Εγκρίθηκε η υλοτομία και διακίνηση χριστουγεννιάτικων δέντρων

Εκδόθηκε η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά (ΑΔΑ: ΨΟ884653Π8-ΤΩ2) «Έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων» για το τρέχον έτος 2021», με την οποία εξασφαλίζεται η εμπορία του ελάτου, κατά κύριο λόγο, ως δέντρου Χριστουγέννων στην εορταστική περίοδο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δέντρα αυτά, συνήθως ελάτης, φυτεύονται στην πλειονότητά τους σε ιδιόκτητα αγροκτήματα παραγωγών, ακριβώς για το λόγο της εμπορίας τους κατά την εορταστική περίοδο και δεν προέρχονται από φυσικά δάση ελάτης. Πρόκειται, κυρίως, για έλατα αλλά και για άλλα δασοπονικά είδη (ερυθρελάτη, πεύκη, ψευδοτσούγκα, κυπαρίσσι) που προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα και καστανοπερίβολα.

Όσοι επιλέξουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο καλό θα είναι να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων (ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους) προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.

Με τη φετινή απόφαση, ως ημερομηνία έναρξης της διακίνησης ορίζεται η Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 και λήξης η Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021. Σε ειδικές περιπτώσεις μόνο, όπως για μεταφορά στη Κύπρο, προβλέπεται η μεταφορά να ξεκινήσει νωρίτερα.

Αναλυτικά, για τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, από ιδιωτικές, τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα εγκρίνεται η υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση:

 • 71.700 δενδρυλλίων ελάτης,
 • 740 δενδρυλλίων πεύκης (δασικής και μαύρης πεύκης),
 • 550 δενδρυλλίων ψευδοτσούγκας,
 • 500 δενδρυλλίων κυπαρισσιού,
 • 300 δενδρυλλίων ερυθρελάτης.

Καθώς επίσης και η μεταφορά και διακίνηση  2.770 δενδρυλλίων ελάτης και 50 δενδρυλλίων αρκουδοπούρναρου που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σε γλάστρες.

Εκτός των καλλιεργούμενων χριστουγεννιάτικων δέντρων, που είναι κατά κύριο λόγο τα δέντρα για τα οποία υπάρχει εμπορία στη χώρα, δίνεται η δυνατότητα απόληψης για χρήση τους κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο:

 • 22.113 ελάτων από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση,
 • 590 ελάτων από ιδιόκτητους αγρούς όπου υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης (πχ φουντουκώνες, κερασώνες κτλ.),
 • 1100 ελάτων από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς,
 • 250 ελάτων από το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου και 80 δενδρυλλίων ερυθρελάτης από δημόσιο δάσος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Δράμας,
 • 2.000 ελάτων από διακατεχόμενα δάση και 27 έλατα από μη δημόσια δάση
 • κλάδων αρκουδοπούρναρων, ίταμου, ελάτης, ερυθρελάτης, κουμαριάς, μυρτιάς, ιξού και 1.500 βωλόφυτων ελάτης.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα της Χαλκιδικής θα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των χριστουγεννιάτικων δένδρων, περίπου 52.200 χριστουγεννιάτικα έλατα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, 35.421 έλατα θα υλοτομηθούν στην περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου και 14.000 έλατα στην περιοχή του Δασαρχείου Αρναίας (συν 500 ψευδοτσούγκες και 500 πεύκα). Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 2.770 έλατα από την περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου που θα διακινηθούν με γλάστρες.

Σχετικές αποφάσεις:
Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/107186/3506/12.11.21 (ΑΔΑ: ΩΩ0Φ4653Π8-ΖΤΟ) «Έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων» για το τρέχον έτος 2021

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.09 MB]ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: