Ταΰγετος: Το «Περιμήκειον Όρος» του Ομήρου

(Από Herbert Ortner – wikimedia.org)

Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, ο Ταΰγετος, στη νότια Πελοπόννησο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας. Με ύψος 2.407 μ. είναι το πιο ψηλό βουνό της Πελοποννήσου, ενώ από την αρχαιότητα ακόμη υπάρχουν μαρτυρίες για το δέος που προκαλούσε με τον όγκο και το μήκος των 115 χλμ. της κορυφογραμμής του. Λόγω του μεγάλου μήκους της οροσειράς ο Όμηρος αποκαλεί τον Ταΰγετο «περιμήκειον».

Ο Ταΰγετος, μαζί με την οροσειρά του Πάρνωνα, είναι οι παλαιότερες γεωλογικά περιοχές της Πελοποννήσου. Είναι ένα βουνό με έντονο ορεινό ανάγλυφο που διατρέχεται από πολλά φαράγγια και απότομα ρέματα με ορμητικά νερά. Είναι, δε, μία από τις σπουδαιότερες περιοχές της Ελλάδας ως προς την βιοποικιλότητα που φιλοξενεί. Τα δασικά οικοσυστήματα του βουνού αποτελούνται κυρίως από την ενδημική για την Ελλάδα κεφαλληνιακή ελάτη και από υπέροχες συστάδες μαύρης πεύκης.

Το οικοσύστημα αποτελεί έναν βοτανικό παράδεισο με περισσότερα από 160 ενδημικά είδη, εκ των οποίων 32 έχουν καταγραφεί ως τοπικά ενδημικά. Εξάλλου, ο Ταΰγετος είναι η περιοχή της νότιας Ελλάδας με τον υψηλότερο ενδημισμό ασπόνδυλων ζώων, ενώ οι βιότοποί του φιλοξενούν επίσης μία αρκετά πλούσια πανίδα σπονδυλόζωων με πιο σημαντικά είδη τα διάφορα αρπακτικά, καθώς και τα λιγοστά τσακάλια.

Τρία τμήματά του βουνού έχουν χαρακτηριστεί ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του του Δικτύου Natura 2000: GR2550006 «ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ», GR2540005 «ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΡΥΠΗΣ» και GR2550001 «ΦΑΡΑΓΓΙ ΝΕΔΩΝΑ», ενώ μεγάλο τμήμα του επίσης έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά με τον κωδικό GR2550009 «ΟΡΟΣ ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΡΥΠΗΣ».

Τα δασικά οικοσυστήματα του Ταΰγετου δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από τις δασικές πυρκαγιές του 2007, όταν κάηκαν 113.000 στρέμματα, και τα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν προσπάθειες για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Στο Σύστημα Διακυβέρνησης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρα μας, ο Ταΰγετος ανήκει στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου.

Πηγή: Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: