Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και Παγκόσμια Περιβαλλοντική Κρίση

Γιώργος Μαγουλάς,
Δασοπόνος

Άλλη μια χρονιά εδώ να πούμε τα ίδια αλλά κάθε φορά και κάτι νέο που αχνοφαίνεται αν και προσωπική άποψη, είναι παρόν. Η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.

Ένας ακόμη τίτλος σήμερα, αυτού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος. Ποιο περιβάλλον; Και να σου οι εκδηλώσεις και να σου οι φυτεύσεις χωρίς μελέτη και σχέδιο και να σου οι συμβολισμοί κτλ. Όλο αυτό διαρκεί κάτι λιγότερο από ορισμένες ώρες. Την επομένη κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.. Ταυτόχρονα όμως είναι όντως ημέρα συμβολισμού και αφύπνισης. Αν και ο συμβολισμός υπήρχε ανέκαθεν εγώ θα προσθέσω και την λέξη ευαισθητοποίηση. Αυτής που χρειάζεται και είναι αναγκαία ώστε να βοηθηθεί το περιβάλλον να σταθεί στα πόδια του, ν’ ανοικοδομηθεί. Αν και χωρίς εμάς θα τα καταφέρει καλύτερα. Πως; Με το να μην επεμβαίνουμε με κακό σκοπό.

Άρχισε και επίσημα το καλοκαίρι και ήδη είμαστε μάρτυρες ορισμένων δασικών πυρκαγιών. Καμία αναφορά, νύξη και ρίψη ευθυνών. Αυτοί ξέρουν που έλεγε και η διαφήμιση.

Σαφώς και αναφέρομαι στο δάσος γιατί ο νους όλων όταν ακούνε την λέξη περιβάλλον πηγαίνει στο δάσος. Φυσικά οικοσυστήματα κάθε χρόνο καίγονται είτε λόγω εμπρησμού είτε λόγο καιρικών συνθηκών είτε της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής και εν συνεχεία παρατηρείται παρατεταμένη ξηρασία. Στο δια ταύτα..
Από πρόληψη άλλο τίποτα. Να οι εκ των προτέρων καθαρισμοί από ξερόχορτα, να οι προσλήψεις, να οι δασικοί δρόμοι καθαρισμένοι και πάει λέγοντας. Α και μη ξεχάσω τα σποτάκια περί αντιπυρικής περιόδου. Πιο πολύ πυρική περίοδος μου κάνει εμένα. Ευτυχώς που υπάρχουν ορισμένες ομάδες εθελοντών ανά την επικράτεια που πραγματικά κοπιάζουν ώστε να συνεχίσει να υπάρχει το δάσος, το άλσος, η θάλασσα, η λίμνη, το περιβάλλον κοινώς.

Θεωρώ πως η κατάσταση είναι ακόμη αντιστρέψιμη αρκεί με σωστές αποφάσεις και επιλογές να τεθούν οι βάσεις για την ολική επαναφορά του περιβάλλοντος.

Η πρόληψη σώζει όχι η καταστολή…

Καλό καλοκαίρι!




ΚατηγορίεςΑπόψεις, Περιβάλλον

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading