Αντιπύρ: Επιτρέπεται πλέον η χρήση του – Ψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση

Τη χρήση φωτιάς ως κατασβεστικό μέσο υπαίθριων πυρκαγιών, μέθοδο γνωστή με τον όρο «αντιπύρ», προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και ψηφίσθηκε από τη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης (23/3).

Οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χρήση φωτιάς από το Πυροσβεστικό Σώμα θα ορίζονται σε σχετική ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων. Η σχετική διάταξη αποτελεί το άρθρο 91 του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες οπότε και θα γνωρίζουμε τον αριθμό του νόμου.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Τουρνάς, ανέφερε ότι «η δυνατότητα χρήσης από το Πυροσβεστικό Σώμα της μεθόδου του αντιπυρός, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στο πεδίο της μάχης με τις φλόγες ιδίως μέσω της μεγαλύτερης αξιοποίησης αντιπυρικών ζωνών. Σύμφωνα και με την παγκόσμια πυροσβεστική πρακτική η χρήση της φωτιάς για την αντιμετώπιση υπαίθριων πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες και εφαρμόζεται με τον προβλεπόμενο τρόπο με χρήση ειδικών εμπρηστικών εργαλείων από έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

»Ως αντιπύρ εννοούμε μια φωτιά που ανάβεται σκόπιμα κατά μήκος μιας ζώνης χωρίς βλάστηση προς την πλευρά του μετώπου της επερχόμενης δασικής πυρκαγιάς για να καταναλώσει την καύσιμη ύλη στην πορεία της, ώστε με αυτόν τον τρόπο να σταματήσει η εξάπλωσή της ή να επηρεαστεί προς το ηπιότερο η συμπεριφορά της. Παραδείγματα ζωνών απ’ όπου μπορεί να ξεκινήσει το αντιπύρ αποτελούν αντιπυρικές λωρίδες ή ζώνες, δρόμοι, ποτάμια, βραχώδεις ασυνέχειες της βλάστησης, αποψιλωμένοι αγροί και δενδρώδεις καλλιέργειες, καθώς επίσης λατομεία και άλλα.

»Η αλλαγή του νομικού πλαισίου αποτελεί προφανή και επείγουσα προϋπόθεση για την εισαγωγή της μεθόδου αυτής προκειμένου η χρήση φωτιάς να γίνει άλλο ένα πολύτιμο εργαλείο στη διάθεση των πυροσβεστών μας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση εκτεταμένων και επικίνδυνων συμβάντων. Για τον σκοπό αυτόν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συγκρότησε διυπουργική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Απότοκο των εργασιών της ανωτέρω επιτροπής για την ανάληψη της απαιτούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας αποτέλεσε η προς ψήφιση διάταξη.

»Περαιτέρω, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν ήδη υποβληθεί στις απαραίτητες σχετικές εκπαιδεύσεις, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, στο εξωτερικό, σε πυροσβεστικές υπηρεσίες χωρών οι οποίες με επιτυχία εφαρμόζουν και κατέχουν το εν θέματι γνωστικό αντικείμενο και θα ενταχθούν στους πεντακόσιους πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων, τους δασοκομάντος, που πρόκειται να προσληφθούν και θα είναι οι πρωτεργάτες της χρήσης της εν λόγω μεθόδου.».
ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: