Λίγα λόγια για τον εκδημήσαντα συνάδελφο Ευάγγελο Καραμήτρο…

(Υδρομετρικός Σταθμός Όσσας. Έργο του Ευάγγελου Καραμήτρου, που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία.)

Μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι απεβίωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευάγγελος Καραμήτρος, συνταξιούχος δασολόγος. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πολλά από τη ζωή του, πλην της θητείας του στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών από το 1958 έως το 1975 περίπου. Κατά πληροφορίες, ήταν απόφοιτος της Δασολογικής Σχολής του ΑΠΘ και στη συνέχεια μετέβη στη Γαλλία, όπου απέκτησε τίτλο Υδρολόγου Μηχανικού. Με τον επαναπατρισμό του, εργάστηκε στο ΙΔΕ Αθηνών, στο Εργαστήριο Δασικής Υδρολογίας, όπου με την συνδρομή των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Διεθνούς Τράπεζας, εγκατέστησε το πρώτο δίκτυο Δασικών Μετεωρολογικών Σταθμών, 30 περίπου τον αριθμό, στα ορεινά δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Παράλληλα εγκατέστησε τέσσερις πειραματικές επιφάνειες σε ορεινές λεκάνες απορροής, στη Βαρετάδα Αμφιλοχίας, στον Άγιο Νικόλαο Ευρυτανίας και άλλες δύο στην Όσσα της Λάρισας. Σ΄αυτές τις επιφάνειες παρακολουθούσε συστηματικά τον υδρολογικό κύκλο και τις απορροές κάτω από καθεστώς διαφόρων δασοκομικών χειρισμών των λεκανών απορροής. Οι Δασικοί Μετεωρολογικοί Σταθμοί και οι Πειραματικές Υδρολογικές Λεκάνες, παραμένουν ως σημαντική κληρονομιά του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, και τα δεδομένα τους αποτέλεσαν τη βάση πολλών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών.

Ο εκδημήσας, ήταν πνεύμα ανήσυχο. Πέραν των νέων τεχνολογιών που εισήγαγε, συνέδραμε στην επιτυχή επέκταση των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου με τη νέα πτέρυγα και στη δημιουργία, με τη συνδρομή του Νικ. Παπαμίχου, μετέπειτα καθηγητή εδαφολογίας στη Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ, της υπερσύγχρονης για την εποχή της Αίθουσα Συνεδρίων του Ινστιτούτου. Ακόμη και σήμερα διατηρεί την αίγλη της.

Στην μεταπολίτευση, εργάστηκε ως σύμβουλος του Υπουργού Γεωργίας Ιωάννη Μπούτου και μετέπειτα ως υπάλληλος της Μόνιμης Εθνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Πρόσφατα, το 2019, μας επισκέφτηκε, παρά την κλονισμένη υγεία του και μας τίμησε με την παρουσία του στη γιορτή των 90 χρόνων του Ινστιτούτου.

Οφείλουμε πολλά στον αποβιώσαντα συνάδελφο, αλλά δυστυχώς δεν διατηρούσαμε οι νεότεροι στενές σχέσεις με τον ίδιο και την οικογένειά του. Πληροφορηθήκαμε τον θάνατο από τις εφημερίδες. Η ταφή του, κατά πληροφορίες, έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ένθερμα το προσωπικό του Ινστιτούτου υποβάλλει τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει περισσότερα να μας πληροφορήσει σχετικά.

Γιώργος Καρέτσος
Δασολόγος, Διευθυντής Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚατηγορίεςΔασική Έρευνα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: