Σχόλιο της “Καλλιστώ” για τα περιστατικά προσέγγισης λύκων σε οικισμούς και των επιθέσεων τους σε αδέσποτους σκύλους

Σχόλιο της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ για τα πρόσφατα περιστατικά προσέγγισης λύκων σε οικισμούς της Νέας Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης και των επιθέσεων τους σε αδέσποτους σκύλους:

1) Καλούμε ξανά την Πολιτεία αλλά και το ευρύ κοινό να διαβάσει από το site μας τα Δελτία Τύπου που εκδώσαμε στις 09/01/2022 και στις 02/02/2022 με αφορμή τις επιθέσεις λύκων σε σκύλους στην Πάρνηθα και στον Διόνυσο. Οι γενικές πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτά είναι χρήσιμες και για την περίπτωση της Νέας Χαλκηδόνας και για οποιαδήποτε άλλη περιοχή αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.

2) Συγκεκριμένα για την περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη η Έκθεση αποτελεσμάτων-ευρημάτων εργασιών καταγραφής στο πεδίο και γεωγραφικής αποτύπωση των περιστατικών που αφορούν την αλληλεπίδραση λύκων με το κτηνοτροφικό κεφάλαιο, τα κυνηγετικά σκυλιά και τις περιπτώσεις εξοικειωμένων λύκων), που αφορά την υλοποίηση του προγράμματος «Προπαρασκευαστική έρευνα αντιμετώπισης έκτακτων συμβάντων: σύγκρουση λύκου με ανθρωπογενείς δραστηριότητες στην περιοχή ευθύνης του ΦΔΠΠ Θερμαϊκού κόλπου» που συνέταξε η Καλλιστώ τον Νοέμβριο του 2021 μέσα από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).

3) Καλούμε την Πολιτεία να κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος για τα αδέσποτα σκυλιά. Θυμίζουμε ότι έχουμε περισσότερες επιθέσεις από αγέλες άγριων αδέσποτων σκύλων σε ανθρώπους, παρά από λύκους σε ανθρώπους.

4) Καλούμε τα ΜΜΕ της χώρας να προσεγγίσουν το θέμα με βάση την σοβαρότητά του και χωρίς διάθεση πρόκλησης εντυπωσιασμού και διασποράς πανικού.

5) Παραμένουμε στην διάθεση της Πολιτείας και της Κοινωνίας για να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.

Η φωτογραφία είναι στιγμιότυπο από σχετικό βίντεο που παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

1 reply

  1. Το σχόλιο παρέμβασης της ΜΚΟ στο πλαίσιο της προσέγγισης λύκων σε οικισμούς και τα διάφορα καλέσματα που επικαλείται προκαλούν σε μένα (πιστεύω και σε πολλούς άλλους) αρνητική διάθεση. Αλλά και το μήνυμα που εκπέμπει η ανάρτηση στα ΜΜΕ, όπως και η αναμονή της για τη διάθεση της Πολιτείας και της Κοινωνίας, προκειμένου να πράξουν ότι προβλέπει το Καταστατικό τους. Είναι στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να πράξουν ανάλογα. Κατά την άποψή μου δημιουργούνται παράλληλες υπηρεσίες με αυτές του Δημόσιου τομέα για να υλοποιηθούν έργα που θεσμικά ανήκουν στην Πολιτεία, δηλαδή με υπόλογο το Δημόσιο τομέα. Γνωρίζω ότι το Δημόσιο έχει δυναμικές υπηρεσίες στα αρμόδια υπουργεία και στις περιφερειακές υπηρεσίες για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τέτοια προγράμματα. Αναφορικά με το αντικείμενο της ανάρτησης, είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί κτηνίατροι στην επικράτεια, αλλά και άλλοι γεωτεχνικοί και στελέχη της οικολογίας για να αντιμετωπίσουν τους λύκους και τα αδέσποτα σκυλιά. Αντί λοιπόν οι πόροι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) που αποτελεί το μέσο για την επίτευξη των εθνικών στόχων στους δύο τομείς Μεταφορών και Περιβάλλοντος να κατευθυνθεί σε Μ.Κ. Οργανώσεις, να ανατίθεται αρμοδίως σε υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν τις υποδομές, αλλά και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να ολοκληρώνουν τέτοιες ενέργειες πιο αποτελεσματικά κατά την άποψή μου. Στηρίζω και θεωρώ χρήσιμο το έργο των ΜΚΟ για το περιβάλλον, εφόσον οι οργανώσεις αυτές προσφέρουν θετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα από ίδιους πόρους και όχι από Δημόσιους, ακόμη και όταν οι πόροι προέρχονται κατά μεγάλο ποσοστό από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από την ΕΕ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: