Αρχίζει η εκπαίδευση των Ελλήνων δασοκομάντος

Στην φάση της υλοποίησης μπήκε από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η διαδικασία για την δημιουργία Σώματος δασοκομάντος, με 500 συμμετέχοντες, οι οποίοι προγραμματίζεται να είναι στην διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ παράλληλα η χώρα θα αποτελέσει πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρώπης για την λειτουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Σώματος άμεσης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, μετά από συμφωνίες που πέτυχε στις πρόσφατες συναντήσεις του ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η ομάδα των δασοκομάντος, την οποία «τρέχει» κυρίως ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, θα λειτουργεί πάνω στα αμερικανικά πρότυπα αντιμετώπισης πυρκαγιών. Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον του διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου, Σπύρου Γεωργίου, αποφασίστηκε η εκπαίδευση ενός κλιμακίου αξιωματικών του ΠΣ στις ΗΠΑ, οι οποίοι στην συνέχεια θα εκπαιδεύσουν στην Ελλάδα αρχικά 50 δασοπυροσβέστες, ενώ και ειδικοί εκπαιδευτές Αμερικανοί θα έλθουν στην χώρα μας για τον ίδιο σκοπό.

Οι δασοκομάντος θα εγκατασταθούν σε 6 περιοχές της Ελλάδας, (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λαμία, Κρήτη), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ευθύνη τους θα είναι μόνο εκεί, αλλά θα μεταφέρονται όπου χρειάζονται. Το έργο τους θα είναι «προκατασταλτικό» και με ειδικά καθήκοντα, και θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει και με τα μέσα που θα διαθέτουν, τα οποία θα είναι οπτικά, κατασβεστικά, drones για την εποπτεία και άλλος υπερσύγχρονος εξοπλισμός. Επίσης, θα έχουν και την ευθύνη αντιμετώπισης της πυρκαγιάς με πυρκαγιά (αντιπύρ), τεχνογνωσία που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο – κάτι που επιθυμεί η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι δασοκομάντος επί της ουσίας θα λειτουργούν ως προπομποί των υπολοίπων δυνάμεων, θα προχωρούν σε καθαρισμούς μπροστά από την φωτιά, ή θα πέφτουν και με αλεξίπτωτα πίσω από την πυρκαγιά, για να δημιουργούν ζώνες και να διεκπεραιώνουν δύσκολες αποστολές.

Το σχέδιο του υπουργείου είναι το καλοκαίρι να είναι διαθέσιμοι οι δασοκομάντος στο σύνολο τους, αν είναι εφικτό κάτι τέτοιο. Θα ονομάζονται «Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων», που θα αποτελούνται συνολικά από 60 επιστήμονες δασολόγους και δασοπόνους και 440 πυροσβέστες πολλαπλών επιχειρησιακών καθηκόντων. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι πολύ εύκολο, καθώς απαιτείται πολύ ειδική και καλή εκπαίδευση, προωθήθηκε από τον κ. Στυλιανίδη το σχέδιο για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Σώματος δασοκομάντος, που θα μετακινείται από χώρα σε χώρα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Η δημιουργία αυτού του Σώματος αντιμετωπίστηκε θετικά από όλους τους Ευρωπαίους, μετά την πρόσφατη εμπειρία από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα μας, και τον άψογο τρόπο που λειτούργησε η βοήθεια πού έφτασε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και το έργο που παρείχε, παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από πολλές χώρες και με διαφορετική φιλοσοφία ή εμπειρία στην δασοπυρόσβεση.

Με βάση αυτό το «πείραμα» και τα δεδομένα, αποφασίστηκε να εγκατασταθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα μια κοινή ευρωπαϊκή ομάδα δασοπυροσβεστών, τόσο από τις χώρες του Νότου όσο και απ’ την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Το σκεπτικό είναι ότι «δεν μπορεί κανείς μόνος του να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», γι’ αυτό και θεωρείται καθοριστική η μόνιμη ευρωπαϊκή συνεργασία και η δημιουργία μιας ομάδας που θα είναι διαρκώς σε ετοιμότητα και θα μεταβαίνει άμεσα όπου χρειάζεται, χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία της υποβολής αιτήματος βοήθειας και την γραφειοκρατία που την συνοδεύει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της Πολιτικής Προστασίας, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δείξει στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και οι Αμερικανοί, ιδιαίτερα μάλιστα για την σύσταση υπουργείου που συνδυάζει την διαχείριση με την κλιματική κρίση – γι’ αυτό και ενέταξαν στον 3ο γύρο του πολιτικού διαλόγου με την Ελλάδα την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν ζητήσει ενημέρωση από την χώρα μας σε συγκεκριμένους τομείς αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε: ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!!! Περιμέναμε μετά από επανειλημμένα ολοκαυτώματα να επιληφθούν του προβλήματος οι αρμόδιοι και να επιστρέψουν εκεί που σταματήσαμε το 1998, εφαρμόζοντας ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ τα ΔΥΟ νομοθετήματα ΠΡΩΤΟ: σύσταση ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, άρθρο 37 Ν.1845/1989 (ΦΕΚ/Α’/26-4-1989) επί πρωθυπουργίας αειμνήστου ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, και σύσταση ΔΑΣΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Π.Δ. 242/1993 (ΦΕΚ/Α/107/22-6-1993) πρωθυπουργίας αειμνήστου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι!!! ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ που ομόφωνα εφάρμοσε η Διακομματική Επιτροπή το 1993, το επανέλαβε η ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1995 και το υποστήριξε σύσσωμη η Αντιπολίτευση τον Μάιο του 1998 κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου και μετέπειτα Νόμου 2612/1998…
    Το μόνο επιχείρημα που είχαν να παραθέσουν οι τότε υποστηρικτές του εγχειρήματος ήταν ότι ο πενιχρός κρατικός κορβανάς δεν θα μπορούσε να αντέξει δυο πυροσβεστικά σώματα ένα για τα Δάση και Ένα για τα Αστικά Συγκροτήματα. (ξεχνώντας, μάλιστα, ή αποσιωπώντας ότι το Π.Σ. δεν ήταν αρμόδιο μόνο για τις αστικές πυρκαγιές, αλλά για πλείστα όσα αντικείμενα πλημμύρες, δυστυχήματα, κάθε είδους διασώσεις, απεγκλωβισμοί, σεισμοί, κ.ὰ. κ.ὰ. ….) Για επίρρωση επιχειρήματος αυτού η πλειοψηφία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «ασπάσθηκε το πυροτέχνημα» ότι για να οργανωθεί η Δ.Υ. απαιτούνται 130 δις δραχμές (381 εκ.€) ενώ το Π.Σ. αρκούνταν στα όσα είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό έτους 1998 για τη Δ.Υ. δηλ. 13 δις δραχμές (38 εκ. €), όσα περίπου και τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία, σημειωτέον χρησιμοποιούσε η Δ.Υ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ (!!!). Η επισήμανση του Καθηγητή Δασολογίας (Δασικής Πολιτικής) του ΑΠΘ αείμνηστου Α.Π. ότι με την επιχειρούμενη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης «… θα πάμε σε εκατοντάδες δις .. 200 δις κλπ.» (587 εκ. €) έπεσε στο κενό… Τότε… έκτοτε πέφτει στον «πενιχρό κρατικό κορβανά» και στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου…
    Υ.Γ. Ας συνεχίσει άλλος/η.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: