Τι μπορώ να κάνω νομικά, αν διαπιστώσω περιβαλλοντική παράβαση;

Παναγιώτης Γαλάνης,
Δικηγόρος Περιβαλλοντικού – Πολεοδομικού Δικαίου
και Δικαίου της Ενέργειας

Υπ. Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ
panagiotisgln@gmail.com

Η διαπίστωση περιβαλλοντικών παραβάσεων από τον πολίτη συχνά είναι ένα δυσχερές έργο. Τόσο διότι προϋποθέτει ειδικότερες γνώσεις, όσο και διότι αρκετές φορές είναι συγκαλυμμένη και δεν είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού.

Εξίσου, δυσχεραίνει το έργο του πολίτη η πολλές φορές παρατηρηθείσα αίσθηση ματαιότητας που συνοδεύει τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ήτοι αυτή που συνδέεται με τη διοικητική γραφειοκρατία, το πελατειακό κράτος και την αδράνεια πανταχόθεν.

Ωστόσο, ζώντας σε ένα κράτος δικαίου που κατά το Σύνταγμα δομείται επί τη βάσει της δικαιοσύνης, δεν μπορούμε να αφήσουμε νομικώς αναπάντητα καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία αγγίζουν τα όρια της παρανομίας.

Ποιες λύσεις διαθέτει ένας διοικούμενος, όταν διαπιστώνει μία περιβαλλοντική παράβαση; Ποια από όλες να επιλέξει; Σε αυτά τα ζητήματα θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση το παρόν άρθρο του γράφοντος, έχοντας χειριστεί πολλές περιπτώσεις αναφορών για περιβαλλοντικές παραβάσεις της νομοθεσίας.

Οι κάτωθι λύσεις είναι σχηματικά τα σημαντικότερα μέσα που διαθέτει ένας απλός πολίτης. Όμως, για την ορθότερη χάραξη στρατηγικής, απαιτείται ενίοτε και η συμβουλή του εξειδικευμένου νομικού για την επιλογή της πλέον ταιριαστής για την εκάστοτε περίπτωση λύσης.

Αυτές σχηματικώς – μεταξύ άλλων – είναι οι εξής:

  • Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη
  • Υποβολή αίτησης περιβαλλοντικής επιθεώρησης – λ.χ. στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Η ΕΥΕΠ διεξάγει  – μεταξύ άλλων ως αρμοδία – περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, για τις οποίες, αν διαπιστωθεί η περιβαλλοντική παράβαση, απαιτείται πάντοτε απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, ώστε να επιβληθεί πρόστιμο.
  • Υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία επί διαπίστωσης αξιόποινης πράξης της ειδικής ποινικής νομοθεσίας
  • Υποβολή απλής αίτησης/καταγγελίας στην εκάστοτε αρμόδια αρχή, αναλόγως της περίπτωσης, π.χ. στην κτηματική υπηρεσία (για τον αιγιαλό), στην πολεοδομία κλπ.

Η επιβολή προστίμου για περιβαλλοντικές παραβάσεις πιο επίκαιρη από ποτέ

Προσφάτως επιβλήθηκε πρόστιμο για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για δραστηριότητα που παρατηρήθηκε τηλεοπτικά σε εκπομπή μεγάλης τελεθέασης, γνωστού καναλιού, που αφορούσε παράβαση της κείμενης νομοθεσίας για το οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και δη μία Ειδική Ζώνη Διατήρησης. Εν προκειμένω, η παράβαση στοιχειοθετήθηκε με βάση διατάξεις του νόμου για τη βιοποικιλότητα, ενώ το θέμα έλαβε ευρύτερη δημοσιότητα με βάση τις καταγγελίες οικολογικών οργανώσεων.

Η δικαστική προστασία του πολίτη και η έκφραση των απόψεών του

Μετά τη βεβαίωση παράβασης από το εκάστοτε όργανο, που κοινοποιείται στον πολίτη, αυτός καλείται εντός 5 ημερών να υποβάλει την άποψή του. Σημειώνεται ότι η έκφραση αυτή των απόψεών του είναι αναγκαίο να γίνεται σωστά, καθώς στο κυριολεκτικό «χάος» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η νόμιμη λειτουργία της εκάστοτε εγκατάστασης ή δραστηριότητάς του απαιτεί πληθώρα εγκρίσεων και ειδικών αδειών, συνεπώς η εξειδίκευση του νομικού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του διοικουμένου. Πρόκειται για το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης του διοικουμένου.

Επίσης, είναι σημαντική, διότι ύστερα τυχόν παραβάσεις θα προβάλλονται στη διοικητική ή/και δικαστική προσφυγή που θα προβεί ο πολίτης – διοικούμενος.

Ύστερα, μπορεί να στραφεί – ανεξαρτήτως του ύψους του προστίμου – στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Για περισσότερα, βλ. https://www.pgalanislaw.gr/blog/

 ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

1 reply

  1. Ήδη λαμβάνω newsletters από σας .Είμαι συνδρομητής περιβαλλόντικών οργανώσεων.Με απασχολεί απαίτησις γείτονος για κοπή καλλωπιστικού δένδρου (φτέρης;) στον κήπο μου.Αν η περίπτωσις εμπίπτει εις την ειδίκευσίν σας,να σας στείλω πλήρη στοιχεία,για να μου προτείνετε νομική κάλυψη η διαδικασία με το αζημίωτο φυσικά.Ταχυδρ. διεύθυνσή μου:λεωφόρος Δημοκρατίας 69 Τ.Κ. 713 06 Ηράκλειο Κρήτης.Δίδεται,για να εντοπίσετε τον ιστό και την δυνατότητα ύπαρξης ειδικευμένου δικηγόρου εκεί.2-10-2021

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: