ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Ιωάννης Κακαράς,
Δασολόγος, Τεχνολόγος Ξύλου
Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

30/Ιαν/2021

Η επικαιρότητα δίνει την ευκαιρία σε όλους μας να σχολιάσουμε, αλλά και να προβληματιστούμε για τις δικές μας ευθύνες.

Ενός λάθους μύρια έπονται. Μια απότομη χιονόπτωση, η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί, έφερε τα πάνω κάτω. Η χιονόπτωση είχε αναγγελθεί έγκαιρα από την ΕΜΥ με συνεχείς ανακοινώσεις προς την Κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες, τις οποίες παρακολουθήσαμε όλοι μας στα Μ.Μ.Ε. Αποτέλεσμα της χιονόπτωσης ήταν μια απίστευτη ταλαιπωρία με τραγικές συνέπειες: Εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι για πολλές ώρες μέχρι και δύο μέρες στην Αττική οδό, σε δρόμους της Αθήνας, σε υπεραστικό τραίνο που ακινητοποιήθηκε, σε μεταφορά επειγόντων περιστατικών ασθενών. Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος μακράς διάρκειας με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Πτώσεις δένδρων. Ένα εφιαλτικό σκηνικό χάους. Προκαλεί πολύ άσχημη, αλγεινή  εντύπωση η ψευδής δήλωση κυβερνητικών παραγόντων και αρκετών ΜΜΕ ότι η ΕΜΥ έπεσε χρονικά έξω στις προβλέψεις της και για το λόγο αυτό δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα.

Δεν λήφθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα και απαγορεύσεις με ευθύνη των κυβερνητικών παραγόντων και των άλλων αρμόδιων φορέων.

Αιωρείται το ερώτημα: Γιατί όλα αυτά; Εκτιμώ ότι οι απόψεις διίστανται, όπως συμβαίνει πάντα σε ανάλογα συμβάντα. Ελπίζω να συμφωνήσετε σε κάποια σημεία από τα παρακάτω:

Ζούμε σε μια πόλη που έχει ίσως τα περισσότερα πλεονεκτήματα από τις πρωτεύουσες όλου του κόσμου. Έχει το καλύτερο κλίμα, τις φυσικές ομορφιές της, τις καλύτερες παραλίες, και πάνω από όλα την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της. Εδώ οι κρατούντες διέπραξαν διαχρονικά σωρεία εγκληματικών λαθών με κίνητρο πάντα την ιδιοτέλεια, το κέρδος, το πολιτικό κόστος. Αποτελεσματικό όπλο σε αυτό το στόχο είναι η αναξιοκρατία, γιατί μόνο ανίκανοι και ιδιοτελείς άνθρωποι δέχονται να υλοποιήσουν τέτοια σχέδια.

Δεν τα διαπράξαμε βέβαια όλοι μαζί, όπως δεν φάγαμε όλοι μαζί τα χρήματα που δανειζόμασταν και εξακολουθούμε να δανειζόμαστε, υποθηκεύοντας το μέλλον των απογόνων μας και της Πατρίδας μας.

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζούμε σε μια πόλη, για την ευρύτερη περιοχή της οποίας, ποτέ οι κρατούντες δεν συμφώνησαν γιατί δεν τους συνέφερε να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης, ένα ρυμοτομικό πολεοδομικό σχέδιο. Δεν αποφάσισαν τη σύνταξη και κύρωση δασικών χαρτών (ενέργεια που ήταν εφικτή από το 1980), δασικού και εθνικού κτηματολογίου. Για το στόχο αυτό δεν υπήρξε ποτέ μέχρι τώρα πολιτική βούληση γιατί κυριαρχούσε και κυριαρχεί το κομματικό συμφέρον, η ιδιοτέλεια, τα κέρδη των ολίγων. ‘Όσοι ελάχιστοι προσπάθησαν να βάλλουν τάξη τους πέταξε έξω το σύστημα. Στη χώρα μας λοιπόν πολεοδομούν και ρυμοτομούν οι καταπατητές, οι εμπρηστές δασών, οι ιδιοκτήτες εκτάσεων. Ακόμα και πρόσφατα εγκρίνονταν και εντάσσονταν σε σχέδιο πόλης, μεγάλες περιοχές στα Νότια και Βόρεια προάστια, μέσα σε παραλίες και δάση, σε πλαγιές των βουνών Υμηττού, Πεντέλης, Πάρνηθας με κλίσεις ακόμη και πάνω από 100% (γωνία 450 ). Στις περιοχές αυτές εγκρίθηκαν πολεοδομικά σχέδια των ιδιόκτητων εκτάσεων με ιδιωτικούς δρόμους πλάτους 4μ. χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς πράσινο και πλατείες. Χτίσθηκαν χιλιάδες κατοικίες με Νόμους στρεμματικής άδειας, που ίσχυσαν για πολύ λίγο για να εξυπηρετηθούν ίδια συμφέροντα. Η σκόπιμη νομοθέτηση και η πολυνομία, η προκλητική και στοχευμένη ατιμωρησία κυριαρχούν και έχουν καταστήσει την παραβατικότητα, παθογένεια του Έλληνα πολίτη. Δεκάδες χιλιάδες αυθαίρετα μέσα σε δάση και εθνικούς δρυμούς νομιμοποιούνταν σε προεκλογικές περιόδους. Μετέτρεψαν τα μεγάλα ποτάμια σε δρόμους, μπάζωσαν τα ρέματα για να γίνουν οικόπεδα, κλείσαμε τις προσβάσεις σε παραλίες. Ακόμα και μετά το θάνατο των 100 ανθρώπων από την πυρκαγιά στο Μάτι επειδή οι κάτοικοι ευρισκόμενοι σε απόσταση λίγων μέτρων από την παραλία δεν έβρισκαν διέξοδο προς τη θάλασσα (παγκόσμιο φαινόμενο), εξακολουθεί το τερατώδες αυτό έγκλημα να παραμένει άλυτο σε δεκάδες παραλίες στη χώρα μας. Μετέτρεψαν τα πεζοδρόμια, ακόμα και τα στενά σε χώρους παρκαρίσματος. Γκρέμισαν τα νεοκλασικά κτίρια και σήκωσαν πολυκατοικίες και ουρανοξύστες. Ψηφίσαμε ως πολιτικούς πολλούς υποψήφιους ανίκανους, ιδιοτελείς, αναγνωρίσιμους, από τζάκια με μόνο προσόν τους το όνομα.

Η πρόσφατη τραγωδία που προκλήθηκε από ένα σύντομο και έντονο χιονιά επιβεβαιώνει περίτρανα όλα τα παραπάνω.

Αλλοίμονο στους ολίγους νομοταγείς και υπεύθυνους πολίτες, καθώς και στους μη «στεγαζόμενους» σε κόμματα εξουσίας.

Αποτελεσματικό όπλο του κάθε Έλληνα πολίτη είναι η ψήφος του, με την οποία μπορεί να βάλει οριστικά στο περιθώριο τους ιδιοτελείς και τους ανάξιους υποψηφίους διαχειριστές της εξουσίας. Η συμμετοχή όλων μας στα κοινά με συνεχή έλεγχο και καταγγελία κάθε παράνομης και επιζήμιας ενέργειας αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και προόδου της χώρας μας.

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 31.01.2022ΚατηγορίεςΑπόψεις, Επικαιρότητα

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: