Τι καλά: Αριστούργημα το 67!

 

Βάσει του άρθρου 93 ν. 4915/2022 οι δασωμένοι αγροί

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Α. Το άρθρο 67 ν. 998/1979  υπό την ισχύουσα εκδοχή του, απέκτησε ένα νέο νομικό ένδυμα. Από νομοτεχνική άποψη ολίγο απέχει από ένα «κρυπτονομοθέτημα». Αντί ο νόμος να καταγράψει ευθέως την επιλογή του – οι δασικές εκτάσεις να καταστούν πρότυπο απελευθερωμένων δασωμένων αγρών – εξαντλεί τον απροετοίμαστο αναγνώστη με σύνθεση διατάξεων σε ένα άρθρο, με πέντε παραγράφους και πάμπολλα εδάφια.

Β. Το άρθρο 67 ν. 998/1979, όπως ισχύει βάσει του άρθρου 93 ν. 4915/2022, αποτελεί ένα νομοθετικό κείμενο, δυσπρόσιτο, δυσερμήνευτο και δυσεφάρμοστο. Δίνει την εντύπωση ότι οι εμπνευστές του «ναρκοθέτησαν» – με σειρά εναλλασσόμενων γενικών και ειδικών ρυθμίσεων και κατανομή αρμοδιοτήτων σε ποικίλα όργανα – το θέμα των δασωμένων αγρών. Οι εισαγόμενες διατάξεις καταστρώνονται σε ένα κείμενο πέντε παραγράφων με κύριο χαρακτηριστικό τις αλληλοκαλυπτόμενες ρυθμίσεις.

Γ. Το άρθρο 67 ν. 998/1979 εισάγει στην ουσία τρία διαφορετικά νομικά καθεστώτα:

  • Γενική ρύθμιση στο άρθρο 67, παρ. 1, ν. 998/1979 (αφορά σε όλους τους δασωμένους αγρούς, κυρίως όσους συνυφαίνονται με δασικές εκτάσεις).
  • Ειδική ρύθμιση (Α) στο άρθρο 67, παρ. 2, εδ. α΄, ν. 998/1979 (μόνο δάση μέχρι 30 στρέμματα, όχι δασικές εκτάσεις).
  • Ειδική ρύθμιση (Β) στο άρθρο 67, παρ. 2, εδ. δ’, ν. 998/1979 (ειδικά σε δάση άνω των πέντε στρεμμάτων, όχι δασικές εκτάσεις).

Δ. Ενδεικτικά, το παραπάνω άρθρο φέρει τα ακόλουθα  χαρακτηριστικά:

i. Αναδύεται η σημασία της αεροφωτογραφήσεως, μέσω προσφυγής στις αεροφωτογραφίες 1945 και 1960.

ii. Βασίζεται στη διάκριση των εκτάσεων με δασική βλάστηση σε δάσος και δασική έκταση.

iii. Οι εκτάσεις που εντάσσονται στο τεχνικό νομικό όρο «δασικές εκτάσεις» προσφέρονται σε ιδιώτες – και όχι αναγκαστικά σε αγρότες – για δενδροκομική και αγροτική εκμετάλλευση.

iv. Σε καμία από τις διατάξεις του άρθρου 67 ν. 998/1979 δεν αναφέρεται ο όρος «αγρότης», σε αντίθεση με τον όρο «αγροί». Έτσι, οι «αγροί που άλλαξαν μορφή» κατά το άρθρο 67, όπως ισχύει, κατευθύνονται στην εν γένει ιδιοκτησία και όχι στην αγροτική ιδιοκτησία.

v. Ρυθμίζεται το ζήτημα των προσώπων που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τη συγκεκριμένη αλλαγή χρήσης. Φορείς του δικαιώματος αλλαγής χρήσης είναι «όσοι αξιώνουν δικαιώματα κυριότητας». Δηλαδή απονέμεται σχετική εξουσία για αλλαγή χρήσης σε γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση όχι σε αγρότες, αλλά σε κάθε ιδιώτη, αδιάφορο εάν είναι αγρότης (!). Με άλλα λόγια, ο νόμος κρίνει ότι ο ιδιώτης μη αγρότης είναι άξιος της αλλαγής χρήσης για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση! Η «έμπνευση» αυτή καταφανώς προσκρούει στο άρθρο 24 Συντ

vi. Η επίμαχη έκταση πρέπει να καθορίζεται επακριβώς, βάσει της αρχής της ειδικότητας (Αλφάβητος, Α 464-466). Συνήθη φαινόμενα είναι η (σταδιακή) υπέρβαση της καθορισμένης εκτάσεως, καθώς και η μη τήρηση του όρου της (αποκλειστικής) χρήσης για γεωργική ή δενδροκομική εκμετάλλευση. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις τίθεται έντονο το ζήτημα του ελλείποντος ελέγχου.

vii. Για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 67 εισάγεται ειδικότερος χαρακτηρισμός της επίμαχης εκτάσεως ως δάσους ή ως δασικής εκτάσεως. Για το χαρακτηρισμό αυτόν προβλέπονται οι ακόλουθοι όροι:

Πρώτος όρος: εφόσον δεν έχει καταρτισθεί δασολόγιο. Το ότι δεν έχει καταρτισθεί Δασολόγιο, είναι πασίδηλο γεγονός. Η θέση του όρου αυτού προσεγγίζει τα όρια του νομικού ανεκδότου. Έτσι, για όλο το χρονικό διάστημα που δεν υπάρχει δασολόγιο, η επόμενη ρύθμιση είναι επιβαλλόμενος νομικός μονόδρομος.

Δεύτερος όρος: Να υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης.

Τρίτος όρος: Ισχύει και στις περιπτώσεις που η επίμαχη έκταση είναι αναδασωτέα.

Έννομη συνέπεια είναι η απόδοση της σχετικής αρμοδιότητας του ειδικότερου χαρακτηρισμού στην Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας (του άρθρου 3, παρ. 6, ν. 3208/2003, όπως αυτό ισχύει βάσει του άρθρου 20 ν. 4964/2022).

Ε. Λέγεται ότι χρειάζεται σκοτάδι για να δούμε το φως. Μόνο που οι γραμμές θολώνουν. Με προτίμηση τα δασικά νομοθετήματα, που εξακολουθούν να έχουν ως πρώτιστο σκοπό την προστασία του δασικού περιβάλλοντος. Αρκεί από αυτό να αφαιρούνται – προς το παρόν – οι αναδασωτέες εκτάσεις και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις με ιδιαίτερη έμφαση στις φρυγανικές εκτάσεις. Σε όλες αυτές «Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας»…

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 07.11.2022ΚατηγορίεςΑπόψεις, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , , ,

3 replies

  1. ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΕΙΚΕΩΘΟΥΜΕ ΕΜΕΊΣ Η ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΌ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΎΔΩΝ ΜΑΣ ΑΠΌ ΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΊΑ!!!. ΜΕ ΤΟΥ ΝΈΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΊΟΥ ΑΡΘΩ 39 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. 4915/22.

  2. Πολύ καλά τα γράφει ο κ. Παπαστερίου.
    Εμείς πάντως, σε κάθε αίτημα – φάκελλο που ετοιμάζουμε για κατάθεση σε Δασαρχείο, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα, επισυνάπτουμε και το Ε1 του αιτούντος, όπου φαίνεται αν έχει εισοδήματα από αγροτική ενασχόληση – για να μην προσκρούσουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

  3. Ακούραστος ο καθηγητής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: