Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μείωση της προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) εξέδωσε ψήφισμα (24.11.2022) για τη μείωση της προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο Γιώργος Μπάλιας, Αν. Καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αναφέρει: «Το ΕΚ στο ψήφισμα αυτό επισημαίνει ότι οι πληθυσμοί του λύκου στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλοί και συνεπώς χρειάζεται να απομειωθεί η προστασία του. Να σημειωθεί ότι ο λύκος είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος σύμφωνα με το παράρτημα IV της οδηγίας 92/43 και απαγορεύεται οποιαδήποτε προσβολή ή βλάβη του. Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) σε δύο πρόσφατες αποφάσεις (C-674/17 για τον λύκο στη Φινλανδία και C-88/19 για το λύκο στη Ρουμανία) επεσήμανε την ανάγκη προστασίας του λύκου με τη συνακόλουθη λήψη μέτρων από τα κράτη.

»Ωστόσο, μετά από πίεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτικών Επιχειρήσεων Copa-Cogema το ΕΚ οδηγήθηκε σε αυτό το ατυχέστατο ψήφισμα. Το ονομάζω έτσι διότι στη συζήτηση ενόψει της υιοθέτησης του ψηφίσματος, επικράτησε η άποψη ότι θα πρέπει να ακολουθήσει το ΕΚ την πρόταση που κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο 2022 ενόψει της 24ης διάσκεψης της Σύμβασης της Βέρνης (28.11-2.12.2022) σύμφωνα με την οποία το καθεστώς προστασίας του λύκου θα πρέπει να μειωθεί από “είδος αυστηρά προστατευόμενο” σε “προστατευόμενο είδος”. Όμως, στις 29.11.2022 δηλαδή 5 μέρες μετά το ψήφισμα του ΕΚ η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε από τη διαρκή επιτροπή της Σύμβασης!

»Η αλλαγή στάσης έναντι των μεγάλων σαρκοβόρων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη βιοποικιλότητα, όπως επισημαίνει η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημονικών άρθρων. Οι απώλειες, επομένως, των εκτρεφόμενων ζώων (αιγοπρόβατα, αγελάδες κλπ) δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με τέτοια μέτρα. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρούνται προσπάθειες για απομείωση της αυστηρής προστασίας των ειδών του παραρτήματος IV της οδηγίας 92/43 στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης μέσω της αλόγιστης ανάπτυξης ΑΠΕ τόσο εντός όσο και εκτός περιοχών natura 2000.

»Ας ελπίσουμε ότι και τα εθνικά δικαστήρια θα ακολουθήσουν την αυστηρά προστατευτική προσέγγιση του ΔΕΕ.»

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: