Τεράστιος ο κίνδυνος πλημμυρών από τα καμένα

Oλο και μετατίθεται για αργότερα το ξεκίνημα των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στο Σχίνο Κορινθίας, στα Μέγαρα, στην Ανατολική Αττική, στη Βόρεια Εύβοια και στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και ο κίνδυνος νέων καταστροφών, από τις πλημμύρες αυτή τη φορά, είναι άμεσος.

Αναδημοσίευση από: eksegersi.gr

Οι κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων έχουν φτιάξει με τους νόμους που ψήφισαν ένα γραφειοκρατικό και δυσκίνητο πλαίσιο προκειμένου να τραινάρουν την εκταταμίευση της κρατικής χρηματοδότησης αυτών των έργων, η οποία φροντίζουν να είναι και περιορισμένη.

Ο Σχίνος Κορινθίας επλήγη από καταστροφική πυρκαγιά στις 19 Μάη. Ηδη στις αρχές Ιούνη είχε ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Δασών Κορίνθου η μελέτη των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, η οποία στη συνέχεια πέρασε από τον έλεγχο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και νήσων του Ιονίου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μετά απ’ αυτές τις διαδοχικές εγκρίσεις, στάλθηκε στις 6 Αυγούστου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση, ύψους 1.848.749 ευρώ.

Ο υφυπουργός Τσακίρης, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτέμβρη στη Διαύγεια, ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στις 19 Μάη. Ενώ η χρηματοδότηση είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η απόφαση του υφυπουργού Τσακίρη στάλθηκε στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, η οποία με τη σειρά της την έστειλε στην Οικονομική Επιτροπή για αποδοχή. Η τελευταία συνεδρίασε στις 15 Σεπτέμβρη και έλαβε την απόφαση 1314, με την οποία «αποδέχτηκε» τη χρηματοδότηση! Αναφέρεται στην απόφαση:

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ OMOΦΩΝΑ

Αποδέχεται την Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 826) ποσού

2.848.749,28€ για τα αναφερόμενα έργα.

Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη, επικοινωνήσαμε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και τον ρωτήσαμε αν έχει σταλεί από την Οικονομική Επιτροπή η απόφαση 1314. Μας απάντησε αρνητικά. Δεν είναι γνωστό, λοιπόν, πότε θα σταλεί στη ΔΑΠ η απόφαση. Οταν την λάβει η ΔΑΠ, θα πρέπει να τη στείλει στο Δασαρχείο Κορίνθου προκειμένου αυτό να κινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού γα την κατακύρωση του έργου σε κάποιον από τους δασικούς συνεταιρισμούς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εκτέλεσή του.

Επειδή αυτή η ιστορία παρατράβηξε, με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, και επειδή η διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων είναι πολύ χρονοβόρα και γραφειοκρατική, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Αμυράς, με απόφασή του στις 6 Σεπτέμβρη, επέλεξε τη διαδικασία έγκρισης του αναδόχου, όχι μόνο για το συγκεκριμένο, αλλά για όλα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που θα αναλάβουν τα Δασαρχεία Δυτικής Αττικής, Βόρειας Εύβοιας και Πύργου.

Δεν αναφερόμαστε στην Ανατολική Αττική, γιατί μέχρι σήμερα που κοιτάξαμε στη Διαύγεια δεν βρήκαμε απόφαση του Τσακίρη που να εγκρίνει χρηματοδότηση για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σ’ αυτήν. Μέχρι τώρα, δεν έγινε κατορθωτό να μάθουμε αν στάλθηκε (και πότε) η μελέτη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων για την Ανατολική Αττική στον αρμόδιο υφυπουργό του υπουργείου Ανάπτυξης Τσακίρη.

Στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, ο Τσακίρης ενέκρινε χρηματοδότηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων για τα Μέγαρα και το Αλεποχώρι στα Γεράνεια Ορη (13.092801 ευρώ), για τη Βόρεια Εύβοια (περιοχές Ιστιαίας και Λίμνης 14.102.520 και 5.799.000 ευρώ) και για τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία (3.000.000 ευρώ). Υπηρεσιακοί παράγοντες των Δασαρχείων της Βόρειας Εύβοιας, με τους οποίους είχαμε επικοινωνήσει μας είχαν αναφέρει ότι η χρηματοδότηση για τα έργα στη Βόρεια Εύβοια θα κινηθεί μεταξύ 15 και 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο Τσακίρης ενέκρινε μόνο 19,9 ευρώ για 360.000 στρέμματα!

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, στην 44η συνεδρίασή της που έγινε στις 16 Σεπτέμβρη, δεν εισήγαγε την απόφαση του Τσακίρη για να αποφασίσει ότι την αποδέχεται! Μέχρι σήμερα δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη η ημερήσια διάταξη της 23ης Σεπτέμβρη.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνεδρίασε στις 11 Σεπτέμβρη και ξανασυνεδριάζει σήμερα (20 Σεπτέμβρη). Και στις δύο αυτές συνεδριάσεις δεν εισήχθη η απόφαση Τσακίρη ως θέμα της ημερήσιας διάταξης και είναι άγνωστο σε ποια συνεδρίαση θα εισαχθεί.

Τέλος, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνεδρίασε στις 14 Σεπτέμβρη (36η συνεδρίαση) και θα ξανασυνεδριάσει την Τρίτη 21 Σεπτέμβρη (37η συνεδρίαση). Και στις δύο συνεδριάσεις δεν εισήχθη η απόφαση Τσακίρη για τη χρηματοδότηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στη Βόρεια Εύβοια.

Οπως αντιλαμβάνεστε, τα άκρως απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις περιοχές που κάηκαν θα πάρουν χρόνο και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών κινδυνεύουν να πάθουν μεγάλη ζημιά από τις πλημμύρες.

eksegersi.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: