Πάνω από 700 δασεργάτες στις πυρόπληκτες περιοχές της Β. Εύβοιας – Δεκάδες χιλιόμετρα αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί

Με συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την κατασκευή έργων προστασίας και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, αμέσως μετά την κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκατοντάδες δασεργάτες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς και τους Αναγκαστικούς Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής ξεκίνησαν την απόληψη της καμένης παρόδιας βλάστησης. Παράλληλα, σε χρόνο ρεκόρ και συγκεκριμένα έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εκπόνηση της αναγνωριστικής μελέτης για όλη την καμένη περιοχή, για τον προσδιορισμό και ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Ειδικά για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, οι Δασικές Υπηρεσίες ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Με ταχύτατες διαδικασίες εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη στήριξη των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας, ενώ μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης» εξασφαλίστηκαν κονδύλια άνω των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων σε τρεις κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής.

Συνολικά, στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 Δασικοί Συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας. Έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:

 • 34.000 μέτρα κορμοδεμάτων.
 • 1.000 μέτρα κλαδοπλεγμάτων.
 • 2.000 μέτρα σανιδότοιχων.
 • 700 μέτρα κορμοφραγμάτων.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων με βάση την ιεράρχηση των περιοχών σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη. Μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης. Αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.

Αξίζει να σημειωθεί, τονίζει το ΥΠΕΝ, ότι για την έναρξη έργων προστασίας και αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα που συνήθως υπερβαίνει το ένα έτος. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:

 • Πυρκαγιά στον Υμηττό Αττικής το καλοκαίρι του 2015 που έκαψε 5.000 στρέμματα. Τα έργα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2016.
 • Πυρκαγιά στην Κινέττα Αττικής, στις 23 Ιουλίου 2018. Τα έργα για την προστασία και αποκατάσταση των 49.000 στρεμμάτων που κάηκαν ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2019 και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2019.
 • Πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018. Τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε έκταση 20.000 στρεμμάτων ξεκίνησαν στις αρχές του 2019 έπειτα από παρέμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
 • Πυρκαγιές στο Κοντοδεσπότι Ευβοίας, το 2018 και το 2019. Τα έργα ξεκίνησαν το 2021 μετά από δικαστικές εμπλοκές.
 • Πυρκαγιά στην περιοχή Αθίκια Κορινθίας – Κεχριές, τον Ιούλιο του 2020. Τα έργα αποκατάστασης δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα λόγω δικαστικών προσφυγών στη διαδικασία δημοπράτησης των έργων.

Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ολοκλήρωση του συνόλου των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων προστασίας στο πλαίσιο του θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης».

 ΚατηγορίεςΈργα - Προκηρύξεις, Δασικές Μελέτες, Δασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

 1. 🦅🦌🌳 Προς αποφυγή εντυπώσεων μη ανταποκρινομένων στην πραγματικότητα, να επισημάνουμε πως η αναφερόμενη ‘άμεση’ κινητοποίηση, ήταν συγκριτικά σύντομη, όχι άμεση και, το πλήθος των 700 δασεργατών στην κατακαημένη βόρεια Εύβοια, καθώς και των δεκάδων χιλιομέτρων ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, από μόνα τους’ δεν σημαίνουν αυθωρεί τίποτε προς έπαινο ή καθησυχασμό μας, των Ελλήνων πολιτών και δη των παθόντων.
  Σημαντικό επισημαίνεται το γεγονός, που αποτελεί και σοβαρή ομολογία, εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης, ότι ειδικά για την πολύπαθη κατακαημένη βόρεια Εύβοια, ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι αποδυναμωμένες, περιφρονημένες κι αδικημένες σφοδρά Δασικές μας Υπηρεσίες, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανακτώντας στη συνείδηση των πολιτών, με την ταχύτητα κι αποτελεσματικότητά τους, τη συκοφαντικώς δυσφημισμένη ηθική αξία και τιμή των «όπλων» τους!
  Μένει δε προς απάντηση το σοβαρό ερώτημα:
  Αν δεν είχε αφαιρεθεί η αρμοδιότητα της δασοπροστασίας από τις δασικές υπηρεσίες, κι αν δεν είχαν αποδυναμωθεί εντελώς άστοχα κι απαξιωθεί σε τέτοιο οικτρό βαθμό, μήπως οι πυρκαϊές που μεσολάβησαν θα είχαν, αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, με πολύ περιορισμένες συγκριτικά ζημιές;
  Επίσης, μήπως θ’ αρκούσαν ν’ αναλάμβαναν την εκπόνηση των μελετών των αντιπλημμυρικών έργων και στη συνέχεια την υλοποίησή τους, δίχως να εμπλέξουν τις κατά περίπτωση αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, προκαταρκτικά και συντονιστικά τουλάχιστον, όλων των πληγηθεισών περιοχών;
  Δεν διευκρινίζεται το είδος στήριξης των Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής, με τις εγκριθείσες πιστώσεις των 20 εκ. €, στα δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας.
  Όσο δε, για το ποσό των >2,3 εκ. €, που εξασφαλίστηκε μέσω του νεοσύστατου θεσμού του «Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης», για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, σε τρείς κρίσιμες υδρολογικές λεκάνες της περιοχής, μένουν ερωτήματα προς απάντηση, εκτός του γεγονότος ότι ’μπρός στα 20 εκ. € των πιστώσεων εκ του κρατικού προϋπολογισμού , φαντάζουν ‘λίγα, αντιστοιχώντας σε ποσοστό του 11,5 %. Έναντι τίνων όμως ανταλλαγμάτων εξασφαλίστηκε και το ποσό αυτό; Δεν αναφέρεται…
  Για την ποσοτική αναφορά ολοκληρωμένων έργων σε μήκος χιλιάδων ή εκατοντάδων μέτρων, μάλλον προς εντυπωσιασμό, να επισημανθεί ότι δεν είναι πληροφόρηση άρτια, ενώ σε έδαφος έκτασης ‘χ’ εκταρίων ή 10 ‘χ’ στρεμμάτων όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, καθώς κι εναπομένουσα έκταση, συγκριτικά προς εκείνη που εκτελέστηκαν ήδη, θα ήταν κατατοπιστική.
  Πολύ χαίρομαι, για την αποκατάσταση της δασικής υπηρεσίας στο ύψος της, εκείνο που της αρμόζει· γιατί, η απαξίωση της ήταν δολιοφθορά κατά του δημοσίου συμφέροντος· ήταν σαφώς αντεθνική πράξη, πιθανότατα υπομοχλευμένη.
  Από το γεγονός ότι σχεδόν όλο το δελτίο τύπου εξαντλείται για την βόρεια Εύβοια, που μένει προς εκτέλεση πολύ μεγάλο μέρος του επιβαλλόμενου έργου πρόσκαιρης πνοής, ενώ υπολείπεται όλο το αναγκαίο έργο μακράς πνοής, έως ότου η Φύση ολοκληρώσει την αναδάσωση της καμένης έκτασης – στην περίπτωση βέβαια που διαφυλαχτ5εί αυτή – και, ότι συνεχίζεται η εκπόνηση των μελετών αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων, με βάση την ιεράρχηση των αρκετών άλλων, εκτός της β. Εύβοιας περιοχών, σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη, δεν επιτρέπεται καμιά θριαμβολογία, εν όψει συχνών έντονων βροχοπτώσεων, ύψους αρκετών δεκάδων mm, τις προσεχείς εβδομάδες, ενώ κατά τις αλκυονίδες ημέρες κι από το τέλος Μαρτίου κι έπειτα, θα έχουμε το λιώσιμο των χιονιών, με τεράστιες ποσότητες νερού να μεταφέρονται από τις πλαγιές και κορυφοράχες, προς χαμηλότερα εδάφη.
  Μέχρι την Πα 8 Οκτ 2021, αναφέρεται στο δ.τ., είχαν ολοκληρωθεί από τα οικεία Δασαρχεία και εγκριθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, πέντε μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών έργων, για εκτάσεις που υπάγονται στο Δασαρχείο Λίμνης, ενώ αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τρεις μελέτες αντιδιαβρωτικών και μία αντιπλημμυρικών, για περιοχές που υπάγονται στο Δασαρχείο Ιστιαίας.
  Μένουν λοιπόν όλες οι άλλες πληγείσες από πυρκαϊές και/ή πλημμύρες περιοχές, στην Πελοπόννησο, την Αττική κλπ, αρκετά μεγάλης συνολικής έκτασης.
  Αντί δε της σύγκρισης του μεγαλύτερου χρόνου, που αναφέρεται ότι απαιτήθηκε στο παρελθόν, με την εσπευσμένη τώρα αντίδραση του κεντρικού διοικητικού μηχανισμού, είναι πολύ νωρίς προφανώς, για συμπεράσματα, πριν φτάσουμε να ’πούμε βάσιμα ότι οι πληγείσες περιοχές έχουν θωρακιστεί με ορίζοντα 50ετίας τουλάχιστον, όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και προληπτικά κυρίως, όπως προδίδεται η ανάγκη για την αποκατάσταση σωρείας ανόητων αυθαιρεσιών, που έχουν λάβει χώρα, εδώ και πολλές δεκαετίες, από τοπικούς κυρίως άρχοντες, εις βάρος του έργου της Φύσης· η οποία, δεν εκδικείται βέβαια, όπως κακίστως της καταλογίζεται, αλλά αποκαθιστά τους αδήριτους κανόνες της, για την ομαλότερη συνέχεια της ζωής όλης – και της βιοποικιλότητάς της – χωρίς καμία μεροληψία υπέρ του εγωιστικού ανθρωποκεντρισμού μας, για τον οποίον ουδόλως μας συγχωρεί.
  Τέλος, πέραν του στόχου του ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση των έργων στην β. Εύβοια, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εταιρίες «Α.Α.Α.» (;!?), αναμένουμε να προβεί:
  · Σε αλλαγή του ονόματός του, αν δεν αναδιαρθρωθεί, μεταφέροντας τον τομέα της ενέργειας σε πιο πρόσφορο υπουργείο, γιατί, χωρίς τελείες διαβάζεται ΥΠουργείο ΕΝέργειας, έχοντας «εκ προοιμίου καταπιεί\εξαφανίσει το Περιβάλλον».
  · Καθώς και, σε πλήρη αποκατάσταση, διοικητικά, οικονομικά, τεχνικά και λειτουργικά, της Δασικής Υπηρεσίας, ανά την επικράτεια, του ανθρώπινου σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες δυναμικού της, του αναγκαίου εξοπλισμού και των ανάλογων πόρων κι αρμοδιοτήτων της.
  σημ.: Εγκρίθηκε από την Περιφέρεια προϋπολογισμός έργων, πλέον των 100 εκ. € στον δήμο Πικερμίου Ραφήνας, για το μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, προκειμένου να καταστραφεί κι αυτό… ενώ 12 δήμοι, πέριξ του Υμηττού, που έχουν εξαφανίσει πλείστες από τις ρεματιές του, μένουν ανοχύρωτοι έναντι των κινδύνων που εγκυμονεί, καμένος… είτε και προσέτι καιόμενος, προϊόντος του χρόνου.
  Στην Ηλιούπολη λ.χ. έχει απομείνει ένα μικρό τμήμα της Πικροδάφνης αποκομμένο εντελώς από τις πηγές του στον Υμηττό, από πολλών ετών, εποχής κατασκευής του περιφερειακού ‘Κατεχάκη – Αλίμου’, κι επιχειρήθηκε να εγκιβωτιστεί κι αυτό, εξέλιξη που ευτυχώς αποφεύχθηκε.
  Όλες οι ρεματιές «εκβάλλουν» στην επιφάνεια της πόλης!! Θα αφυπνιστούν δε οι υπεύθυνοι, όταν προφανώς θρηνήσουμε μαζικό πνιγμό συνανθρώπων μας, κατοίκων και περαστικών.
  Δυσάρεστο γεγονός, που ’μπορεί να συμβεί σε 150 χρόνια από σήμερα· αλλά ουδόλως αποκλείεται και σε 150 ώρες ή σε 15-20 ’μέρες, συγχώρα με Θεέ μου… 🌦🤔

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: