Εξελίξεις για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα διευρυμένη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ με τις ομοσπονδίες εργαζομένων που αφορούσε στη συζήτηση που άνοιξε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών (αρμόδιος Υπουργός κ. Θ. Σκυλακάκης) και αφορά στη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δικαιούχους, αλλά και την ένταξη νέων κλάδων που μέχρι σήμερα είχαν αποκλειστεί αδίκως (κτηνίατροι).

Κοινή διαπίστωση όλων των εκπροσώπων Προέδρων των Ομοσπονδιών και του Προεδρεύοντος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ ήταν ότι δεν μπορούμε να συζητάμε με τον αρμόδιο Υπουργό για αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος χορήγησης των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με σταθερό δημοσιονομικό κόστος.  Αν πραγματικά υπάρχει  πολιτική βούληση για αναμόρφωση του πλαισίου και ένταξη νέων κλάδων, τότε, θα πρέπει να βρεθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης επαρκής δημοσιονομικός χώρος για την κάλυψη του επιπλέον κόστους για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Με την απαράδεκτη  τεχνικά και νομικά πρόταση – γνωμοδότηση της διυπουργικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που κατατέθηκε, διάφοροι κλάδοι εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και οι Δασολόγοι εξαιρούνται από τους δικαιούχους ενώ το επίδομα περικόπτεται για όσους παραμένουν  ως δικαιούχοι.

Η πρόταση αυτή αγνοεί ιδίως την επικινδυνότητα του επαγγέλματος των δασικών υπαλλήλων, (που θυμίζουμε έχει κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας) και τους διαιρεί,  εξαιρώντας περίπου τους μισούς από την περαιτέρω χορήγηση του επιδόματος, ανεξάρτητα από το αν αυτοί εργάζονται στον ίδιο χώρο και υπό τις ίδιες συνθήκες εργασίας.

Οι ομοσπονδίες πρότειναν στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ κλιμάκωση των αντιδράσεων, τουλάχιστον των ενδιαφερομένων Ομοσπονδιών και κινητοποιήσεις (απεργία και συγκέντρωση έξω από το Γ.Λ.Κ) προκειμένου να μη προχωρήσει η πρόταση – γνωμοδότηση της επιτροπής που τέθηκε σε συζήτηση.

Οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ (κ.κ Νικ.Κακαβάς και Νίκ. Μπόκαρης) ανέλυσαν διεξοδικά την ιδιαιτερότητα των Δασικών Υπαλλήλων, κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα και ζήτησαν

  1. Να αντιμετωπιστούν, από το Υπουργείο Οικονομικών, με ενιαίο τρόπο οι Δασικοί Υπάλληλοι, ως δικαιούχοι της καταβολής επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,δεδομένου ότι όλοι ανεξαιρέτως οι δασικοί υπάλληλοι, που τοποθετούνται και υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες, υποχρεωτικά, κατά τον ως άνω Νόμο 1845/1989 (άρθρο 38 παρ. 1), συμμετέχουν στα προγράμματα δασοπροστασίας.
  2. Να αρθεί η προτεινόμενη, από την επιτροπή μεταρρύθμισης, διάκριση και εξαίρεση ενός μεγάλου μέρους των υπηρετούντων δασικών υπαλλήλων, από τους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  3. Να συνεχίσει να καταβάλλεται, ισόποσα, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε όλους τους δασικούς υπαλλήλους (Δασολόγους, Δασοπόνους και Δασοφυλάκες),που υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που πλέον υπήχθησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι οποίοι ασχολούνται με τη δασοπροστασία της χώρας.-

 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Η αμετάκλητη απόφαση 992/2004 του ΣτΕ, έκρινε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, για όλους τους δασικούς υπαλλήλους (Δασολόγους, Δασοπόνους και Δασοφύλακες), καθώς και για τους Οδηγούς των δασικών υπηρεσιών. Τούτου δοθέντος, η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, είναι ελλιπής.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: