Ο δασικός κόσμος θρηνεί μια μεγάλη απώλεια

Έφυγε χθες ο Γιώργος Θεόδωρος Φούντας. Ο δασικός κόσμος θρηνεί μια μεγάλη απώλεια.

Ένα σκοτείνιασμα που με βαραίνει, πικρή ανάμνηση σαν μαχαιριά,
πρώτο φθινόπωρο που με πεθαίνει, πρώτο φθινόπωρο χωρίς χαρά

Τόσο προφητικό; Σκέφτηκα όταν θυμήθηκα το τραγούδι του Κορακάκη που χόρεψε ανεπανάληπτα ο Γιώργος στην τελευταία συνάντηση έτους, στο Περτούλι όπου σημάδεψε τις φοιτητικές μας εκπαιδευτικές στιγμές και τις νεανικές μας ανέμελες, ρόδινες προσδοκίες. Του το παραχωρήσαμε επαξίως; Το διεκδίκησε; Μάλλον το δεύτερο. Τον συνοδεύαμε όπως άρμοζε στην ανδροπρεπή ατμόσφαιρα του ρεμπέτικου με παλαμάκια και τον νιώθαμε εξαϋλωμένο με χέρια σε φτερούγες αετού, στις λεβέντικες στροφές να ατενίζει υψιπετής τη ματαιότητα του κόσμου, που γεννούσαν τα λόγια και ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου.

Υπήρχε όμως εξιλέωση και κάθαρση ως αρχαίο δράμα και έξοδος ηρωική από τη θλίψη των στίχων. Η βαθιά μας θλίψη δεν βρίσκει πλέον διέξοδο στην πρόωρη και άδικη απώλεια. Άλλα προσμέναμε.

Στο πρόσφατο δασολογικό συνέδριο σχολιάζαμε την μοναδική του απουσία. Του το είπα στο τηλέφωνο και δεν έκρυψε τη νοσταλγία χαριτολογώντας. Κλείσαμε ραντεβού για το επόμενο με εύθραυστη βεβαιότητα.

Σκέφτομαι όλες τις υποψιασμένες κουβέντες που παρακάμπτουν το πεπρωμένο για να δώσουν ελπίδες σε τραυματισμένες ψυχές από επάρατες νόσους. Πόσο μας παραπλανούν τη στιγμή που λέγονται και πόσο επαληθεύουν το μοιραίο όταν αυτό έρχεται με τραγικότητα να επιβεβαιώσει το αναπόφευκτο;

Και τώρα οι περιλειπόμενοι αναλογιζόμαστε στιγμές που μας σημάδεψαν κοινοί πόθοι, άδολα όνειρα, στιγμές ευτυχίας, αγωνιών, απογοητεύσεων, επιτυχιών. Ανθρώπινες στιγμές αδυναμίας και μεγαλείου που περνούν στη ματαιότητα του επέκεινα.

Τώρα ο Γιώργος δεν είναι εδώ για να μοιραζόμαστε μνήμες σε στιγμές ευωχίας, πίνοντας σε «μεγάλα ποτήρια». Πεθύμησε, κατά τη Σαπφώ, να δει τις «υγρές με του λωτούς του Αχέροντα τις όχθες».

Χαίρε Γιώργο.

Συλλυπητήρια στους οικείους.

Δρ Γεώργιος Καρέτσος
Διευθυντής Ερευνών (Δασική Οικολογία)
Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών ΟικοσυστημάτωνΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: