Επιμορφωτικό σεμινάριο του έργου LIFE AMYBEAR στη Βλάστη Κοζάνης

Επιμορφωτικό σεμινάριο στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE AMYBEAR, διοργανώνει στις 2 & 3 Νοεμβρίου 2021 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, δράση με την οποία ολοκληρώνεται το σκέλος των ενεργειών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως Εταίρος του έργου. 

Αντικείμενο του σεμιναρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο «Λάμπας» στη Βλάστη Κοζάνης, είναι «η κατάρτιση του προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας».

Κατά τη διάρκεια του διήμερου σεμιναρίου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στο πλαίσιο λειτουργίας των αποτρεπτικών μέσων, στη διαχείριση των περιστατικών τραυματισμένης/νεκρής αρκούδας και στη χρήση των αποτρεπτικών μέσων για τη διαχείριση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας.

Η επιμόρφωση των εμπλεκόμενων φορέων θα γίνει τμηματικά ανά Περιφερειακή Ενότητα. Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου, που θα αρχίσει στις 10 το πρωί (Τρίτη 2/11/2021), θα συμμετάσχουν φορείς των Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ενώ τη δεύτερη μέρα (Τετάρτη 3/11/2021) την ίδια ώρα, θα συμμετάσχουν φορείς των Π.Ε. Φλώρινας, Καστοριάς και Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι, το έργο πραγματεύεται την καταγεγραμμένη αύξηση των περιστατικών αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή των Δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας, επιδιώκοντας την υλοποίηση διαχειριστικών δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στην περιοχή.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνονται τόσο η εξάλειψη ή ο περιορισμός σε βιώσιμα επίπεδα των αρνητικών αλληλεπιδράσεων όσο και η ενίσχυση και διάχυση των κοινωνικοοικονομικών ωφελειών που συνεπάγεται η παρουσία και συνύπαρξη της αρκούδας με τον άνθρωπο στην περιοχή.

Εταίροι του έργου είναι ο Δήμος Αμυνταίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και η Εταιρεία Συμβούλων Ανάπτυξης LEVER Α.Ε. που είναι και ο Συντονιστής του έργου.

Ημερομηνία έναρξης του έργου ήταν 1η Οκτωβρίου 2016 και η χρηματοδότησή του έγινε από πόρους του προγράμματος LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και το Εταιρικό Σχήμα του έργου.

Το τελικό συνέδριο του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου 2021, στο Δήμο Αμυνταίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

“Κατάρτιση προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας και των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης στη διαχείριση πληθυσμών αρκούδας”

10:00-10:30Προσέλευση 
10:30-10:45Χαιρετισμοί – Παρουσίαση συμμετεχόντων 
– Β. Μιχελάκης, Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας
– Ν. Μπόκαρης,  Γεν. Δ/νση Δασών & Δ.Π., ΥΠΕΝ
– Ελ. Παυλίδου, υπεύθυνη έργου, LEVERAE
10:45-11.15–       Το έργο LIFEAMYBEAR,δράσεις  – αποτελέσματα, Ελισσάβετ Παυλίδου  – υπεύθυνη έργου, LEVER Α.Ε.
–       Σχέδιο Διαχείρισης Επισκεπτών στην περιοχή του Δήμου Αμυνταίου, Άρτεμις Μαργαριτίδου, LEVER Α.Ε.
11:15-11:45Λειτουργία της ΟΑΕ στο πλαίσιο του έργου LIFE «AMYBEAR» – σύνοψη περιστατικών – αποτελεσματικότητα, διδάγματα, ανάγκες, προοπτικές, Γιώργος Μερτζάνης– «Καλλιστώ»
11:45-12:15Ορθές Πρακτικές και Μέτρα Βιοασφάλειας κατά τη λήψη βιολογικού υλικού από αρκούδες. Δημήτρης Χατζόπουλος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Γιώργος Μερτζάνης «Καλλιστώ»
12:15-12:30Διάλειμμα – καφές 
12:30-13:00–        Θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση αναισθητικών όπλων και αποτρεπτικών μέσων, Νικόλαος Μπόκαρης, ΥΠΕΝ
–        Όπλα εκτόξευσης και ειδικά φυσίγγια για χρήση των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης, κατοχή – χρήση – φύλαξη. Κώστας Παπαγεωργίου Δ/νση Συντονισμού & Επιθ. Δασών
–        Χρήση όπλων εκτόξευσηςΚοσμάς Χαραβιτσίδης, Δ/νσης Δασών Φλώρινας
13:00–13:30Ερωτήσεις – συζήτηση
13:30-14:30Επίδειξη χρήσης όπλου εκτόξευσης και φυσιγγίων στο πεδίο
14:30ΛήξηΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: