38 Ασπροπάρηδες καταμετρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας προ-μεταναστευτικής απογράφης στα Βαλκάνια

Η ομάδα του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» καταμέτρησε 38 Ασπροπάρηδες κατά την ετήσια προ-μεταναστευτική απογράφη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα Βαλκάνια.

Η καταμέτρηση πραγματοποιήθηκε σε όλες τις βαλκανικές χώρες όπου απαντά το είδος: Βουλγαρία, Ελλάδα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανία. Ο μεγαλύτερος αριθμός Ασπροπάρηδων καταγράφηκε στον πυρήνα του βαλκανικού πληθυσμού, την Ανατολική Ροδόπη (Βουλγαρία και Ελλάδα), όπου παρατηρήθηκαν συνολικά 31 άτομα. Στην περιοχή καταγράφηκαν επιπλέον και 14 ανήλικα άτομα, 9 από τα πουλιά είχαν γεννηθεί στη φύση και τα υπόλοιπα 5 είχαν γεννηθεί σε αιχμαλωσία και είχαν απελευθερωθεί στη φύση κατά την τελευταία τετραετία. Στην ταΐστρα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας καταμετρήθηκαν τέσσερις ενήλικοι Ασπροπάρηδες, ενώ ένα μοναχικό ενήλικο πουλί καταγράφηκε στο βουνό Kotel Mountain της Βουλγαρίας καθώς και δύο ενήλικα πουλιά στην Αλβανία.

Ο Ασπροπάρης τείνει να συγκεντρώνεται σε προβλέψιμες πηγές τροφοληψίας, όπως ταΐστρες και χωματερές. Αυτά τα μέρη προσελκύουν τόσο ανήλικα πουλιά, όσο και ενήλικα, είτε μοναχικά άτομα είτε ζευγάρια μαζί με τους απογόνους τους. Κατά το παρελθόν, όταν το είδος ήταν πολυάριθμο είχαν παρατηρηθεί μεγάλες συγκεντρώσεις γυπών πριν τη μετανάστευση. Ωστόσο, μετά τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού του είδους, πολλά από τα προηγούμενα γνωστά μέρη συγκέντρωσης γυπών εγκαταλείφθηκαν.

Έφτασε λοιπόν η ώρα να αποχαιρετήσουμε τους αγαπημένους μας Ασπροπάρηδες και να τους ευχηθούμε ένα ασφαλές ταξίδι προς τους τόπους διαχείμασής τους στην Αφρική. Ευχή όλων μας να επιστέψουν ασφαλείς κοντά μας την ερχόμενη άνοιξη!

lifeneophron.eu

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: