Θαλασσολιμόζα: συνδυασμός εκπληκτικής ομορφιάς και απίστευτης βιολογικής αντοχής

CreativeProtagon/Shutterstock

Δεκάδες χιλιάδες θαλασσολιμόζες τον Σεπτέμβριο κάθε χρονιάς ξεκινούν τη μετανάστευσή τους από την Αλάσκα στη Νέα Ζηλανδία. Κάνουν το μεγάλο τους ταξίδι (7 έως 8.000 μίλια) πετώντας μέρα και νύχτα χωρίς να σταματούν για να φάνε, να πιούν ή να ξεκουραστούν. Το μόνο πράγμα “που έχουν μαζί τους” είναι το λίπος, σε βαθμό που διπλασιάζεται το βάρος τους, και το οποίο τους τροφοδοτεί σε όλο το ταξίδι.

“Όσο περισσότερο τα μελετώ αυτά τα πουλιά τόσο τα βρίσκω εκπληκτικά” λέει ο καθηγητής Priesma, επικεφαλής της σχετικής έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ornithology, Απρίλιος 2022. Τονίζει δε ότι αυτά τα αποδημητικά πουλιά αποτελούν “τέλεια εξελικτική επιτυχία” καθώς η πτήση τους διαρκεί από οχτώ έως δέκα μερόνυχτα εν μέσω δυνατών βροχοπτώσεων, ισχυρών ανέμων και άλλων κινδύνων. Όταν φτάσουν στη Νέα Ζηλανδία τρέφονται σε λασπότοπους έως τον επόμενο Μάρτιο που αρχίζουν το ταξίδι της επιστροφής.

Οι κάτοικοι του νησιού δείχνουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στις θαλασσολιμόζες γι’αυτό ο ερχομός τους εκεί συνοδεύεται από κωδωνοκρουσίες των καθεδρικών τους ναών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και γιορτών. Τιμούν αυτά τα πουλιά γιατί, όπως λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι, συνδυάζουν την εκπληκτική ομορφιά με την απίστευτη βιολογική τους αντοχή!

Πηγή κειμένου: Giorgos Balias

Πηγή εικόνας: protagon.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: