Δ. Κατσούδας: Δεν υπάρχουν απάτητα και παρθένα βουνά. Υπάρχουν απροστάτευτα βουνά

Με ανάρτησή του στο facebook, ο Δημήτρης Κατσούδας, πρώην Γενικός Γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, σχολιάζει την παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απάτητα Βουνά», που θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση.

Ο κ. Κατσούδας αναφέρει:

Δεν υπάρχουν απάτητα βουνά στην Ελλάδα. Επίσης: για βουνά δεν λέμε «παρθένα». Μόνο για δάση. Και δάσος παρθένο έχουμε μόνον ένα: το «Φρακτό» («Ζαγκραντένια») στην Ροδόπη. Υπάρχουν ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ βουνά: Δυστυχώς ΟΛΑ. Από αυτά πολλά χρήζουν ειδικής προστασίας και (στα χαρτιά) την έχουν. Δεν νοείται κλήρωση που βγάζει…6! Προστασία θέλει ο Σμόλικας; Το ίδιο και ο Γράμμος. Ο Ταΰγετος; Το ίδιο και ο Όλυμπος. Η Τύμφη; Το ίδιο και τα Άγραφα (τα αληθινά απάτητα-για τους…Τούρκους όμως). Ο Σάος στη Σαμοθράκη; Το ίδιο και ο Δίκαιος στην Κω.

Λοιπόν: Απάτητα και παρθένα βουνά δεν έχουμε. Ούτε γίνονται απάτητα και παρθένα τα βουνά με προεδρικό διάταγμα. Ανυπαρξία δασικής πολιτικής και Δασικής Υπηρεσίας έχουμε-εδώ και ένα τέταρτο τού αιώνα ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ-από το 1997 και μετά.

Την στιγμή που μιλάμε οργιάζει σε όλα τα (αφύλακτα) δρυοδάση μας η λαθροϋλοτομία. Αφανισμός γίνεται με την άνοδο των τιμών τών καυσίμων. Το μόνο βουνό της Βόρειας Εύβοιας που δεν κάηκε, το Τελέθριο, ρημάζεται. Και η δρυς σε αυτό είναι ενδημικό είδος, ήτοι μόνον εκεί στον κόσμο! Είδατε το Τελέθριο στα 6;

Ευτυχώς κάτι πάει να γίνει τώρα από την κυβέρνηση για τα δάση για α’ φορά μετά το 1998. Ιδρύθηκε πάλι και η Γενική Γραμματεία Δασών (όμως χωρίς αρμοδιότητα για το υπόλοιπα φυσικό περιβάλλον, ούτε για την δασοπυρόσβεση). Χάθηκαν όμως τα 3/4 σχεδόν της τετραετίας της (και 2 εκατομμύρια στρέμματα). Και χάθηκαν παντού. Το πυρ δεν ξεχωρίζει το 6 από το 26 ή το 106…ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικά Οικοσυστήματα, Επικαιρότητα

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: