Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Αστικού Πρασίνου, στον σχεδιασμό, την προστασία και τη διαχείριση

Μανώλης Καπάνταης,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
τ. Δ/ντης Πρασίνου

Η χρήση της τεχνολογίας έχει σκοπό την μεγιστοποίηση απόδοσης των οφελών των οικοσυστημάτων στον κάτοικο της πόλης.

Παρόλο που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί επί του παρόντος να δημιουργήσει ή να προτείνει προγράμματα στο σχεδιασμό φύτευσης ή της διαχείρισης του αστικού πρασίνου, μπορεί όμως να προσφέρει ελκυστικές και εμπνευσμένες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των στοιχείων των οικοσυστημάτων αλλά και του αστικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας, με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις άλλες πιεστικές προκλήσεις, πιστεύω πραγματικά ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες σύντομα θα μπορέσουν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για το αστικό πράσινο και τη ζωή στην πόλη γενικότερα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συνθέσει αιώνες εμπειρίας και γνώσης στο σχεδιασμό, την προστασία και στην καλλιέργεια των φυτών στο αστικό πράσινο και θα το ρυθμίσει σε κάθε μοναδική περίσταση με ένα κλικ στον Η/Υ.

Παραφράζοντας τον Αϊνστάιν, «δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν αν συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια λάθη, συνεχίζοντας με νοοτροπίες του παρελθόντος και μη χρησιμοποιώντας νέα μέσα και υλικά».

Ας κάνουμε τον κόσμο καλύτερο στην πόλη, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία φυτεύοντας δέντρα όπου είναι δυνατόν, επιλέγοντας τα κατάλληλα δέντρα για το σωστό μέρος και δίνοντας τους την πιο κατάλληλη φροντίδα!

1. Η δενδρώδης κληρονομιά των πόλεων μας δεν αποτυπώνεται και έτσι χάνεται η ευκαιρία να ενημερώνονται οι πολίτες και να διευκολύνονται οι Υπηρεσίες Πρασίνου στο σχεδιασμό, την προστασία και τη διαχείριση

1.1 Ο δημοφιλής διαδικτυακός δεντροχάρτης της Νέας Υόρκης λαμβάνει μια μεγάλη ενημέρωση

Η βάση δεδομένων, η οποία έχει ενθουσιάσει τους Νεοϋορκέζους από το 2016, έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει 150.000 δέντρα πάρκων.

Εικόνα 1. Από NYC Parks and Recreation. Ένας ζωντανός χάρτης δέντρων του Flushing Meadows Corona Park στο Κουίνς.

Κοντά στο Tennis House στο Prospect Park του Μπρούκλιν αναπτύσσεται μια υπέροχη λευκή βελανιδιά που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό ανάστημά της, με έναν κορμό που έχει πλάτος σχεδόν τέσσερα πόδια. Αλλά το τεράστιο αυτό δέντρο κάνει περισσότερα από το να αφήνει τους επισκέπτες με δέος. παρέχει επίσης μια σειρά από περιβαλλοντικά οφέλη. Σύμφωνα με στοιχεία της πόλης, μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 25.000 τόνους ετησίως μέσω απευθείας δέσμευσης και μειώνει επίσης τη ζήτηση ενέργειας στα κοντινά κτίρια. Το δέντρο μπορεί επίσης να αναχαιτίσει (και να συγκρατήσει) σχεδόν 9.000 γαλόνια όμβριων υδάτων κάθε χρόνο και να εξοικονομήσει αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα διαμέρισμα ενός ή δύο υπνοδωματίων για περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Με οικονομικούς όρους, αυτό το ένα δέντρο συνεισφέρει περισσότερα από 550 $ κάθε χρόνο. Τέτοιες λεπτομερείς πληροφορίες είναι τώρα διαθέσιμες για περισσότερα από 150.000 δέντρα σε πάρκα που διαχειρίζεται η υπηρεσία από την NYC Parks and Recreation μέσω ενός νέου οδηγού δέντρων.

Ο χάρτης των δέντρων της πόλης της Νέας Υόρκης που κυκλοφόρησε, είναι μια επέκταση του υπάρχοντος δεντροχάρτη της πόλης, ο οποίος από το 2016 επιτρέπει στους Νεοϋορκέζους να γνωρίσουν από κοντά τα 650.000 δέντρα που πλαισιώνουν τα πεζοδρόμια της γειτονιάς τους. Η νέα προσθήκη καθιστά τον χάρτη τον πιο ολοκληρωμένο κατάλογο του μη πράσινου θόλου (από την συγκόμωση) της πόλης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, και έρχεται καθώς το τμήμα δεσμεύεται να φυτέψει ακόμη περισσότερα δέντρα για την καταπολέμηση της ανισότητας της θερμότητας. Τον Σεπτέμβριο, ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι φύτεψε περισσότερα από 13.000 δέντρα το οικονομικό έτος 2022.

Εικόνα 2. Από NYC Parks and Recreation. Μια λευκή βελανιδιά στο Prospect Park προσφέρει πολλά οφέλη.

Κάθε δέντρο εμφανίζεται στον χάρτη ως κουκκίδα, το χρώμα και το μέγεθός του υποδεικνύουν το είδος και την περιφέρεια του κορμού του φυτού, αντίστοιχα. Κάνοντας κλικ σε κάθε κουκκίδα εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία του δέντρου, συμπεριλαμβανομένης της πλησιέστερης διεύθυνσής του, συνοδευόμενες από φωτογραφίες δρόμου από το Cyclomedia. Βγάζει επίσης στατιστικά στοιχεία για την οικολογική και οικονομική συνεισφορά της στην πόλη, όπως υπολογίζεται με τη χρήση τύπων από τη Δασική υπηρεσία των ΗΠΑ. Σμίκρυνση του χάρτη και αυτός υπολογίζει όλα τα οφέλη σε επίπεδο γειτονιάς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πόλης, τα περισσότερα από 5.500 δέντρα του δρόμου στο Upper West Side του Μανχάταν, για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 6 εκατομμύρια τόνους ετησίως — κάτι που έχει την ίδια κλιματική επίδραση με την απομάκρυνση 1,2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από το δρόμο.

Ο διευρυμένος χάρτης επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων να εξερευνήσουν την ποικιλία δέντρων που έχουν στα τοπικά πάρκα, τις παιδικές χαρές και τους κοινοτικούς κήπους τους και να κατανοήσουν καλύτερα πώς το καθένα παίζει σημαντικό ρόλο στην πόλη. Πάρτε το Astoria Park στο Queens, το οποίο φιλοξενεί 63 είδη δέντρων. Το λονδρέζικο αεροπλάνο (Platanus x hispanica) και η βελανιδιά (Quercus palustris) είναι τα πιο κοινά και ψεκασμένα σε όλο το πάρκο για να δώσουν στο πάρκο το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους όπως είναι και μια χούφτα βόρειες κόκκινες βελανιδιές (Northern Red Oak) και Υγράμβαρη (Liquidambar styraciflua).

Συλλογικά, τα περίπου 1.000 δέντρα στο πάρκο αναχαιτίζουν (συγκτατούν με φύλλωμα τους) 1,3 εκατομμύρια γαλόνια νερού κάθε χρόνο και περισσότερα από 1.400 κιλά ατμοσφαιρικών ρύπων. Μαζί με τη μειωμένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονόμηση ενέργειας, αυτό μεταφράζεται σε οφέλη 110.000 $ ετησίως.

Τέτοια στοιχεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του κόστους φύτευσης και φροντίδας των νέων δέντρων, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Εστιάζοντας την εκτίμηση του κοινού για το πράσινο της πόλης, η πόλη ελπίζει να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να βοηθήσουν στη φροντίδα των δέντρων στα πάρκα και τις γειτονιές τους. Οι εθελοντές μπορούν να τα καταγράψουν και να παρέχουν οποιαδήποτε φροντίδα σε ένα δέντρο, είτε πρόκειται για το πότισμα του, την αφαίρεση των σκουπιδιών από το λάκκο του δέντρου ή το κλάδεμα κλαδιών (για το οποίο απαιτείται από τους πολίτες να λάβουν πρώτα άδεια).

Μπορούν επίσης να αποθηκεύσουν «αγαπημένα» δέντρα ή να ανακοινώσουν την εκτίμησή τους για αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω του κουμπιού κοινής χρήσης.

«Ένα αστικό περιβάλλον είναι ένα απίστευτα δύσκολο μέρος για να αναπτυχθεί ένα δέντρο και τα βασικά πράγματα μπορούν να προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη», λέει ο Benjamin Osborne, βοηθός επίτροπος Δασοκομίας και κηπουρικής στο NYC Parks.

Για πιο σύνθετη φροντίδα, οι Νεοϋορκέζοι μπορούν επίσης να ειδοποιήσουν τους υπαλλήλους για οποιοδήποτε συγκεκριμένο δέντρο που χρειάζεται προσοχή, προσθέτοντάς τις ψηφιακές ετικέτες από τον χάρτη στο τηλέφωνό τους και υποβάλλοντας ένα αίτημα υπηρεσιακό ή αναφέροντας κάποιο πρόβλημα. Ένα νέο χαρακτηριστικό του χάρτη επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε εργασίας που έχει γίνει από την πόλη. «Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα διαφάνειας του κυβερνητικού έργου και είμαστε περήφανοι για αυτό», λέει ο Osborne.

Η πόλη ευτυχώς δεν έχει έλλειψη από τους λάτρεις των δενδροστοιχιών. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων στη ρίζα του χάρτη ήταν το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης έρευνας δέντρων που διεξήχθη από περισσότερους από 2.300 εθελοντές μεταξύ 2015 και 2016. Άλλοι δώδεκα εθελοντές αργότερα εντάχθηκαν στο προσωπικό του πάρκου στην έρευνα δέντρων στα πάρκα της Νέας Υόρκης.

Το ενδιαφέρον να γίνουν οι πολίτες διαχειριστές ήταν σε «υψηλό όλων των εποχών», λέει ο Nelson Villarrubia, εκτελεστικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Trees New York, η οποία ηγείται των εθελοντικών προσπαθειών για τη φύτευση και τη φροντίδα των δέντρων της πόλης. Φέτος, βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εκπαιδεύσουν 300 άτομα για να γίνουν αδειούχοι πολίτες κλαδευτές, αύξηση κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Εικόνα 3. Από NYC Parks and Recreation Τα δέντρα του Middle Village, Queens, όπως φαίνεται από το NYC Tree Map.

Ο Villarrubia προσθέτει ότι τα μέλη της ομάδας ήταν ενεργοί χρήστες του αρχικού χάρτη των δέντρων του δρόμου, καταγράφοντας εθελοντικές δραστηριότητες, τον χρησιμοποιούσαν για να δώσουν προτεραιότητα στα δέντρα για τη φροντίδα τους και μερικές φορές ακόμη και προτείνοντας διορθώσεις στις πληροφορίες για ένα δέντρο. Είναι επίσης ενεργοί στην αναφορά ζητημάτων και στην υποβολή αιτημάτων για την υπηρεσία. «Είναι τα μάτια στο έδαφος – δείτε κάτι, πείτε κάτι, όπως όλα τα άλλα», λέει.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά σε αυτά τα δέντρα, επομένως η συμβολή τους είναι ευεργετική».

Στην πραγματικότητα, ενώ μερικοί εθελοντές ασχολούνται με τα δέντρα της Νέας Υόρκης ως παθιασμένοι χομπίστες, πολλοί ξεκινούν απλά θέλοντας να μάθουν περισσότερα για ένα δέντρο στη γειτονιά τους, πριν «κολλήσουν», όπως το θέτει ο Villarrubia. Για πολλούς, «τα δέντρα είναι η μοναδική τους σύνδεση με τη φύση και πολλοί άνθρωποι δημιουργούν πολύ ισχυρές προσωπικές σχέσεις με αυτούς της γειτονιάς τους», λέει. «Έτσι θέλουν να τα δουν να συντηρούνται και να φροντίζονται».

2. Το εργαλείο υποδεικνύει πού να φυτέψετε δέντρα για να αποθηκεύσετε περισσότερο άνθρακα IBM τεχνητή νοημοσύνη για τη υπηρεσία δέσμευσης του άνθρακα

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μετρούν με ακρίβεια πόση ποσότητα άνθρακα μπορούν να αποθηκεύσουν τα δέντρα

Η φύτευση δέντρων είναι μια από τις απλούστερες και τις πιο αποτελεσματικές ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η φύτευση τους χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες για την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα.

Αλλά όταν επιλέγουμε αυτό το μονοπάτι, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όταν φυτεύουμε δέντρα αυτά θα αποθηκεύουν αποτελεσματικά επαρκείς ποσότητες άνθρακα.

Σε αυτή την επιλογή, σημαντικός παράγοντας είναι ο τόπος φύτευσης.

Τα δέντρα πρέπει να φυτευτούν σε τοποθεσίες όπου μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες και για να απορροφούν σωστά τον άνθρακα που κυκλοφορεί στον αέρα. Παρά το γεγονός ότι αυτό όπως φαίνεται, είναι μία από τις απλούστερες στρατηγικές για τη σύλληψη περισσότερου άνθρακα από τον αέρα, η φύτευση τους πρέπει να γίνει σωστά. Εάν η ενέργεια αυτή συμβεί με προγραμματισμό και με έξυπνο τρόπο, θα μπορούσε να επιτρέψει πιο ακριβή την επεξεργασία και τις αντισταθμίσεις άνθρακα. Οι έρευνες μπορούν να βοηθήσουν τους πολεοδόμους και τους Γεωτεχνικούς μελετητές Πρασίνου να προσδιορίσουν ακριβώς ποιοι τύποι δέντρων χρειάζονται και πού θα βελτιώσουν την ποιότητα του τοπικού αέρα.

Οι ερευνητές της IBM χρησιμοποιώντας την περιοχή του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως περιοχή δοκιμής, ανέπτυξαν μια διαδικασία για τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και τη μέτρηση με ακρίβεια της ποσότητας άνθρακα που μπορούν να αποθηκεύσουν τα δέντρα σε μια δεδομένη ζώνη.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη το είδος, το γεωμετρικό σχήμα και τον όγκο του φυλλώματος. Για παράδειγμα, οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν ότι τα δέντρα του Μανχάταν κατακρατούν 52.000 τόνους άνθρακα, καθώς και να προσδιορίσουν τα ακριβή χαρακτηριστικά της αποτελεσματικότητας ορισμένων ειδών και πως ορισμένα είδη δέντρων θα ήταν πιο ωφέλιμα.

Αυτή η μοναδική ματιά στην ικανότητα αποθήκευσης άνθρακα της βλάστησης στη Γη κατέστη δυνατή χάρη στη μηχανική μάθηση και την πλατφόρμα ανάλυσης γεωχωρικών δεδομένων της IBM PAIRS, με την ικανότητά της να συγκεντρώνει και να αναλύει μεγάλες ποσότητες αεροεικόνων, και το LiDAR , που είναι δεδομένα φωτός και εμβέλειας χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πολύ ακριβών πληροφοριών και μοντέλων υψομέτρου εδάφους υψηλής ανάλυσης.

Πηγές:

CityLab Environment New York City’s Popular Online Tree Map Gets a Big Update. By Linda Poon https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-09/mapping-new-york-city-s-trees-now-with-more-trees

Ferramenta indica onde plantar árvores para armazenar mais carbono

Ferramentas de inteligência artificial medem com precisão a quantidade de carbono que as árvores podem armazenar

Por: Redação CicloVivo

https://ciclovivo.com.br/planeta/crise-climatica/ia-da-ibm-indica-onde-plantar-arvores-para-armazenar-mais-carbono/ΚατηγορίεςΚηποτεχνία - Έργα Πρασίνου

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: