Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 2022

(Η Δίκη των Πρωταίτιων της Πυροσβεστικής για την συμφορά στο ΜΑΤΙ)

Γράφει ο Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Γύρισε από την Κύπρο όπου ετοιμάζεται να εμπλακεί στην Πολιτική της Μεγαλονήσου (όπως δήλωσε ο ίδιος σε ραδιοφωνική εκπομπή) ο κος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και επιτέλους έγινε και ο απολογισμός του «έργου» της Πυροσβεστικής κατά τις Δασικές Πυρκαγιές του 2022.

Μην φανταστείτε βέβαια ότι έκαναν και κάποιον οικονομικό απολογισμό. Όχι βέβαια. Έκαναν έναν δικό τους απολογισμό για «τα κατορθώματά τους».

Η ουσία ήταν ότι ισχυρίζονται ότι το σύστημα γίνεται καλύτερο.

Στου κασίδη το κεφάλι θα μου πείτε,  αλλά αυτοί έτσι το βλέπουν. Γιατί δεν έχουν την επιστημονική συγκρότηση ούτε και το ηθικό ανάστημα ή το φιλότιμο, για να μπορούν να δουν τίποτα διαφορετικό. 

Λοιπόν την χρονιά που χάσαμε μεγάλο μέρος του Δελφικού τοπίου και του ελαιώνα ενός εμβληματικού προϊόντος στην Άμφισσα (σε μηδενικές κλίσεις και πληθώρα γεωργικών δρόμων), αφού χάσαμε τεράστιο μέρος του παγκόσμιου ενδιαφέροντος αισθητικού δάσους στην Δαδιά, την χρονιά που επί 18 ημέρες καιγόταν το δάσος Οξυάς στο Ιστορικό Παπίκιο όρος… τον Νοέμβριο του 2022!!!

Την χρονιά αυτή κινδυνέψαν πάλι τα ανατολικά και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας να καούν από μια χορτολιβαδική πυρκαγιά με καθόλου άνεμο (η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη). Ευτυχώς που παρενέβησαν τρεις έμπειροι Δασολόγοι και καθοδήγησαν την κατάσβεση και δεν κάηκε και η Σχολή Ευελπίδων…Κατά τα υπόλοιπα το σύστημα …βελτιώθηκε…

Και παρά το ότι ο κος Υπουργός είδε τους Δασολόγους εκεί και μίλησε μαζί τους, διαφημίζει το τέλειο έργο του συντονισμού χωρίς να λέει και το ποιος το συντόνιζε.

Την χρονιά που η χώρα διέθετε τα περισσότερα εναέρια μέσα που μπορούσε να φανταστεί ακόμα και το πιο διαστρεβλωμένο μυαλό απόλυτης σπατάλης, περίπου 90 εναέρια μέσα!!! Τόσα δεν έχει ούτε η Αμερική με 1000 φορές περισσότερα Δάση, την χρονιά που δαπανήθηκε σε εξοπλισμούς 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ (υπολογίζουμε γιατί δεν δίνεται ποτέ οικονομικός απολογισμός) ήταν τόσο «τέλειο το έργο» που τώρα ο κος Υπουργός έχει ένα όνειρο:

Να απαλλάξει τους υπόδικους πρωταίτιους της Πυροσβεστικής της τραγωδίας στο ΜΑΤΙ από τις ευθύνες τους. Φυσικά θα απαλλάξει από τις ευθύνες τους όλους τους μελλοντικούς επίορκους.

Αυτό είναι το πολιτικό του όνειρο; Μάλιστα αυτό είναι. Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ… και δεν το κρύβει, το λέει σε κάθε ευκαιρία.

Και τι άλλο θέλει; Να πάρει και Ολόκληρη την προστασία και διαχείριση των Δασών στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας…

Το έργο της Δασοπυρόσβεσης βελτιώθηκε μόνο σε ένα θέμα. Στο να σκηνοθετήσει έναν on camera«εμπρησμό» μπροστά στο σπίτι ενός πυροσβέστη… Αλήθεια ακόμα να βρεθεί ο εμπρηστής; Αφού φαίνεται το πρόσωπό του γιατί δεν βρίσκεται;

Σε μια χρονιά με πολύ μικρότερη αντιπυρική περίοδο μια και ο Αύγουστος μας χάρισε πολλές βροχές σχεδόν σε όλη την Χώρα, αυτοί «κατέγραψαν»… 9.000 δασικές πυρκαγιές.

Ας αρχίσουμε από αυτό (Ο αριθμός των Δασικών Πυρκαγιών)

Μέχρι το 1998 την χρονιά που πέρασε ο συντονισμός της κατάσβεσης των Δασικών Πυρκαγιών στην Πυροσβεστική ο μέσος όρος των Δασικών Πυρκαγιών ήταν περίπου 1.500 και σπάνια έφτασε τα 2.500 περιστατικά. Και μιλάμε για ολόκληρη την Ελλάδα.

Από το 1998 κι έπειτα περιέργως ο αριθμός απογειώθηκε ακόμα και σε 15.000 περιστατικά ετησίως…

Πώς λέτε να έγινε αυτό; Καταγράφουν ως νέα συμβάντα τις αναζωπυρώσεις. Και γιατί αυτό;

Μα για να φαίνεται η Πυροσβεστική πιο αποτελεσματική. Αν καούν 100.000 στρέμματα σε μία πυρκαγιά προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Αν όμως την φωτιά αυτή την πολλαπλασιάσουν σε 100 συμβάντα, τότε από ένα συμβάν καίγονται κατά μέσο όρο 1.000 στρέμματα.

Οπότε με το «δίκιο» του ο κος Υπουργός δοξάζει τον εαυτό του.

Τα καμένα στρέμματα

Είναι γεγονός ότι η Πυροσβεστική δεν κάνει ούτε έκανε ποτέ κατάσβεση στα δάση. Περιχαρακώνει μόνο την φωτιά πάντα σε άσφαλτο… και περιμένει να καούν όλα μέσα στο περίγραμμα.

Καλούνται και εναέρια μέσα και αυτοί περιμένουν στην άσφαλτο. Όμως τα εναέρια μέσα εκτός από πολυδάπανα που είναι, ποτέ δεν σβήνουν μια δασική Πυρκαγιά από μόνα τους.

Φυσικά η φωτιά αν δεν πολεμηθεί ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ γίνεται θηριώδης. Και επειδή, φωτιά είναι και δεν ρωτάει κανέναν, σχεδόν πάντα φτάνει στα χωριά και στις πόλεις μας ισχυροποιημένη.

Πριν το 1998 όπου η μάχη γινόταν μέσα στα δάση είχαμε κατά μέσο όρο περίπου 250.000 στρέμματα συνολικά ανά έτος καμένες Δασικές εκτάσεις ή Δάση. Και βέβαια δεν είχαμε σχεδόν κανέναν νεκρό πολίτη από την αιτία αυτή.

Μετά την Πυροσβεστική, έχουμε λέει 500.000 στρέμματα καμένα δάση ετησίως.

Το στοιχείο δεν είναι σωστό. Στην πραγματικότητα στα τελευταία 24 χρόνια έχουν καεί πάνω από 20 εκατομμύρια στρέμματα. Δηλαδή καίγονται πάνω από 800.000 στρέμματα κάθε έτος.

Χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί ακόμα και σε δροσερά οικοσυστήματα και χωρίς να υπολογίσουμε τις καμένες γεωργικές εκτάσεις και τα σπίτια.

Σήμερα η Πεντέλη είναι χειρότερη από την κατάσταση που την άφησαν οι ΝΑΖΙ. Η Πάρνηθα χειρότερη από οποιαδήποτε Ιστορική και ίσως και Προϊστορική εποχή.

Πάμπολλες εκτάσεις έχουν καεί πάνω 2 ή και 4 φορές μέσα σε λίγα χρόνια με αποτέλεσμα πολλά δασικά οικοσυστήματά μας να έχουν οδηγηθεί σε κατάρρευση. Και το χειρότερο χάσαμε στα τελευταία χρόνια πάνω από  228 συμπολίτες μας !!!

Όμως υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο. Η πολιτική και δημοσιογραφική ΟΜΕΡΤΑ.

Την περίοδο που δικάζονται οι Πρωταίτιοι της εκατόμβης στο ΜΑΤΙ δεν αναφέρεται σχεδόν καμιά είδηση από κάποιον δημοσιογράφο. Ούτε ένας δεν θα μιλήσει λεπτομερώς για τις συνταρακτικές καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων;

Ένας δεν θα βρεθεί να συγκινηθεί με την κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη;  Η χαροκαμένη μάνα και σύζυγος, που έχασε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον άνδρα της Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο παιδάκια της, την Εβίτα 13 ετών και τον 11χρονο Ανδρέα, από εκείνη την μέρα ζητάει να της δώσουν τα επίσημα στοιχεία για τις κινήσεις του Διοικητή Εναέριων Μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ήταν ο κος Πορτοζούδης που την είχε «κοπανήσει» -όπως αναφέρει με άλλα λόγια στο πόρισμά του ο κος Ανακριτής) προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο συνήγορός της κας Βουκάκη, κος Καπερνάρος και κατέθεσε στην ανάκριση, εκείνη την ημέρα ο κος Πορτοζούδης είχε δεχθεί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος την επίσκεψη μίας γυναίκας. Ήταν μία «εθελοντής πυροσβέστης». Γύρω στις 7 μ.μ όταν δηλαδή οι καπνοί της Τραγωδίας ήταν ορατοί από παντού, πήραν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση…

Θα πάρει κάποια απάντηση από τον τότε Συντονιστή της συμφοράς – Δολοφονίας (για εμένα) κο Βασίλειο Ματθαιόπουλο που τότε Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και επιχειρησιακός υπεύθυνος για «τον συντονισμό» στο ΜΑΤΙ, αμέσως μετά τους 103 νεκρούς… έγινε… Αρχηγός της Πυροσβεστικής. Συντονιστής, αρχηγός κλπ αλλά ακόμα να πάει στο Δικαστήριο. Είναι εκείνος που το βράδυ του μεγάλου χαμού πήρε τον λόγο για να μας εξηγήσει (και με τσαμπουκά μάλιστα) ότι ήταν τέλειος και επιχειρησιακά δεν μπορούσε να γίνει τίποτα καλύτερο. Είναι εκείνος που ηχογραφήθηκε αργότερα, αν θυμάστε, να απειλεί τον εσωτερικό ανακριτή της Πυροσβεστικής για το ίδιο θέμα που φυσικά δεν κατέληξε πουθενά.

«Η τότε ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος», δήλωσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο περιθώριο της δημοσιοποίησης στοιχείων δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι,

Εμείς θα ακούσουμε κάποια εξήγηση από τον κατηγορούμενο κο Στέφανο Κολοκούρη που ως Αντιπύραρχος το 2018, που έγινε το έγκλημα και μετά από αυτό, το πώς έγινε Αντιστράτηγος το 2019 και πώς από το 2020… έγινε Αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Και το κυριότερο πώς τα κατάφερε αλήθεια την περίοδο 2020-2021 της θητείας του, να καούν τα περισσότερα Δάση στην Χώρα. Μα είναι ο εμπνευστής … της «ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ» όπως κατήγγειλαν αρχικά ο σημερινός Δήμαρχος Ιστιαίας και ο κος Περιφερειάρχης.

Ο Υπόδικος αυτός ήταν το 2018 Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ, διετάχθη να πάει στο ΜΑΤΙ και … όπως αναφέρει ο κος Ανακριτής, παράκουσε την διαταγή και δεν πήγε καθόλου κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων… Πήγε μετά τις 9 όταν όλα είχαν τελειώσει. Θα μάθουμε πώς … έγινε αργότερα Αρχηγός της Πυροσβεστικής;  

Και ο κος Χρήστος Λάμπρης το 2018 ήταν Αντιπύραρχος και το βράδυ της τραγωδίας ήταν εναέριος συντονιστής στο ελικόπτερο «Φλόγα 11». Όμως λίγο πριν περάσει η φωτιά στο ΜΑΤΙ …έφυγε κι αυτός από την επιχείρηση. Θα μας πεί τι είχε φάει και του ήρθε… εμετός (όπως ισχυρίστηκε) από τις αναταράξεις;

Θα μάθουμε (ή έστω να καταλάβουμε) το πού οφείλεται το αγέρωχο ύφος όλων αυτών των υπόδικων Πρωταίτιων της συμφοράς παρά το ότι κάθονται στο σκαμνί ως κατηγορούμενοι; Λέτε να εξηγήσουμε πού οφείλονται οι εγκάρδιες χαιρετούρες και τα συγκρατημένα χαμόγελα μεταξύ τους;

Μας το είπε ο κος Υπουργός. Τους ετοιμάζει νόμο Ατιμωρησίας.

Αγαπητοί φίλοι. ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ.

 1. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με την υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων.
 2. Ειδικό Σώμα Δασοπροστασίας έργων πρόληψης τον χειμώνα και επιτήρησης και πρώτης πλήξης ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ κατά την αντιπυρική περίοδο. (Όπως καθορίστηκε στο ομόφωνο πόρισμα της Βουλής το 1993. Μέσα στην Δασική Υπηρεσία και ένστολο σώμα).
 1. Μεταφορά όλων των ευέλικτων Δασοπυροσβεστικών μέσων στο Σώμα Δασοπροστασίας.
 2. Μεταφορά προσωπικού (μέχρι 3000 άτομα) στο Ειδικό Σώμα με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας με την άμεση μεταφορά όλου του Δασοτεχνικού Προσωπικού (Δασολόγων, Τεχνολόγων) στις Δασικές Υπηρεσίες όπου είναι και το αντικείμενό τους.
 3. Άμεση κατάργηση των αδηφάγων 80 εποχιακών Κλιμακίων της Πυροσβεστικής με προφανή τεράστια Οικονομία και μεταφορά των 500 Δασοκομάντος στο Σώμα Δασοπροστασίας και επανεκπαίδευσή τους άμεσα μια και η εκπαίδευσή τους είναι μέχρι σήμερα ανεπαρκής.
 4. Απαγόρευση υποβολής προτάσεων από την Πυροσβεστική σε Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα Χρηματοδότησης, σε θέματα Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής και φυσικά σε θέματα Εθνικών εξοπλισμών.
 5. Ακύρωση κάθε προγραμματισμού σπατάλης της αποδεδειγμένα, τουλάχιστον ανίκανης ηγεσίας της Πυροσβεστικής.
 6. Έλεγχος των Λογαριασμών όλων των ηγεσιών της Πυροσβεστικής (και των συγγενών τους) σε βάθος δεκαπενταετίας τουλάχιστον.
 7. Μετατροπή σε Κακούργημα των αδικημάτων αποχώρησης ή «εξαφάνισης» των υπευθύνων από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση εν εξελίξει επιχειρήσεων Δασικών Πυρκαγιών και επιτάχυνση του καταλογισμού ευθυνών από τις Δικαστικές Αρχές για την τραγωδία στο ΜΑΤΙ.

 

Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν την προσωπική άποψη του αρθρογράφου, και όχι κατ’ ανάγκη του ιστολογίου dasarxeio.com ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , ,

1 reply

 1. Στην ετικέτα ΙΔΙΟΓΡΑΦΩΣ του “dasarxeio.com” υπάρχουν πάνω από τριάντα δημοσιεύματα του κ. Ελευθέριου Σταματόπουλου, Δόκτορος Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου – Μελετητή. Τη “μερίδα του λέοντος” κατέχουν τα αφορώντα την οργάνωση στη Χώρα μας αποτελεσματικής δασοπροστασίας με πρώτο και κύριο αυτό της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, όπως και το παρόν.
  Η ιστοσελίδα σε κάθε ενυπόγραφο άρθρο επισυνάπτει, και καλώς πράττει, την υποσημείωση:
  “Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν την προσωπική άποψη του αρθρογράφου, και όχι κατ’ ανάγκη του ιστολογίου dasarxeio.com”
  Πέραν αυτού δεν βρέθηκε, ή δεν θα βρεθεί θεσμοθετημένος φορέας, ατομικός, ή συλλογικός να ενσκήψει στα δημοσιεύματα αυτά και να απαιτήσει την έρευνα για το κατά πόσον οι διαπιστώσεις και προτάσεις του κινούνται στην ζητούμενη κατεύθυνση της αντιμετώπισης του σοβαρότατου προβλήματος των πυρκαγιών που τόσες ανεπανόρθωτες καταστροφές που προκαλούν κάθε χρόνο στην Πατρίδα μας…
  Και εφόσον, όπως είναι φανερό, οι επισημάνσεις του κ. Σταματόπουλου (και όχι μόνον) “περνούν απαρατήρητες”, δεν είναι καιρός με αφορμή αυτές οι δασικοί φορείς να τις προωθήσουν όπου δη… και όπου δει… για τα περεταίρω;;;…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: