Απάντηση της ΕΕ για την ανάγκη πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης κατέθεσαν τον περασμένο Αύγουστο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Βορειοανατολική Αττική, στην Βορειοκεντρική Εύβοια, την Αχαΐα και την άμεση ανάγκη πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων.

Τόνιζαν στην ερώτησή τους ότι «χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι, άνεργοι με άμεσες πιεστικές ανάγκες για τροφή, νερό, στέγη και άμεση, πλήρη αποζημίωση. ΕΕ και κυβερνήσεις απορρίπτουν συνολικά ως κοστοβόρο ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε κάθε χώρα με τις μικρότερες δυνατές ζημιές και απώλειες. Αντίθετα, μετατρέπουν την όποια επιπρόσθετη συνδρομή από άλλες χώρες σε παντελώς ανεπαρκή βασικό σχεδιασμό».

Το ερωτήματα που έθεσαν και ζήτησαν την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τα εξής:

1. Στο κατεπείγον αίτημα για άμεση και πλήρη αποζημίωση στο 100% των ζημιών, που πρέπει να δοθεί χωρίς εξαιρέσεις και προαπαιτούμενα στους πληγέντες, με πλήρη στήριξη κι άμεση ανακούφιση υπό μορφή σίτισης, στέγασης, πλήρους απαλλαγής από υποχρεώσεις σε εφορία, τράπεζες κλπ. καθώς και στο αίτημα για ενεργοποίηση του «Ταμείου Αλληλεγγύης» με πλήρεις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, χωρίς απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που απορρίπτουν τη στήριξη των πληγέντων;

2. Στο γεγονός ότι από το 2009 έχει επικυρώσει προϋπολογισμούς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που μεταξύ άλλων προέβλεπαν για το Πυροσβεστικό Σώμα περικοπές που συνολικά ανέρχονται σε πάνω από 2 δις ευρώ, ενώ στον τελευταίο προϋπολογισμό, από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν φέτος τα Δασαρχεία της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση της ΝΔ πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ;

Η απάντηση ήρθε στις 15 Νοεμβρίου από την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα και αναφέρει τα εξής:

1. Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) δεν είναι μέσο ταχείας αντίδρασης· η υλοποίησή του και η σχετική δημοσιονομική διαδικασία μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθούν. Το Ταμείο καλύπτει το κόστος των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, που πραγματοποιούνται από τις δημόσιες αρχές. Οι ιδιωτικές ζημίες δεν είναι επιλέξιμες δυνάμει του κανονισμού για το ΤΑΕΕ. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΤΑΕΕ για τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική, στη βόρεια και κεντρική Εύβοια και στην Αχαΐα.

Κατά την περίοδο 2014-2020, δεσμεύτηκαν 300 εκατ. EUR[1] για τα ελληνικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, με σκοπό την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των πλημμυρών.

Η Ελλάδα ετοιμάζει τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020[2], που θα ενισχύσει την αποκατάσταση των γεωργικών και δασικών εκτάσεων και του παραγωγικού δυναμικού, τα οποία έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς και προληπτικές δράσεις.

Η Επιτροπή συζητά τώρα με την Ελλάδα τις προτεραιότητες χρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2021-2027.

2. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής, η Επιτροπή συμφώνησε με την Ελλάδα για τους συνολικούς δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο, η κατανομή των δημοσιονομικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, παρέμεινε ευθύνη της Ελλάδας.

Μετά από μαζικές περικοπές στον προϋπολογισμό των πυροσβεστών το 2011, έχει καταγραφεί σταδιακή αύξηση από το 2015 (το 2020 ο προϋπολογισμός του τμήματος ήταν κατά 16,3 % υψηλότερος από ό,τι το 2010). Η Ελλάδα διαθέτει νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο προϋπολογισμός του έχει σταδιακά αυξηθεί[3] (κατά 8,7 % το 2020 σε σύγκριση με το 2010).

Τέλος, οι πυροσβέστες εξαιρούνταν από τον κανόνα περιορισμού των προσλήψεων, που προέβλεπε το πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής[4]. Πράγματι, το 2011 προσελήφθησαν 4.000 πυροσβέστες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις των επιλέξιμων ατόμων μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου[5].

————-

[1] Οι επενδύσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν έργα πυροπροστασίας για τα δάση και άλλα έργα πρόληψης καταστροφών εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών, ζώνες πυρόσβεσης, έργα συγκράτησης υδατορευμάτων μετά από δασικές πυρκαγιές και εξοπλισμό πυρόσβεσης.

[2] Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

[3] Ο προϋπολογισμός του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είχε μειωθεί κατά την έναρξη της κρίσης του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα.

[4] Ο εν λόγω κανόνας έθετε ανώτατο όριο όσον αφορά τις προσλήψεις σε ευρύ φάσμα της δημόσιας διοίκησης.

[5] Οι συμβάσεις ξεπέρασαν το ανώτατο όριο που έθετε ο κανόνας περιορισμού των προσλήψεων.ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: