Εγκρίθηκε η υλοτομία και διακίνηση χριστουγεννιάτικων δέντρων

Εκδόθηκε η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά (ΑΔΑ: Ψ6ΛΧ4653Π8-ΤΦΛ) «Έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων» για το έτος 2022, με την οποία εξασφαλίζεται η εμπορία χριστουγεννιάτικων δένδρων και κλάδων στην εορταστική περίοδο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δέντρα αυτά φυτεύονται στην πλειονότητά τους σε ιδιόκτητα αγροκτήματα παραγωγών, ακριβώς για το λόγο της εμπορίας τους κατά την εορταστική περίοδο και δεν προέρχονται από φυσικά δάση ελάτης. Πρόκειται, κυρίως, για έλατα αλλά και για άλλα δασοπονικά είδη (ερυθρελάτη, πεύκη, ψευδοτσούγκα, κυπαρίσσι) που προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα και καστανοπερίβολα.

Όσοι επιλέξουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο καλό θα είναι να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων (ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους) προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.

Με τη φετινή απόφαση, ως ημερομηνία έναρξης της διακίνησης ορίζεται η Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και λήξης το Σαββάτο 24 Δεκεμβρίου 2022. Σε ειδικές περιπτώσεις μόνο, όπως για μεταφορά στη Κύπρο ή σε χώρους εορταστικών εκδηλώσεων, προβλέπεται η μεταφορά να ξεκινήσει νωρίτερα.

Αναλυτικά, για τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο, από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα εγκρίνεται η υλοτομία, μεταφορά και διακίνηση:

 • 64845 δενδρυλλίων ελάτης,
 • 640 δενδρυλλίων πεύκης (δασικής και μαύρης πεύκης),
 • 900 δενδρυλλίων ψευδοτσούγκας,
 • 520 δενδρυλλίων κυπαρισσιού,
 • 200 δενδρυλλίων ερυθρελάτης.

Καθώς επίσης και η μεταφορά και διακίνηση  2.810 δενδρυλλίων ελάτης και 50 δενδρυλλίων αρκουδοπούρναρου που αναπτύχθηκαν και μεταφυτεύθηκαν σε γλάστρες.

Εκτός των καλλιεργούμενων χριστουγεννιάτικων δέντρων, που είναι κατά κύριο λόγο τα δέντρα για τα οποία υπάρχει εμπορία στη χώρα, δίνεται η δυνατότητα απόληψης για χρήση τους κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο:

 • 23.535 ελάτων από ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια που υπόκεινται σε δενδροκομική περιποίηση,
 • 1.395 ελάτων από ιδιόκτητους αγρούς όπου υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης (πχ φουντουκώνες, κερασώνες κτλ.),
 • 35 ελάτων από ιδιόκτητους δασωμένους αγρούς,
 • 250 ελάτων από το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, 137 ελάτων από δημόσια δάση και 120 δενδρυλλίων ερυθρελάτης από δημόσιο δάσος στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Δράμας,
 • 2.000 ελάτων από διακατεχόμενα δάση και 56 έλατα από μη δημόσια δάση
 • κλάδων αρκουδοπούρναρων, ίταμου, ελάτης, ερυθρελάτης, κουμαριάς, μυρτιάς και 1.315 βωλόφυτων ελάτης.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα της Χαλκιδικής θα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των χριστουγεννιάτικων δένδρων, περίπου 48.000 χριστουγεννιάτικα έλατα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, 31.500 έλατα θα υλοτομηθούν στην περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου και 14.000 έλατα στην περιοχή του Δασαρχείου Αρναίας (συν 500 ψευδοτσούγκες και 500 πεύκα). Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και περίπου 2.800 έλατα και 50 αρκουδοπούρναρα από την περιοχή του Δασαρχείου Πολύγυρου που θα διακινηθούν με γλάστρες.

Σχετικές αποφάσεις:
Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/117211/3819/9.11.22 (ΑΔΑ: Ψ6ΛΧ4653Π8-ΤΦΛ) «Έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων» για το τρέχον έτος 2022

 ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: