Νομιμοποίηση του Ορειβατικού Καταφυγίου «Μπούρινος» στη θέση Άγιος Παντελεήμονας

Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας “Ο Μπούρινος”

Στην νομιμοποίηση του υφιστάμενου ορειβατικού καταφυγίου «Μπούρινος» στη θέση Άγιος Παντελεήμονας, του όρους Βούρινος (και Μπούρινος) του Δήμου Βοΐου, με σκοπό να εξυπηρετεί την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση και γενικά τις δραστηριότητες ορεινού τουρισμού με τη δυνατότητα διημέρευσης, διανυκτέρευσης σ’ αυτό ορειβατών ή επισκεπτών της περιοχής, προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειες – Τουρισμού.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, που υπογράφουν ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και ο υπουργός Τουρισμού, το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1380 μέτρων και καλύπτει έκταση 4.025 τ.μ. Η έκταση χωροθετείται εντός του Δημοτικού Δάσους «Μπούρινος» ιδιοκτησίας Δήμου Βοΐου Κοζάνης, το οποίο έχει ενταχθεί στην προστατευόμενη ζώνη NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (SPA GR1330002) και αποτελεί τμήμα του «Καταφυγίου Άγριας Ζωής ’’Τσερβένα – Μπούρινος’’ (Σιάτιστας – Παλαιοκάστρου)» (Β’ 698/1982). Με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας αναγνωρίστηκε η κυριότητα του Δήμου Σιάτιστας επί του δασοκτήματος «Μπούρινος».

Εντός της έκτασης υφίστανται κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής δομημένης επιφάνειας 515,55 τ.μ. Το κύριο τμήμα του ισογείου κτιρίου κατασκευάσθηκε από λιθοδομή ενώ οι προσθήκες στην ίδια στάθμη κατασκευάσθηκαν με οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιία. Η θέρμανση του καταφυγίου γίνεται από ξυλόσομπες.

Το ορειβατικό καταφύγιο είναι δυναμικότητας σαράντα (40) κλινών. Η πρόσβαση στο ορειβατικό καταφύγιο γίνεται από:

  1. Από τον επαρχιακό δρόμο Μπάρας Σιάτιστας προς Παλαιόκαστρο – Δαφνερό – Έξαρχο Γρεβενών και στη συνέχεια από δασικό δρόμο προς Τσερβένα -Μπούρινο.
  2. Από ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινάει από το μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Χρώμιο Δ. Κοζάνης, είτε διασχίζοντας την Κοιλάδα του Μεσιού Νερού, είτε μέσω ανάβασης προς την κορυφή.
  3. Από ορειβατικό μονοπάτι που ξεκινάει από το χωματόδρομο Μεταμόρφωσης – Λευκοπηγής με κατεύθυνση προς τη δύση, παράλληλα προς τους πρόποδες Ασπροβουνίου.

Η νομιμοποίηση του εν λόγω ορειβατικού καταφυγίου γίνεται με όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στη σχετική απόφαση. Η παρακολούθηση και εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων νομιμοποίησής του ανατίθεται στο Δασαρχείο Τσοτυλίου.

Σχετική απόφαση:
Απόφαση 20402/12.11.2021 (Β΄ 6717/2021) Νομιμοποίηση του ορειβατικού καταφυγίου «Μπούρινος» στη θέση Άγιος Παντελεήμονας, του όρους Βούρινος (και Μπούρινος) του Δήμου Βοΐου, Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.29 MB]ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: