Μεταφορά νερού στο καταφύγιο Αιγάγρου Αντιμήλου με ελικόπτερο του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας

Αίγαγρος Αντιμήλου (Capra aegagrus pictus)

Στις 26.08.2021, μετά από επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από υπάλληλο του Δασονομείου Μήλου της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων, με ομάδα εθελοντών, στην ακατοίκητη νήσο Αντίμηλο, όπου διαβιοί το προστατευόμενο είδος αιγάγρου (Capra aigagrus pictus), διαπιστώθηκε ότι:

Η στάθμη νερού στην ανοικτή ομβροδεξαμενή, από όπου ποτίζονται τα ζώα, ήταν στο κατώτατο όριο λόγω  παρατεταμένης ανομβρίας με συνέπεια την έναρξη της “περιόδου επικινδυνότητας” για τους αιγάγρους. Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία μετάγγισης από κλειστή δεξαμενή που υπάρχει στο νησί, όμως η ποσότητα δεν θα επαρκούσε έως την περίοδο έναρξης των βροχοπτώσεων. Κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά νερού με ελικόπτερο, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Η ομβροδεξαμενή στη νήσο Αντίμηλο απ’ όπου ποτίζονται οι αίγαγροι, την ημέρα που έγινε η αυτοψία (26.8.2021)

Η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων στις 31.08.2021 απευθύνθηκε αρχικά στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ν. Αιγαίου και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Διοικητή κ. Παναγιώτη Κοτρίδη, προκειμένου να διατεθεί ελικόπτερο για τη μεταφορά. Ο Διοικητής, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα με το Υποστράτηγο Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, κ. Ιωάννη Σταμούλη, έδρασαν άμεσα.

Την ίδια ημέρα (31.08), το απόγευμα,  ελικόπτερο, λαμβάνοντας νερό από ταμιευτήρα που βρίσκεται πλησίον της Αντιμήλου, πραγματοποίησε ρίψη στην ανοικτή ομβροδεξαμενή.

Η ενέργεια αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως η αγαστή συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών του Δημοσίου, οδηγεί στην επίλυση και των δυσκολότερων προβλημάτων, προς όφελος της προστασίας τόσο του ανθρωπογενούς όσο και του φυσικού περιβάλλοντος, των νησιών μας.

Η ομβροδεξαμενή όταν μεταφέρθηκε νερό από την υπόγεια δεξαμενή – εμφανώς χαμηλή στάθμη – η ποσότητα του νερού δεν θα επαρκούσε μέχρι την έναρξη των βροχών. Η πλήρωση της με νερό από ελικόπτερο ήταν επιβεβλημένη.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Χρήσιμη η ενέργεια για την πλήρωση της ομβροδεξαμενής που βρίσκεται στην κορφή του ακατοίκητου νησιού από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Υπήρξαν και άλλες χρονιές που η ανοικτή ομβροδεξαμενή άδειαζε. Τα ζώα όμως γνωρίζουν κάποια σημεία του νησιού με γλυφό νερό και έτσι επιβιώνουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η γενετική αλλοτρίωση του άγριου πληθυσμού με πρόσμιξη/διασταύρωση του γενετικού υλικού από ήμερες αίγες που παράτησαν χωρικοί της Μήλου στην Αντίμηλο. Ο γενετικά ανασυνδυασμένος πληθυσμός μεταξύ άγριων και ήμερων αιγών έχει επικρατήσει στο νησί, με αποτέλεσμα ο καθαρόαιμος πληθυσμός της Capra aigagrus pictus να απειλείται, αν δεν έχει αλλοτριωθεί οριστικά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: