Το Βελούχι μετακομίζει στην Αθήνα – Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την κοπή ελάτων

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες από τους ελατοπαραγωγούς στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας για την κοπή των ελατόδεντρων από τα χωράφια τους, ώστε να τα προωθήσουν στα αστικά κέντρα για τα Χριστούγεννα.

«Είναι αγώνας δρόμου. Είναι όλη μας η ζωή που την έχουμε αφιερώσει να είμαστε μέσα στο δάσος για να μεγαλώνουμε τα μικρά δέντρα» δηλώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάκης Αντωνίου από το χωριό Πίτσι της Δυτικής Φθιώτιδας, που είναι ένας από τους παραγωγούς και περίμενε την υπουργική απόφαση με βάση την οποία γίνεται ο καταμερισμός της υλοτόμησης των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Ο πυρήνας της μεγάλης παραγωγής είναι στο χωριό Μερκάδα. Χιλιάδες ελατοκορφές κάθε χρόνο κατευθύνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου εκεί διαχρονικά κλείνουν το ραντεβού τους οι παραγωγοί με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

«Μας έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι χρόνια τώρα. Έρχονται και μας βρίσκουν σε διάφορα σημεία στην Αθήνα που μεταφέρουμε τις ελατοκορφές» θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Μερκάδας Δημήτρης Αλεξίου, που είναι και ο ίδιος παραγωγούς.

Ο ίδιος πάντως τρέφει την ελπίδα ότι «η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη» και όπως λέει «πέρσι πήγαμε καλά, ίσως επειδή οι άνθρωποι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους και το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν η χαρά τους…».

Προς το παρόν αυτό που κυριαρχεί σε ολόκληρη την περιοχή είναι τα παζάρια με τους εμπόρους που θέλουν να αγοράσουν. Με την έκδοση της απαραίτητης απόφασης του υπουργού όπου κάνει την κατανομή των ελατοόδεντρων που θα υλοτομηθούν από ιδιόκτητες φυτείες,  θα μπορούν στη συνέχεια να μπουν μέσα στα περιβόλια τους για να κόψουν τα έλατα.

Ήδη σε όλα τα χωριά έχουν ενεργοποιήσει τους συνεταιρισμούς αλλά και τους έμπειρους υλοτόμους που κάθε χρόνο μπαίνουν μέσα στα περιβόλια και με τις όποιες δυσκολίες βγάζουν τα έλατα.

Κοντά τους οι δασικοί υπάλληλοι που σφραγίζουν τους κορμούς και δίνουν με αυτό τον τρόπο το «πράσινο φως» της μεταφοράς τους στα αστικά κέντρα.

Μία επίπονη διαδικασία καθώς οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Άλλωστε λόγω κορονοϊού, τα προηγούμενα χρόνια, δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα καθώς δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα μικρά έλατα στα αστικά κέντρα, αλλά ούτε και μπορούσαν οι καταναλωτές να φτάσουν μέχρι εκεί.

Θεωρούν ωστόσο «μεγάλη τους τιμή» να τους εμπιστευτούν μεγάλα αστικά κέντρα για να τους προμηθεύσουν με μεγάλα έλατα τα οποία στολίζουν τις πλατείες τους…. «Τα προηγούμενα χρόνια μας ζητούσαν ακόμη και δέντρα με ύψος 17 ή 20 μέτρα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Δήμος Αθηναίων. Έχουμε διατηρήσει τη φήμη μας και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Αλεξίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d