειδικών Γραμματέων και άλλων σχετικών πόστων, που αποφασίζουν για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και εφαρμογή της Δασικής Πολιτικής, σε ανθρώπους άσχετους και ακατάλληλους για το πολύ δύσκολο αυτό αντικείμενο. Θεωρήθηκε αναβάθμιση Υπουργού που μετακινήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών!

Όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Σταματήστε επι τέλους τον κατήφορο. Δώστε εξουσία σε ικανούς, σε ειδικούς και έμπειρους, σε ανιδιοτελείς. Θετικό παράδειγμα υπήρξε η συνεργασία που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό με τον κ. Σταύρο Μπένο, ο οποίος πρόσφερε και προσφέρει πολλά στον τόπο μας. Μένει να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα εφαρμοστούν στην πράξη οι προτάσεις του.

Ιωάννης Κακαράς
Δασολόγος, Τεχνολόγος Ξύλου
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 21.08.2021



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading