Άτακτη υποχώρηση Σκρέκα για τις περιοχές Natura στο νομοσχέδιο


Σε απόσυρση των αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων που αφορούν τις περιοχές Natura, ώστε να τις επαναφέρει έπειτα από διαβούλευση, προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προφανώς πιεζόμενος από τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν.

O Κ. Σκρέκας είπε ότι ολόκληρο το Κεφάλαιο Γ του νομοσχεδίου θα ξανατεθεί σε διαβούλευση, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει τις διατάξεις για τις περιοχές Natura μετά την πάροδο ενός μηνός, οπότε η Βουλή, θα αρχίσει εκ νέου τις εργασίες της.

Οι επίμαχες διατάξεις καταργούσαν ένα πλήθος περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura 2000» και είχαν ξεσηκώσει ένα θύελλα αντιδράσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που επισήμαναν εγκαίρως στον υπουργό ότι η νομοθέτησή τους ισοδυναμεί με ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της φύσης αλλά και με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Οι αρχικές διατάξεις του αποσυρθέντος κεφαλαίου, που είχαν τεθεί σε διαβούλευση, προέβλεπαν την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας, με νέες χρήσεις γης που δεν προέβλεπε το ούτως ή άλλως προβληματικό ισχύον πλαίσιο, μεταξύ των οποίων ακόμη και η κατασκευή και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων ή οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. Στην εκδοχή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή, αφαιρέθηκαν κάποιες προβλέψεις για νέες χρήσεις, όπως οι παραπάνω, αλλά διατηρήθηκε ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων επιβαρυντικές για προστατευόμενες ζώνες.

Η πρώτη αντίδραση του WWF

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει με ανακοίνωσή του το WWF, που χαρακτηρίζει «σωστή» την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αποσύρει τις διατάξεις για τις περιοχές NATURA 2000.

Όπως επισημαίνει, ωστόσο, μετά και την υπόσχεση του Κώστα Σκρέκα για νέα διαβούλευση για το θέμα, «εάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του WWF

Σωστή η απόφαση του ΥΠΕΝ να αποσύρει τις διατάξεις για τις περιοχές Natura 2000 από το νομοσχέδιο

Η προστασία της φύσης να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ακούσαμε πριν λίγο από το βήμα της Βουλής τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει την προσωρινή απόσυρση του Κεφαλαίου Γ’ του νομοσχεδίου που αποδυνάμωνε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των περιοχών Natura 2000.

Η απόφαση αυτή που έρχεται ως αποτέλεσμα έντονων και τεκμηριωμένων αντιδράσεων από το WWF Ελλάς και πολλές ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, φέρνει στην επικαιρότητα την τεράστια οικολογική –και όχι μόνο – αξία των πυρήνων βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ειδικά υπό τις απειλητικές για την κοινωνία και οικονομία συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Eάν θέλουμε πραγματικά να μιλάμε για αποτελεσματική θωράκιση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν ορθά το ταχύτερο δυνατό οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και τα σχέδια διαχείρισης, ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να αποκτήσουν επιτέλους το προστατευτικό καθεστώς που αρμόζει στη σημασία τους, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ενωσιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Για τη διαμόρφωση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου απαιτείται η κατάργηση του άρθρου 44 του ν. 4685/2020, επιστροφή στο καθεστώς του ν. 1650/1986 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3937/2011) και εξειδίκευσή του με ειδικότερο προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων ανά ζώνη χρήσεων. Το πλαίσιο αυτό, το οποίο ο υπουργός είπε ότι θέλει να διαμορφώσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, είναι απαραίτητο να τύχει επεξεργασίας από επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στο αντικείμενο και με γνώση των διεθνώς βέλτιστων πρακτικών προστασίας σημαντικών οικοσυστημάτων και πυρήνων βιοποικιλότητας. Είναι επίσης απαραίτητο να τεθεί σε ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και να πληροί τις αυστηρά οικολογικές προϋποθέσεις που θέτει το δίκαιο της ΕΕ, με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

Οι περιοχές Natura 2000 αποτελούν πραγματικές οάσεις ζωής στη χώρα μας που φιλοξενούν σπάνια είδη φυτών και ζώων και συμβάλλουν στην αποτελεσματική θωράκιση της χώρας μας από την κλιματική κρίση.

Με αυτό ως οδηγό, και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που βιώνουμε όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της κλιματικής και οικολογικής κρίσης, το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση και να δουλεύει για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

efsyn.gr

 ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: