Πυρκαγιά στο Δάσος Δαδιάς: Ο κ. Στυλιανίδης ευχαριστεί όλους εκτός τη Δασική Υπηρεσία

Νεότερη ενημέρωση για την πορεία της επιχείρησης αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στη Δαδιά Έβρου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος παραμένει στην περιοχή μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και επιτελικά στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε όλες τις αρχές (Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Τοπική Αυτοδιοίκησης) και τους εθελοντές που συμβάλλουν στην επιχείρηση αντιμετώπισης της πυρκαγιάς χωρίς καμιά αναφορά στις Δασικές Υπηρεσίες του Έβρου. Ενώ στις χθεσινές (Κυριακή 24/7) επίσημες ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζεται με τον πλέον σαφή τρόπο η συνδρομή που «παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποίες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες», ο κ. Στυλιανίδης, σήμερα, αναγνωρίζει την «υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος» όλων των άλλων εκτός της Δασικής Υπηρεσίας.

(Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος της 24ης Ιουλίου 2022)

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε: «Ήταν μία ακόμη δύσκολη βραδιά, εδώ στη Δαδιά με αναζωπυρώσεις. Έγινε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Με σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία.

Σήμερα το πρωί τώρα είχαμε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς  που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής. Πήραμε αποφάσεις που αφορούν κυρίως στο νοτιοδυτικό  μέτωπο και εκεί θα επιχειρήσουν νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες. Αυτή λοιπόν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι πολύ μεγάλη και στόχος είναι να οριοθετηθεί η περιοχή του νοτιοδυτικού μετώπου.

Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμβάλλουν, καθώς ο συντονισμός και χθες το βράδυ πήγε καλά. Θερμές ευχαριστίες σε όλα τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, στον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, τον Δήμαρχο, τους εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν ηρωική προσπάθεια, υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να σώσουν το δάσος, για να διασφαλίσουν χθες το βράδυ ότι δεν θα έμπαινε η φωτιά στο χωριό. Το πετύχαμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες. Χρειάζονται, λοιπόν, αναγνώριση οι Πυροσβέστες μας. Από όλους μας, γιατί δίνουν μια τιτάνια μάχη σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, με δύσκολο ανάγλυφο και με πολύ μεγάλη ποσότητα καύσιμης ύλης που οδηγεί σε αναζωπυρώσεις» (gscp_20220725.pdf).

Κυβερνητικές πηγές για την πυρκαγιά στη Δαδιά

«Αυτή την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Η κατάσταση είναι δύσκολη νοτιοδυτικά κυρίως. Εκεί πλέον επικεντρώνεται. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί ωστόσο η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την πυρκαγιά στη Δαδιά.

Υπενθυμίζουν ότι «κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, στελέχη των δύο Υπουργείων και ανώτατους Αξιωματικούς του ΠΣ βρίσκονται από χθες στη Δαδιά για το επιτόπου συντονισμό των επιχειρήσεων».



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , , , ,

4 replies

  1. Το <> που αναφέρετε ανήκει σε όλους.
    Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε αυτό τόσο καλύτερα για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας.
    Η διαδικασία των ευχαριστιών που συμφωνούμε ότι δεν χωράει σε μια τέτοια στιγμή, εφόσον συμβαίνει δεν γίνεται να τους αφορά όλους πλην των δασικών υπαλλήλων.
    Επίσης συμφωνώ μαζί σας σε ο,τι αφορά την καταγγελία. Καταγγέλλω λοιπόν την πολιτική ηγεσία για την υποστελέχωση των δασαρχείων και την έλλειψη κονδυλίων σε αυτά. Όταν δεν υπάρχει προσωπικό και χρήματα (παραλήψεις) καθίσταται αδύνατη αυτό που λέμε διαχείριση του δάσους, καθαρισμοί καύσιμης ύλης, προστασία, επίβλεψη και όλες οι απαραίτητες ενέργειες που αφορούν τη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

  2. Σοβαρή παραληψη μεταξύ άλλων παραληψεων που αφορούν την διαχείριση του όλου θέματος τόσο πριν όσο κ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κ εξέλιξης της πυρκαγιάς.

  3. Με ποιά λογική η Υπηρεσία να αναμένει ευχαριστίες; Όταν καίγεται το βιός σου ΕΣΥ οφείλεις να ευχαριστήσεις αυτούς που έτρεξαν και αγωνίστηκαν να το σώσουν, όπως παράλληλα οφείλεις να καταγγείλεις όποιους με τις ενέργειες ή παραλείψεις τους σου το καίνε…

    • Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να ευχαριστήσεις, τους ευχαριστείς όλους. Και το φυσικό περιβάλλον είναι ΒΙΟΣ όλων (δεν ανήκει στους δασικούς, δεν ανήκει σε κανέναν, οφείλουμε να το προστατεύσουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας).

      Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε αυτό τόσο καλύτερα. Και αν υπήρχε επαρκές προσωπικό και είχαν δωθεί χρήματα στο Δασαρχείο από το κράτος δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Θα είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες (καθαρισμούς καύσιμης ύλης, αντιπυρικες ζώνες κτλ. Όλα αυτά που ονομάζουμε διαχείριση δάσους αλλά και πρόληψη για τις πυρκαγιές) και δεν θα κλαιγαμε σήμερα.
      Επομένως μια συγνώμη πρέπει να δωθεί στην κοινή από τους πολιτικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading