Οι Γύπες αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους κατά τη μετανάστευση

Νέα μελέτη προειδοποιεί για τους πολυάριθμους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ασπροπάρηδες κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού. Ταξιδεύοντας σε περισσότερες από 40 χώρες, τα πουλιά πέφτουν θύματα πυροβολισμών, δηλητηρίασης και ηλεκτροπληξίας, και ενώ δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια συγκεκριμένη απειλή η κατάρρευση του πληθυσμού τους, κάθε χώρα προσθέτει μία επιπλέον πίεση.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Biological Conservation, δείχνουν ότι ενώ ο πληθυσμός του Ασπροπάρη συνεχίζει να μειώνεται, οι Κυβερνήσεις και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση διαφορετικών απειλών με διαφορετική προτεραιότητα σε κάθε χώρα αντί να επικεντρώνονται σε ένα μόνο πρόβλημα ή περιοχή.

Οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν τις τύχες 71 Ασπροπάρηδων σε 13 χώρες κατά μήκος της μεταναστευτικής τους διαδρομής, εξετάζοντας τα δεδομένα τηλεμετρίας από τους δορυφορικούς πομπούς των πουλιών, ερευνώντας 4.216 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, πραγματοποιώντας 910 συνεντεύξεις για την ποσοτικοποίηση της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων και κάνοντας έρευνα σε αγορές και κυνηγούς για να εκτιμήσουν το ποσοστό της λαθροθηρίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, πέθαναν συνολικά 50 πουλιά στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο Θάλασσα (44%), τη Μέση Ανατολή (18%) και την Αφρική (38%), ενώ τα αίτια ποικίλλουν γεωγραφικά.  

Η ακούσια δηλητηρίαση που προέκυψε από χρήστες γης που στόχευαν στην εξόντωση μεγάλων θηρευτών ήταν η πιο διαδεδομένη απειλή στο μεγαλύτερο μέρος της μεταναστευτικής διαδρομής. Στις περιοχές αναπαραγωγής στην ανατολική Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία, η δηλητηρίαση, η ηλεκτροπληξία και η πρόσκρουση σε υποδομές ενέργειας αποτελούσαν τις κύριες απειλές. Στην Τουρκία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, ως σημαντικότερη απειλή καταγράφηκε η ηλεκτροπληξία σε μικρούς και λανθασμένα σχεδιασμένους πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Στη Νιγηρία και τον Νίγηρα, η σημαντικότερη απειλή ήταν η άμεση δίωξη για τη χρήση μελών γυπών σε προϊόντα που βασίζονταν σε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Τέλος στον Λίβανο και τη Συρία ως κύρια απειλή καταγράφτηκε η λαθροθηρία.

Ο Steffen Oppel, Συντονιστής του Τμήματος Διατήρησης της RSPB / BirdLife Αγγλίας και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: «Η μεγαλύτερη δυσκολία στη διατήρηση των μεταναστευτικών ειδών είναι να κατανοήσουμε τα σημεία στα οποία οι προσπάθειες διατήρησης κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά: είναι πιο αποτελεσματική η προστασία των πουλιών στις περιοχές αναπαραγωγής ή στις περιοχές διαχείμασης; Για τους Ασπροπάρηδες και πιθανώς για πολλά άλλα είδη πρέπει σαφώς να εργαστούμε σε πολύ μεγάλη χωρική κλίμακα».

Ο Ασπροπάρης διανύει περίπου 5.000 χιλιόμετρα, δύο φορές τον χρόνο, για να μεταβεί από τις περιοχές αναπαραγωγής του στα Βαλκάνια, στους τόπους διαχείμασης στην Αφρική.

Εκατοντάδες χιλιάδες αρπακτικά πουλιά, όπως οι Πελαργοί και οι Ασπροπάρηδες, χρησιμοποιούν μια ξεχωριστή μεταναστευτική διαδρομή για τη μετανάστευσή τους. Μέσω της διαδρομής αυτής, τα πουλιά διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος, τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα για να φτάσουν στις περιοχές διαχείμασής τους στην Αφρική. Αυτό το ταξίδι των 5.000 χιλιομέτρων είναι επικίνδυνο στο μεγαλύτερο μέρος του, καθώς υπάρχουν πολλά ανθρωπογενή εμπόδια που κοστίζουν τη ζωή στους γύπες. Ο πληθυσμός του Ασπροπάρη έχει μειωθεί κατά >50% από τη δεκαετία του 1990 και η ετήσια μετανάστευση εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους, με πάνω από το 50% των νεαρών πουλιών να μην επιβιώνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τους μεταναστευτικού ταξιδιού.

Ο Stoyan Nikolov, επικεφαλής του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» από την BSPB / BirdLife Βουλγαρίας, επισήμανε ότι: «Το Πρόγραμμα μας έχει κάνει φανταστική πρόοδο στη διατήρηση αυτού του εμβληματικού είδους κατά μήκος της μεταναστευτικής του διαδρομής αλλά ακόμη και η μεγάλη, διεθνής ομάδα του Προγράμματος, δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι απειλές για το είδος. Μπορούμε να μονώσουμε μόνο εκατοντάδες κακοσχεδιασμένους πυλώνες, αλλά ταυτόχρονα στήνονται χιλιάδες άλλοι σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Χρειαζόμαστε οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς επενδυτές να σταματήσουν να προσθέτουν ολοένα και περισσότερες απειλές».

Οι λαθασμένα σχεδιασμένες υποδομές ενέργειας μπορούν να μετασκευαστούν ώστε να είναι ασφαλέστερες για τα πουλιά ή οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί θα μπορούσαν απλώς να επενδύσουν σε ασφαλέστερα σχέδια. Οι άμεση δίωξη και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι ήδη παράνομες σε πολλές χώρες, αλλά συχνά η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν σε συστήματα προστασίας και σε αποζημιώσεις με σκοπό να μειώσουν το κίνητρο των χρηστών γης να δηλητηριάζουν την άγρια ζωή. Για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στην Αφρική έχει ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία με παραδοσιακούς θεραπευτές για την προώθηση  εναλλακτικών θεραπειών που βασίζονται σε φυτικά προϊόντα και όχι σε μέλη γυπών.

Αν δεν υλοποιηθούν συντονισμένες ενέργειες κατά μήκος ολόκληρης της μεταναστευτικής διαδρομής για να μειωθούν οι απειλές και να αποτραπεί η θνησιμότητα του Ασπροπάρη από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, ο βαλκανικός πληθυσμός του είδους πιθανότατα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη: ΕΔΩ

lifeneophron.eu
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: