Με αφορμή μια λυπηρή δήλωση-σχόλιο

 

Απάντηση στο σχόλιο του κ. Α. Ραλλάτου «σχετικά με τις απόψεις Συντονιστών Α.Δ. για τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ» που δημοσιεύτηκε στις 25/8/2021 στον ιστότοπο dasarxeio.com

κ. Ραλλάτο,

Δεν σας γνωρίζω και δεν με γνωρίζετε. Το γεγονός αυτό εμένα με κάνει προσεκτική στις κουβέντες μου, για να μην σας αδικήσω, ενώ εσάς σας έδωσε τη «νομιμοποίηση» για μία εξόχως προσβλητική, κακεντρεχή και αήθη δήλωση.

Δεν ξέρω τι σας έχει συμβεί στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή, αλλά πρέπει να είναι πολύ σοβαρό για να σας επιτρέπει να γράφετε με τόση εκδικητικότητα και μένος για τις απόψεις ανθρώπων, που όπως είπαμε, ούτε καν γνωρίζετε. Το να μην αποδέχεστε αυτές τις απόψεις είναι κατανοητό, το να καταφέρεστε εναντίον τους, υβρίζοντας και απειλώντας, είναι ανεπίτρεπτο. Μέσα στο μυαλό σας φαίνεται ότι βασιλεύει ένα ιδιότυπο απολυταρχικό καθεστώς, που σας υπαγόρεψε να χρησιμοποιήσετε με ελευθεριότητα εύκολα λόγια στα απρόσωπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ότι χρησιμοποιήσατε τους συνδικαλιστικούς σας τίτλους για να «αδειάσετε τον θυμό και τον πόνο σας», με προσβάλλει ως εργαζόμενη και ουδόλως ως συντονίστρια. Ως συντονίστρια θα αξιολογηθώ για την προσφορά στο φορέα μου στο τέλος της πενταετούς θητείας μου, και σε σύγκριση με το έργο που άφησαν οι προκάτοχοι μου γενικοί γραμματείς, από τους συναδέλφους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις Δασικές Υπηρεσίες και στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κρήτης. Αυτοί και μόνο θα με αξιολογήσουν για τη δουλειά μου, χωρίς να παραπλανούνται από πολιτικά, κομματικά ή συνδικαλιστικά συμφέροντα. Ελπίζω το αποτύπωμα μου να είναι συνολικά θετικό, γι’ αυτό ανεξήγητες άναρθρες κραυγές αγνώστων δεν με επηρεάζουν.

Διαβάζοντας τη δήλωση σας, αλλά κυρίως διαβάζοντας τα σχόλια που αυτή προκάλεσε στο διαδίκτυο, θέλω να διατυπώσω μια ειλικρινή απορία που με απασχολεί τα τελευταία χρόνια και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων με εγκάρδιους φίλους συναδέλφους. Η ερώτηση είναι σχεδόν ρητορική και ίσως, η απάντηση δεν είναι τόσο αυθόρμητη και λογική, όσο φαίνεται. Ιδιαίτερα διαπιστώσεις του τύπου «πίστευα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις αλλά, μετά το διορισμό των συντονιστών τους, είμαι εχθρός τους…» με συντάραξαν. Και ιδού το εύλογο ερώτημα μου, μετά από 23 χρόνια στη δημόσια διοίκηση και 3 διαδικασίες αξιολόγησης Α.Σ.Ε.Π.:

Για περισσότερα από 20 χρόνια στις πρώην Περιφέρειες και νυν Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τοποθετούνταν ως επικεφαλείς μετακλητοί γενικοί γραμματείς, οι οποίοι διορίζονταν από την εκάστοτε Κυβέρνηση και, ως πολιτικά πρόσωπα, εκπροσωπούσαν το κομματικό Κράτος στην περιφέρεια. Σε κάποιες κυβερνητικές περιόδους εναλλάσσονταν συχνά και περισσότεροι από ένας γενικοί γραμματείς σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση, με αποτέλεσμα σήμερα να μετράμε αρκετά τέτοια πολιτικά πρόσωπα που υπηρέτησαν ιστορικά το θεσμό. Τόσο πολύ σας τάραξε η πρώτη προσπάθεια αποκομματικοποίησης του Κράτους, από το 2017 έως σήμερα, που απενοχοποιήσατε τους πολιτικούς σας προϊσταμένους και στοχοποιήσατε τους συντονιστές με περισσό απωθημένο; Όλα μέχρι τότε καλώς καμωμένα και οι συντονιστές έκαναν τώρα όλα αυτά για τα οποία κόπτεστε; Φαντάζομαι ότι το κομματικό αποκεντρωμένο κράτος είναι για εσάς, που συγχέετε την πολιτική και τις συνδικαλιστικές πρακτικές με τη δουλειά σας, περισσότερο «βολικό» από έναν «ορισμένου χρόνου» υπηρεσιακό προϊστάμενο! Γιατί, ανάλογα με την πολιτική σας ιδεολογία, ο μετακλητός γενικός γραμματέας είναι «σύμμαχος» ή «εχθρός» και οι ενέργειες του αντικατοπτρίζουν αμιγώς τις αποφάσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης, που αντίστοιχα ή θα υποστηρίζετε ή θα αντιπολιτεύεστε! Εξόχως βολικό για όποιον φοράει πολιτικές παρωπίδες και έχει αναγάγει τη σύγκρουση και την αντιπαλότητα σε σκοπό της εργασιακής του ύπαρξης…

Θέλω να σας απευθύνω κι εγώ μια καληνύχτα, όχι αυτή στη Μαργαρίτα αλλά αυτή στον Κεμάλ, με τη θλιβερή διαπίστωση που διατρανώνουν δηλώσεις και ύβρεις σαν αυτές που θεωρήσατε ως δικαίωμα σας να γράψετε εναντίον ανθρώπων που ούτε καν γνωρίζετε.

Καληνύχτα Κεμάλ! Αυτός ο κόσμος δεν θ’ αλλάξει ποτέ!!

Μαρία Κοζυράκη, Δασολόγος
Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Υ.Γ. Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που υποβιβάζουμε τον ιστότοπο του dasarxeio.com, από σημαντικό εργαλείο δουλειάς και έγκυρη πηγή ενημέρωσης σε διαδικτυακό τόπο αντιπαράθεσης άγονων και απαράδεκτων διαξιφισμών.

 


 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

3 replies

  1. Αγαπητή κ. Κοζυράκη δεν σας γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στενοχωρηθήκατε τόσο. Το σχόλιο κυρίως έκρινε κατά την γνώμη μου την άποψη του Δρ. Συντονιστή ότι είναι αντισυνταγματική η κάθετη δομή των Υπουργείων ! την άποψη του Δρ. Συντονιστή την έχουμε βαρεθεί να την ακούμε χρόνια τώρα, άποψη που όσο και να την αναλύσει δεν ισχύει. Η δομή του αποκεντρωμένου κράτους είναι άλλο πράγμα από την αποκομματικοποίηση του Κράτους .
    Η αποκομματικοποίηση του Κράτους είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία ….. τα στελέχη της Διοίκησης (και οι Συντονιστές) δεν είναι εδώ και πολλά χρόνια μεταβατικά διορισμένα ? Η αποκεντρωμένες τολμώ να πως έχουν ήδη τελειώσει θα ψυχορραγούν μέχρι μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες τους στα σχετικά Υπουργεία.

  2. ΑΧ αυτή η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας. Ζωή σε μας συνάδελφοι….

  3. Ο κόσμος δεν αλλάζει όσο δεν αλλάζουμε εμείς……………………………..

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: