Κριτική στη Δασική Στρατηγική της Ε.Ε.

forest.fi

Η δασοκομία θα πρέπει να είναι τοπική υπόθεση και βάσει της ιδιαίτερης τεχνογνωσίας κάθε κράτους μέλους- δήλωσε πρόσφατα η υπουργική επιτροπή της φινλανδικής κυβέρνησης για θέματα Ε.Ε. υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Sanna Marin, τονίζοντας ότι η δασική πολιτική ανήκει στις αρμοδιότητες των κρατών μελών.

Ακόμα κι αν η πρόταση της Επιτροπής έχει επαινεθεί για τη θέση της σχετικά με την απώλεια βιοποικιλότητας, τη δέσμευση CO2 και την κλιματική αλλαγή, η φιλανδική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την ικανότητα της βιομηχανίας να επενδύει στο μέλλον. Σύμφωνα με πηγές, η Φινλανδία διατηρεί επίσης επιφυλάξεις για το νέο σύστημα πιστοποίησης που ετοιμάζεται από την Επιτροπή.

Στα μέσα Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη Δασική Στρατηγική της, ζητώντας καλύτερο συντονισμό και συνεργασία για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τα δάση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.- τις οποίες η Φινλανδία είχε ήδη απορρίψει τότε, λέγοντας ότι ήταν πολύ λεπτομερείς όσον αφορά τη διαχείριση των δασών και το εμπόριο ξυλείας.

Ωστόσο, η Φινλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που ασκεί κριτική στη στρατηγική. Αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τη δασική στρατηγική και την επιρροή της στις εθνικές αρμοδιότητες. Η Γερμανία και η Αυστρία φαίνεται ότι ετοιμάζονται να απορρίψουν τη στρατηγική, ενώ οι υπουργοί γεωργίας της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τη στρατηγική στα μέσα του Οκτωβρίου.

Η Φινλανδία είναι η πιο πλούσια σε δάση χώρα της Ε.Ε. Το 73% της έκτασής της καλύπτεται από δάση και ακολουθείται από τη Σουηδία που το 67% καλύπτεται από δάση.

Η Φινλανδία έχει περίπου 660.000 ιδιώτες ιδιοκτήτες δασών, ενώ τα προϊόντα της δασικής βιομηχανίας αντιπροσωπεύουν το 20% των εξαγωγών της χώρας.

Από Pekka Vanttinen | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

euractiv.grΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: