Εμπρηστής η εμπορευματοποίηση των δασών

Άρθρο του δασολόγου Αντώνη Ραλλάτου* στο pontiki.gr

Για ένα ακόμη καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής τουλάχιστον 300.000 στρεμμάτων δασών, λαϊκών περιουσιών, καλλιεργειών, σπιτιών, υποδομών, συνολικής έκτασης πάνω από 650.000.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από τα “ακραία καιρικά φαινόμενα”, την “κλιματική αλλαγή”. Ομοίως και τα διάφορα επιστημονικά και δημοσιογραφικά “παπαγαλάκια”, που εργαλειοποιούν την επιστήμη για λογαριασμό των μονοπωλίων, αφού  στο όνομα της υλοποιείται η στρατηγική της “πράσινης μετάβασης”, ως κερδοφόρας διεξόδου στην κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και της όποιας αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Δεν είναι μόνοτα αποτελέσματα της απόλυτης πολιτικής αποτυχίας, της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είναι, κυρίως, η απόδειξη ότι ο καπιταλισμός, τον όποιο υπηρετούν ως πολιτικοί υπάλληλοι της αστικής τάξης, έχει ως κίνητρο της παραγωγής τα κέρδη των ομίλων και όχι την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών-κοινωνικών αναγκών, μετατρέπει τα πάντα σε εμπόρευμα. Δεν μπορεί αντικειμενικά να προστατεύει τα δάση, έκτος αν βγάλει κέδρος από την εκμετάλλευσή τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει  την ίδια κοινή στρατηγική της “πράσινης μετάβασης”, που χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών και το χωροταξικό σχεδιασμό με κριτήριο το κέρδος.

Έτσι: Δημιουργήθηκαν οι “μεικτές εύφλεκτες ζώνες” οικισμών μέσα σε δάση ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης του λαϊκού δικαιώματος για πρώτη και  παραθεριστική κατοικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Εγκαταλείφθηκαν τα δάση. Έτσι υλοποιείται η εχθρική στάση απέναντι στην ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σε επιστημονική βάση, ο  ανύπαρκτος στο πλαίσιο της διαχείρισης, αντιπυρικός σχεδιασμός. Γιατί δεν έχει κέρδος για τα μονοπώλια, όπως έχει η αλλαγή χρήσης ή ο αποχαρακτηρισμός του δάσους, για βιομηχανίες, logistics, βίλες, τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτική  πολεοδόμηση κλπ και σε προστατευόμενες περιοχές (με τους νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ).

– Συνεχίζεται ο αποτυχημένος αντιπυρικός σχεδιασμός που χαρακτηρίζεται από τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή, στον οποίο το βάρος δίνεται στην καταστολή και όχι όπως θα έπρεπε στην πρόληψη και στην οργάνωση των επίγειων δυνάμεων.

– Εμφανίζουν τα εναέρια μέσα ως το κύριο μέσο κατάσβεσης, ενώ είναι γνωστό παγκόσμια στους ειδικούς επιστήμονες, ότι τα εναέρια μέσα μόνο βοηθούν στην κατάσβεση. Τις πυρκαγιές μπορούν να σβήσουν εξειδικευμένες επίγειες δυνάμεις, μέσα στο δάσος, με ιδιαίτερη για κάθε δασικό οικοσύστημα οργάνωση, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην πρόληψη και εκπαίδευση για την πρώτη προσβολή, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Με τη συνδρομή των ΜΜΕ, δημιουργούν αυταπάτες στον κόσμο, ότι δήθεν αφού δεν μπόρεσαν τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα δεν γινόταν τίποτε. Τα ίδια βεβαίως ΜΜΕ στηρίζουν και προβάλουν την αντιδασική, αντιπεριβαλλοντική, απάνθρωπη τελικά αστική πολιτική και αντίληψη του κόστους-οφέλους.

– Διαμορφώθηκε νομικό πλαίσιο που επιτρέπει πχ την ανάπτυξη ανεμογεννητριών,  την τουριστική, βιομηχανική και κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα Δάση,

– “Εξασφάλισαν” ουσιαστικά,  μηδενική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης και προστασίας.

Συμπερασματικά τα εγκαταλειμμένα δάση, οι επιχειρήσεις και οικισμοί στα δάση, τα εγκαταλειμμένα χωριά, οι άδειες από προσωπικό, μέσα και υποδομές δασικές υπηρεσίες,  είναι η “εύφλεκτη ύλη”. Η αντίληψη της εμπορευματοποίησης των δασών, του  κόστους – οφέλους, είναι ο εμπρηστής. 

Σ’ αυτές τις συνθήκες της καταστροφής, ιδιαίτερα στην Εύβοια, εκφράστηκε πρωτοφανής λαϊκή αλληλεγγύη και αυτενέργεια, που κουρέλιασε τον κρατικό μηχανισμό. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στους πληγέντες. Τους καλούμε να πάρουν την υπόθεση της αποζημίωσης των καταστροφών και της προστασίας των δασών , στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν ΑΜΕΣΗ και 100% αποζημίωση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις  και για όσο διάστημα ισχύουν οι επιπτώσεις από τις καταστροφές.

Η  αναγνώριση της μάχης που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην πυροσβεστική υπηρεσία, οι “εναπομείναντες παρατηρητές” στη δασική υπηρεσία, σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα, που δίνουν άνισα τη μάχη με μηδενικές προϋποθέσεις, συνοδεύεται από το κάλεσμα, όπως και προς όλες τις λαϊκές δυνάμεις, να αγωνιστούν και να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα.

Η αντιπαράθεση για το αν είναι λιγότεροι ή περισσότεροι οι νεκροί επί ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι ασέβεια και ύβρις, προς τους νεκρούς και όσους επλήγησαν. Κοροϊδία είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης και των κολαούζων της να μιλάει για ατομική ευθύνη και στο ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας, όπως άλλωστε κάνει για την υγεία και τους εμβολιασμούς, την παιδεία κλπ. Θέλουν να κρύψουν ότι η αιτία για τις επαναλαμβανόμενες ανείπωτες καταστροφές είναι τελικά ο καπιταλισμός που υπηρετούν,  το κριτήριο του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Ως ΚΚΕ, καλούμε το λαό, μέσα από επιτροπές αγώνα, να δυναμώσει την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη. Να απαιτήσει την στήριξη των πληγέντων. Να διεκδικήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, του σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην  πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων. Να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση παντού. Να απαιτήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα.

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις. Να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που η πολιτική της τσακίζει το σύνολο των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Να πάρουν μέρος στον αγώνα, μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του κινήματος, ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη το κράτος και τις κυβερνήσεις της, που έχουν ευθύνη για όλες τις καταστροφές, επειδή η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι πλημμύρες και η αντισεισμική προστασία, είναι γι αυτούς κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη.

Μπορούμε να ανοίξουμε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το Σοσιαλισμό, που θα υπηρετεί το σύνολο των διευρυμένων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος, και θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.

*Ο Αντώνης Ραλλάτος είναι Υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

pontiki.grΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

  1. Εντελώς αντιεπιστημονική η ανάλυση του Ραλλάτου. Σκουντουφλάει μονίμως στην πάλη των τάξεων και καταντάει μια μονοθεματική αντιπολίτευση στις ελληνικές κυβερνήσεις, λες και οι πυρκαγιές είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.
    Ηλιθιωδώς μανιοκαταθλιπτικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: