Απάντηση σε δημοσίευμα για καταδίκη δασικού υπαλλήλου (λαθραία διακίνηση αιγάγρων)

Απόσπασμα από το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα neakriti.gr (14.12.2022)


Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου δίνουν τη δική τους απάντηση σε πρόσφατο δημοσίευμα που αναφέρεται σε καταδίκη δασικού υπαλλήλου της υπηρεσίας τους για λαθραία διακίνηση προστατευόμενου είδους (Κρητικού Αιγάγρου) σε Σκόπια και Βουλγαρία.

Στην επιστολή τους προς την ιστοσελίδα neakriti.gr και το τηλεοπτικό κανάλι ΚΡΗΤΗ TV επισυνάπτουν πλήθος αποδεικτικών στοιχείων (υπηρεσιακά έγγραφα και τραπεζικές αποδείξεις κατάθεσης χρημάτων σε λογαριασμούς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του Πράσινου Ταμείου για αγορά των ζώων). Αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

«Στην ιστοσελίδα της Νέας Κρήτης της 14ης/12/2022, αλλά και στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV αναφερθήκατε σε καταδίκη δασικού υπαλλήλου της Δ/νσης Δασών Λασιθίου για λαθραία διακίνηση προστατευόμενου είδους (Κρητικού Αιγάγρου) μέχρι τα Σκόπια και την Βουλγαρία. Αποδώσατε σ’ αυτόν και κατ’ επέκταση στην Υπηρεσία του, αήθεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς .

Όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που συνοδεύουν το παρόν, υπήρχαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσο και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Υπάρχουν επίσης οι αποδείξεις κατάθεσης των ποσών που αναλογούν στα σαράντα πέντε (45) ζώα που νόμιμα πωλήθηκαν, στον λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου στην Τράπεζα Ελλάδος και του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σ’ αυτά στον λογαριασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει, πριν την δημοσίευση ενός ρεπορτάζ (πόσο μάλλον όταν αποδίδονται τόσο σοβαρές κατηγορίες σε κάποιον) να ζητηθούν οι απόψεις όλων των πλευρών. Εσείς δεν το πράξατε. Αποδώσατε κατηγορίες κατά του δασικού υπαλλήλου, όπως σας τις μετέφεραν «οι δήθεν πληροφορίες σας».

Μπορείτε όμως να διαπιστώσετε ότι από πουθενά δεν θεμελιώνεται η κατηγορία για λαθρεμπορία αιγάγρων.

Μπορείτε επίσης να διαπιστώσετε ότι τα ζώα που πωλήθηκαν από το εκτροφείο των «Αγίων Πάντων», το χρονικό διάστημα 2016-2018 ήταν από τον πλεονάζοντα πληθυσμό του.

Οι κατηγορίες κατά του υπαλλήλου της Δ/νσης Δασών Λασιθίου, έχουν αποκλειστικό στόχο την δυσφήμηση του και την εξόντωση ενός ανθρώπου που στην 40χρονη υπαλληλική σταδιοδρομία του, όταν έχει διαφορετική άποψη από αυτή των εκάστοτε διοικούντων, την εκφράζει πάντα επώνυμα και με παρρησία και όχι έρποντας και ανώνυμα όπως κάποιοι άλλοι.

Το δικαστήριο που έγινε την 08η/12/2022 δεν έχει καμία σχέση με το εκτροφείο θηραμάτων «Άγιοι Πάντες» του Νομού Λασιθίου. Αφορούσε την κατάσχεση από επιχείρηση της ενδοχώρας του Νομού (ECO PARK), ελαφιών και αιγάγρων, που είχαν εγκαταλειφθεί και ήταν σε άσχημη κατάσταση από την ασιτία. Τα ελάφια μεταφέρθηκαν για περίθαλψη σε χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας. Η απόφαση του δικαστηρίου (η οποία δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί και κοινοποιηθεί) ήταν αρχικά τρείς μήνες με αναστολή- η οποία με αίτηση του δασολόγου έγινε 8μηνη για να υπάρχει το δικαίωμα της έφεσης (η οποία έφεση ασκήθηκε αμέσως). Αναφέρεται στην μεταφορά των ελαφιών σε χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Σητείας που δεν είχε την άδεια να τα φιλοξενήσει (η άδεια του Κυνηγετικού Συλλόγου αφορά την φιλοξενία και αναπαραγωγή μικρών ζώων-πέρδικες & λαγούς) και ότι δεν υπήρχε βεβαίωση του κτηνιάτρου του δημοσίου για την ευζωία των κατασχεθέντων ζώων ( η οποία υπήρχε στον σχετικό φάκελο).

Όμως οι ανώνυμοι πληροφοριοδότες στην προσπάθεια τους να συκοφαντήσουν τον συγκεκριμένο υπάλληλο, εσκεμμένα διοχέτευσαν ψευδή στοιχεία.

Μετά από όλα τα παραπάνω ζητούμε την επανόρθωση και την ανάκληση όλων όσων μεταδόθηκαν ή γράφτηκαν για τον υπάλληλο της Δ/νσης Δασών Λασιθίου και είναι ψευδή, με το ίδιο τρόπο που γράφτηκαν ή μεταδόθηκαν από εσάς. Σε διαφορετική περίπτωση μαζί με το δασικό υπάλληλο που θα απαντήσει επώνυμα στα όσα γράψατε ή αναφέρατε τις επόμενες ημέρες, θα διεκδικήσουμε δικαστικά την δικαίωση την δική του και της Υπηρεσίας.

Υ.Γ. 1) Αληθεύουν οι φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους του αρμόδιου Υπουργείου ότι η καταγγέλλουσα Βουλγάρα δημοσιογράφος (η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί στην Βουλγαρία ανταγωνιστική επιχείρηση με του αγοραστή των αιγάγρων στην Κόνιτσα) έχει κάνει πρόταση να αγοράσει νησάκι ανοικτά της Μεθώνης του Νομού Μεσσηνίας προκειμένου να ιδρύσει εκτροφείο και πως η δυσφήμηση της Δασικής Υπηρεσίας και των υπαλλήλων της διευκολύνει τέτοιες κινήσεις;

2) Πως θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Επιθεώρηση Δασικής Πολιτικής της Κρήτης, τον υπερπληθυσμό των αιγάγρων της Νήσου «Άγιοι Πάντες» του Νομού Λασιθίου που υπάρχει αυτή την στιγμή και δημιουργεί τον κίνδυνο εξαφάνισης της χλωρίδας του νησιού;

Υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Λασιθίου

Γοργονοπούλου Παρασκευή-Δασολόγος
Μπουτσάκη Ευθυμία-Δασοπόνος
Μεραμβελιωτάκης Νικόλαος-Δασοφύλακας
Χριστινάκης Εμμανουήλ-Δασοφύλακας
Βενιτουράκης Στερεός –Δασοφύλακας
Ξένος Μιχαήλ-Δασοφύλακας
Μαρούδη Ελένη-Δασολόγος (αποσπασμένη στον Δήμο Σητείας)
Μακρυδάκη Δέσποινα-συνταξιούχος Δασοπόνος από τον Μάϊο)»

Απόφαση διάθεσης αίγαγρων

ΥΠΕΝ: Παραχώρηση αγριμιών Κρήτης από την Νήσο “Άγιοι Πάντες”

Τραπεζικές αποδείξεις κατάθεσης χρημάτων

 
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Νομίζω πως οι Ίδιοι οι Αίγαγροι(Αγρίμια)δε θα είχαν καμίαν απολύτως διάθεση να φύγουν από το φυσικό τους περιβάλλον,την Κρήτη.Και πιστεύω πως ‘κάτι τέτοια’ (δηλ. η ψυχολογία του Ζώου) θα πρέπει ν’αρχίσουν να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ’όψιν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: