ΑΠΘ: Σε άριστη κατάσταση τα σκυριανά αλογάκια – Απάντηση στον σύλλογο προστασίας ιπποειδών

Σε άριστη κατάσταση είναι τα σκυριανά αλογάκια, που εκτρέφονται στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τονίζεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Γεωπονίας, που εκδόθηκε μετά από καταγγελία για «υποσιτισμένα ιπποειδή».

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών “Ιππόθεσις” δημοσιοποίησε φωτογραφίες όπου φαίνονται, όπως περιέγραφε, «υποσιτισμένα ιπποειδή σε τραγική κατάσταση στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ». Παράλληλα, αναφερόταν ότι «πρόγραμμα ελεγχόμενης αναπαραγωγής ή στείρωσης των αρσενικών δεν υφίσταται, οπότε τα ζώα πολλαπλασιάζονται», αλλά και ότι σκυριανά αλογάκια επρόκειτο να μεταφερθούν σε εγκασταστάσεις ιδιώτη.

«Με ποια συμφωνητικά θα δοθούν; Για πώληση; Για αναπαραγωγή; Ποιος θα είναι ο υπεύθυνος και σε ποιον χώρο;» ήταν τα ερωτήματα που απηύθυνε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών στους υπευθύνους του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Τις καταγγελίες αντικρούει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Γεωπονίας, τονίζοντας ότι «στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του ΑΠΘ εκτρέφεται -με ιδιαίτερη φροντίδα- μεγάλος αριθμός αγροτικών ζώων, αποκλειστικά για τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Γεωπονίας».

«Μεταξύ αυτών, εκτρέφεται ένας μικρός αριθμός σκυριανών αλόγων, υπό την επιστημονική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσιολογίας και Αναπαραγωγής Αγροτικών Ζώων, με σκοπό τη μελέτη των χαρακτηριστικών της πολύτιμης αυτής φυλής, καθώς και τη διατήρηση και διάδοσή της. Τα ζώα αυτά τυγχάνουν εξαιρετικής φροντίδας από εξειδικευμένους επιστήμονες στην ευζωία, εκτροφή και διατροφή ζώων».

Κάνοντας μνεία στις εικόνες που δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος με τα σκυριανά αλογάκια, το Τμήμα Γεωπονίας υπογραμμίζει ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικές συνθήκες διαβίωσής τους». «Τα δύο αυτά άλογα (στις εικόνες) ήταν υπερήλικα, ηλικίας 30 ετών, με τον μέσο όρο προσδόκιμης ζωής τα 25 έτη. Από το γεγονός αυτό γίνεται αντιληπτό ότι τα ζώα αυτά βρίσκονταν στη ζωή, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης φροντίδας που απολάμβαναν. Τα υπόλοιπα σκυριανά άλογα είναι σε άριστη κατάσταση, γεγονός που μπορεί να επιβεβαιωθεί ανά πάσα στιγμή με μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Χρήστος Δόρδας διευκρίνισε ότι σκυριανά αλογάκια παραχωρούνται δωρεάν σε ιδιώτες, αλλά με συμφωνητικά που περιλαμβάνουν την τήρηση συνθηκών ευζωίας αλλά και τη δυνατότητά παρακολούθησής τους από τους επιστήμονες.

«Το 1988 έγινε από έναν ιδιώτη, δωρεά έξι σκυριανών αλόγων, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν, αφού δεν στειρώνονται για να διατηρηθεί η φυλή. Έκτοτε, έχουν δοθεί προς δωρεά 100 άλογα και τώρα στο Τμήμα Γεωπονίας φιλοξενούμε εννέα» ξεκαθάρισε ο κ. Δόρδας.

Νατάσα Καραθάνου

ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading