Εσθονία: Η βιομηχανία πέλλετ ξύλου πυροδοτεί διαμάχες

Η ακμάζουσα βιομηχανία πέλλετ ξύλου της Εσθονίας δέχεται επιθέσεις από τους περιβαλλοντολόγους που προειδοποιούν ότι αυξάνει την υλοτομία και βλάπτει τη βιοποικιλότητα. Αντίθετα, οι υποστηρικτές της λένε ότι αξιοποιεί το ξύλο που διαφορετικά θα πήγαινε χαμένο.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο μικρό κράτος της Βαλτικής, του οποίου τα δάση καλύπτουν περισσότερο από το ήμισυ της επιφάνειας και αποτελούν σημαντικό μέρος της εθνικής ταυτότητας.

Όμως, σε ένα εργοστάσιο που ανήκει στον μεγαλύτερο παραγωγό πέλλετ ξύλου στην Ευρώπη, την εσθονική «Graanul Invest», ο επικεφαλής των συστημάτων ποιότητας και πιστοποίησης της εταιρείας υπερασπίστηκε τη βιομηχανία.

«Το ξύλο έρχεται σε εμάς μόνο όταν τα εργοστάσια πριονιστηρίων ή κόντρα πλακέ το απορρίπτουν», δήλωσε ο Mihkel Jugaste στο AFP υπό τους ήχους των μηχανημάτων που μετατρέπουν τους κορμούς σε πριονίδι και τους συμπιέζουν σε πέλλετ.

Τα πέλλετ ξύλου είναι ένα είδος βιοκαυσίμου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικές σόμπες πέλλετ ή σε φούρνους κεντρικής θέρμανσης για σπίτια.

Χρησιμοποιούνται επίσης σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο πρώην σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Drax στη Βρετανία λειτουργεί τώρα εν μέρει με πέλλετ ξύλου, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων από την Εσθονία.

 Η ζήτηση είναι «πολύ υψηλή»

Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι η ζήτηση βιομάζας στη Δυτική Ευρώπη προκαλεί εντατικοποίηση της υλοτομίας σε μέρη όπως η Εσθονία, μεταξύ άλλων σε προστατευόμενες περιοχές και με τεχνικές όπως η αποψιλωτική υλοτομία κατά την οποία καταστρέφονται ολόκληρες δασικές εκτάσεις.

Προειδοποιούν ότι είδη πτηνών όπως ο λυροπετεινός απειλούνται από την υλοτομία, επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί των δασικών πτηνών έχουν μειωθεί κατά το ένα τέταρτο περίπου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι προειδοποιήσεις τους έχουν ακουστεί στις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα φέτος κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Εσθονίας επειδή δεν πραγματοποίησε αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την έκδοση αδειών υλοτομίας στις περιοχές αυτές.

«Ο ρυθμός της διαχείρισης των δασών της Εσθονίας είναι πολύ εντατικός και η παραγωγή πελλετ στο πλαίσιο της δασικής βιομηχανίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο Siim Kuresoo, συντονιστής του δασικού προγράμματος στο Εσθονικό Ταμείο για τη Φύση.

«Η αρχική ιδέα για να επιτραπεί η καύση ξύλου ως ανανεώσιμη ενέργεια ήταν μόνο για να μειωθούν τα απόβλητα της βιομηχανίας. Τώρα έχει εξελιχθεί από μόνη της σε μια μεγάλη βιομηχανία», δήλωσε.

Οι εξαγωγές ξύλου και προϊόντων ξύλου αποτελούν περίπου το 10% του συνόλου της Εσθονίας και η αξία τους αυξήθηκε κατά 48% σε 165 εκατ. ευρώ για τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Graanul ανέφερε επίσης ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν σε 438,9 εκατ. ευρώ το 2020 σε σύγκριση με 401,7 εκατ. ευρώ το 2019.

Ο Jugaste δήλωσε ότι η εταιρεία του σέβεται και θα συνεχίσει να τηρεί κάθε κανονισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τόνισε ότι μερικές φορές οι ενδιαφερόμενοι φορείς διαφωνούν σχετικά με το ποιοι πρέπει να είναι οι κανόνες.

«Εμείς, ως μεταποιητής ξύλου, δεν μπορούμε πραγματικά να αποφασίσουμε γι’ αυτούς», δήλωσε.

«Εφόσον οι εμπειρογνώμονες λάβουν μια απόφαση σχετικά με το καθεστώς προστασίας ή την περιοχή προστασίας και μας δοθεί αυτός ο κατάλογος, τότε μπορούμε να τον προστατεύσουμε 100%», πρόσθεσε.

«Ένας απίστευτος μύθος»

Ένα άρθρο στο περιοδικό «Nature Research» το 2020 διαπίστωσε ότι υπήρξε αύξηση κατά 85% στις καταγεγραμμένες περιοχές στην Εσθονία μεταξύ 2016 και 2018 σε σύγκριση με την περίοδο 2004-2015 – μία από τις μεγαλύτερες επεκτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, χάρη στη φυσική και τεχνητή αναδάσωση, η συνολική δασική έκταση στην Εσθονία αυξήθηκε σε 2,3 εκατομμύρια εκτάρια το 2020 από 2,2 εκατομμύρια εκτάρια το 2001.

Το ζήτημα στην Εσθονία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής συζήτησης σχετικά με το κατά πόσον τα πέλλετ ξύλου μπορούν να θεωρηθούν ουδέτερη πηγή ενέργειας ως προς τον άνθρακα, εφόσον υπάρχει φύτευση δέντρων.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν, επειδή η καύση ξύλου είναι εξίσου βρώμικη με τον άνθρακα και τα δέντρα χρειάζονται πολλά χρόνια για να ξαναμεγαλώσουν.

Ο Taavi Ehrpais, ιδιοκτήτης δάσους στη βορειοδυτική Εσθονία, δήλωσε ότι μόνο το 10% περίπου της ξυλείας του – τα χαμηλότερης ποιότητας κομμάτια – θα κατέληγε σε εργοστάσιο παραγωγής πέλλετ.

Ο Ehrpais, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Vardi Metsauhistu, μιας οργάνωσης διαχείρισης δασών, δήλωσε ότι είναι «ένας απίστευτος μύθος» ότι η βιομηχανία πέλλετ ξύλου οδηγεί σε αύξηση της υλοτομίας.

Ο Ehrpais υπερασπίστηκε επίσης τους νόμους περί υλοτομίας, λέγοντας ότι είναι «πολύ αυστηροί» και εγγυώνται τη βιοποικιλότητα.

Πηγή: Euractiv GreeceΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασικά Προϊόντα

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: