Για το κυνήγι αποφασίζει ο Υπουργός ή ο Δήμαρχος;

Ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Νισύρου, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2022 στη Νίσυρο», προκάλεσε αναστάτωση στους κυνηγούς της Δωδεκανήσου, λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου κυνηγιού των ενδημικών θηραμάτων (νησιώτικη πέρδικα, λαγός).

Η ανακοίνωση του Δ. Νισύρου αναφέρει χαρακτηριστικά, «το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τον περιορισμό των επιτρεπτών ημερών κυνηγιού σε δύο την εβδομάδα, αντί τριών που ίσχυε έως σήμερα και συγκεκριμένα προτείνονται οι ημέρες Τετάρτη και Κυριακή. Ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και όλοι οι πολίτες της Νισύρου, παρακαλούν τους κυνηγούς να σεβαστούν και να τηρήσουν την απόφαση αυτή και να δραστηριοποιηθούν με τρόπο φιλικό και υπεύθυνο προς το περιβάλλον. Έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν δυσάρεστα περιστατικά τα οποία δεν τιμούν κανέναν, όπως σκουπίδια που αφήνονται σε διάφορα σημεία του νησιού, υπέρβαση των καθορισμένων και νόμιμων ζωνών, και φυσικά η υπέρμετρη και παράνομη θήρευση». 

Όπως είναι γνωστό, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, καθορίζονται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος που εκδίδεται κάθε έτος πριν από την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Ειδικότερα, όσο αφορά τα Δωδεκάνησα, η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Αμυρά, «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2022 – 2023» ορίζει ότι το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectoris chukar) επιτρέπεται από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου, τις ημέρες Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή και με επιτρεπόμενη θήρευση, τέσσερις πέρδικες ανά ημερήσια εξόρμηση. Και αυτό ισχύει, σε κάθε περίπτωση, μέχρι την έκδοση όμοιας απόφασης του αρμόδιου υπουργού με την οποία θα τροποποιεί την ετήσια ρυθμιστική.

Το νησί της Νισύρου, λόγω ευνοϊκών συνθηκών στα οικοσυστήματα του, διατηρεί καλούς πληθυσμούς νησιώτικης πέρδικας. Έχει λίγους ντόπιους κυνηγούς αλλά δεκάδες κυνηγοί από γειτονικά νησιά και πιο μακρινές περιοχές επιλέγουν τη Νίσυρο ως κυνηγετικό προορισμό, κυρίως τον Σεπτέμβριο, κατά την έναρξη της περιόδου κυνηγιού. Ορισμένες χρονιές, κάτοικοι, τουρίστες αλλά και κυνηγοί διαμαρτύρονται ότι ο αριθμός των επισκεπτών κυνηγών είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις δυνατότητες του νησιού και ο Δήμος γίνεται αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών. Ο Δήμος Νισύρου, ως αφορμή για την απόφαση περιορισμού των ημερών κυνηγιού επικαλείται την «έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί κάθε χρόνο, τόσο στους υποστηρικτές της δραστηριότητας αυτής, όσο και στους πολέμιους, το γεγονός της αλόγιστης θήρευσης».

Βέβαια, υπάρχουν και χρονιές που λόγω ειδικών συνθηκών οι επισκέπτες κυνηγοί αποτελούν «τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία». Το 2020, στο ραδιοφωνικό σταθμό SKY | RODOS, ο δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, δήλωσε ότι «πολλοί κυνηγοί βρέθηκαν στο νησί, κυρίως από την Κω, την Κάλυμνο και τη Σύρο, βοηθώντας την τοπική οικονομία, αφού δούλεψαν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι ταβέρνες και τα καφέ». Ανέφερε, επίσης, ότι από τις πληροφορίες που ο ίδιος είχε από τους κυνηγούς, το νησί έχει αρκετές πέρδικες (εννοεί το 2020). Ωστόσο, επισήμανε πως θα ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση από του χρόνου να μεταφερθεί το άνοιγμα της θήρας στο νησί για μεταγενέστερη ημερομηνία και να ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου, δεδομένου ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου η Νίσυρος έχει ακόμη τουρισμό και το κυνήγι εμποδίζει στους φυσιολάτρες περιπατητές επισκέπτες να βγαίνουν για περίπατο στην ύπαιθρο.

Η Νίσυρος δεν αποτελεί το μοναδικό νησί στα Δωδεκάνησα που ο οικείος Δήμος επιθυμεί τον περιορισμό των ημερών κυνηγιού. Νωρίτερα, ο Δήμος Αστυπάλαιας αποφάσισε «στα πλαίσια έκδοσης της νέας Ρυθμιστικής Διάταξης Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2022 – 2023, προτείνεται ως μοναδική ημέρα κυνηγιού εκάστη Κυριακή, για όλη την κυνηγετική περίοδο» (ΕΔΩ). Και στη περίπτωση της Αστυπάλαιας, η διαφορετική ημερομηνία έναρξης της περιόδου κυνηγιού της νησιώτικης πέρδικας μεταξύ Δωδεκανήσων (15/9) και υπόλοιπης χώρας (1/10) προσανατολίζει πολλούς κυνηγούς από τις Κυκλάδες και την Αττική στο μικρό νησί της Αστυπάλαιας. Αν στον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό επισκεπτών κυνηγών προστεθεί το αυξημένο τουριστικό ρεύμα που παρατηρείται και τον Σεπτέμβριο καθώς και η έλλειψη συστηματικού ελέγχου της λαθροθηρίας τότε, αναπόφευκτα καταλήγουμε σε ένα εκρηκτικό μίγμα.

Μπορεί ο Δήμος να περιορίζει τις ημέρες κυνηγιού;

Όχι, σε καμιά περίπτωση. Είναι επιθυμητό ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο να ενδιαφέρονται για τις τυχόν επιπτώσεις της κυνηγετικής δραστηριότητας στην περιοχή δικαιοδοσίας τους αλλά δεν έχουν αρμοδιότητα χωρικών ή χρονικών περιορισμών θήρας. Όταν κρίνουν απαραίτητη τη λήψη περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια δασική υπηρεσία και αυτή με τη σειρά της να εισηγείται υπηρεσιακά στον αρμόδιο υπουργό.

Μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός των κυνηγών που επισκέπτονται ένα νησί;

Με το υφιστάμενο σύστημα έκδοσης αδειών θήρας δεν μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός των κυνηγετικών εξορμήσεων στις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγιού ενός νησιού. Όσοι κυνηγοί διαθέτουν τοπική άδεια για το νομό όπου ανήκει το νησί ή περιφερειακή άδεια για την κυνηγετική περιφέρεια όπου υπάγεται ή γενική άδεια, επιτρέπεται να κυνηγούν σύμφωνα με τους περιορισμούς της υπουργικής απόφασης με τις ρυθμίσεις θήρας και τη δασική απαγορευτική διάταξη της οικείας δασικής υπηρεσίας.

Χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα για μικρά νησιά που δέχονται αυξημένη κυνηγετική πίεση;

Κατά την άποψή μας είναι απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων όσο αφορά τη συστηματική πρόληψη και έλεγχο της παράνομης θήρας, τη βελτίωση των συνθηκών διατήρησης της άγριας πανίδας και των συνεπειών της ταυτόχρονης συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών κυνηγών σε περιορισμένες εκτάσεις.

 


 

 

 

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: