Σύγκληση και πρώτη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοτροφίας

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη πριν λίγες ημέρες (1/12) η πρώτη συνέλευση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοτροφίας (Σ.Ε.Ι.). Όπως τονίζει η ανακοίνωση του συλλόγου, η επιστημονική επιτροπή συστάθηκε ώστε να καθοδηγεί το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Σ.Ε.Ι. με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σε θέματα που άπτονται το κυνήγι, την αειφόρο κάρπωση, την προστασία και διαχείριση των θηραματικών ειδών και των βιοτόπων τους, την προστασία των αρπακτικών πτηνών και των βιοτόπων τους και την εφαρμογή ιερακοθηρικών τεχνικών για κοινωφελείς σκοπούς.

Η επιστημονική επιτροπή εξέτασε όλα τα τρέχοντα δεδομένα σε όλα τα παραπάνω πεδία και θα προχωρήσει σύντομα σε σχεδιασμό και υλοποίηση σχετικών δράσεων με άμεσα αποτελέσματα. Τα μέλη της επιτροπής έχουν πολύχρονη εμπειρία στους τομείς ενδιαφέροντος και με αλφαβητική σειρά είναι τα παρακάτω:

Δρ. Αζμάνης Παναγιώτης: Πανευρωπαικά Αναγνωρισμένος Ειδικός κτηνίατρος εξωτικών και αγρίων ζώων με 16 χρόνια εμπερίας, που εργάζεται στο Νοσοκομείο Γερακιών του Ντουμπάι. Έμπειρος ιερακοθήρας, ορνιθοπαρατηρήτης, περιθάλπτης και εθελοντής πεδίου σε προγράμματα προστασίας αρπακτικών πτηνών για πάνω απο 20 χρόνια. Έχει ερευνητικό δημοσιευμένο έργο και είναι συχνός ομιλητής σε διεθνή κτηνιατρικά συνέδρια. Είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής.
Αντωνίου Κωνσταντίνος: Κτηνίατρος, έμπειρος ιερακοθήρας με πολυετή εμπειρία στην χρήση της ιερακοθηρίας ως μέσο για την βιολογική καταπολέμηση επιβλαβών ειδών στην Κ.Ευρώπη. Είναι ο βασικός κτηνίατρος του Κέντρου Περίθαλψης της Κύπρου (Ταμείο Θήρας και Birdlife Cyprus) και συμμετέχων στα προγράμματα LIFE διατήρησης του ‘Ορνιου και του Σπιζαετού στην Κύπρο.
Δρ. Βασιλάκης Δημήτριος: Δασολόγος με ειδίκευση στην διατήρηση άγριας πανίδας και πιο ειδικά του Μαυρόγυπα. Έχει εξαιρετική εμπειρία σε προγράμματα προστασίας αρπακτικών πτηνών (LIFE) ενώ από το 2010 εργάζεται στην Δασική Υπηρεσία Διδυμοτείχου με περιοχές ευθύνης το διάσημο Δάσος Δαδιάς και τις γύρω περιοχές. Έχει δημοσιευμένο ερευνητικό έργο σε αρπακτικά πτηνά αλλά και σε οπληφόρα και σαρκοφάγα θηλαστικά της χώρας μας. Κύριο ενδιαφέρον του η επίδραση των ανθρωπογενών κατασκευών/διαχειριστικών μέτρων στην διατήρηση απειλουμένων ειδών πτηνών.
Δρ. Mike McGrady: Παγκοσμίου βεληνεκούς αμερικανός βιολόγος αρπακτικών πτηνών που έχει μελετήσει και συνδράμει στην προστασία αρπακτικών πτηνών σε 5 ηπείρους από το 1980. Εντρύφησε στην οικολογία του αστικού ξεφτεριου, την οικολογία χρυσαετού στην Σκωτία και του Θαλασσαετού του Στέλερ στην Ρωσία. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα. Διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής στο Παν/μιο του Boise (USA) και είναι μέλος πολλών ειδικών επιτροπών για διάφορα είδη αρπακτικών πτηνών. Εργάζεται στην Μέση Ανατολή για το σταχτογέρακο, τον στεπαετό, τον ασπροπάρη και τον τόργο (είδος γύπα).
Σαρδέλης Σωτήριος (MSc): Γεωπόνος και μελετητής, με είδικευση στην Βιομετρία και Καλλιέργεια Φυτών. Είναι διαπιστευτής για βιοκαλλιέργειες και ενεργός ιερακοθήρας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χρήση της ιερακοθηρίας σε βιοκαλλιέργειες καθώς και στην επίδραση της σύγχρονης γεωργίας στην διατήρηση θηραμάτων και των ενδιαιτημάτων τους.
Δρ. Σώκος Χρήστος: Δασολόγος με εξειδίκευση στην οικολογία και την διαχείριση άγριας πανίδας. Εργαζόταν μέχρι πρότινος για το Τμήμα Θήρας και Άγριας Ζωής του ΥΠΕΝ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει μεγάλο εύρος ερευνητικών πεδίων, όπως η διατήρηση βιοποικολότητας, αξιολόγηση ενδιαιτημάτων,διαχείριση ξενικών ειδών πανίδας, η επίδραση της θηραματικής διαχείρισης κ.α. Έχει δημοσιεύσει 95 επιστημονικά άρθρα, είναι ενεργός κυνηγός και όραμά του είναι η καλλιέργεια παιδείας του έλληνα κυνηγού στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Χριστοδούλου Γιώργος: Δασοπόνος με 25 χρόνια εμπειρίας και προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Πανίδας και Προστατευομένων Περιοχών της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων. Έχει συμμετάσχει σε καταμετρήσεις αγρίων ειδών, και έχει εκπονήσει σχέδια διαχείρισης θηραμάτων. Ενεργός ιερακοθήρας με εμπειρία στην βιολογική καταπολέμηση επιβλαβών ειδών εντός αστικών ζωνών.



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: