Η περίεργη προσφορά του έκπτωτου Βασιλιά Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ του Β’ στην Δασοπονία της Χώρας

Γράφει ο Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Ο έκπτωτος Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Β’ απεβίωσε.

Κι επειδή ως παιδάκι έζησα μερικά από τα χρόνια εκείνα, ξέρω ότι ανέτρεψε την τότε Κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου που είχε εκλεγεί με 53% (1961).

Η ανατροπή έγινε μέσω του χρηματισμού των αποστατών της τότε Ένωσης Κέντρου και πυροδότησε τεράστιες αναταραχές και την γενιά του 114.

(Το 114 ήταν τότε το ακροτελεύτιο άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος «Η διαφύλαξη του παρόντος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων»- Το ίδιο άρθρο έχει επαναληφθεί και στο άρθρο 120 του σημερινού Συντάγματος).

Έπρεπε όμως μετά την ανατροπή να ορισθεί υπηρεσιακή Κυβέρνηση να γίνουν νέες Εκλογές. Και πράγματι ορίστηκαν από το παλάτι τρεις υπηρεσιακές Κυβερνήσεις που όλες έπεσαν πολύ σύντομα.

Αν όμως η Λαϊκή βούληση εξέλεγε και πάλι τον Γεώργιο Παπανδρέου, τότε ο Κωνσταντίνος θα έχανε τον θρόνο του. Οπότε οργάνωνε κρυφά το δικό του πραξικόπημα. Τον πρόλαβαν οι Συνταγματάρχες, τους όρκισε και αργότερα προσπάθησε… να τους ανατρέψει με άλλο πραξικόπημα που όμως προδόθηκε αμέσως και διέφυγε στην Ρώμη. Αυτά το 1968. Η Χούντα όρισε αντιβασιλέα, αλλά εξακολούθησε να μισθοδοτεί όλη την Βασιλική οικογένεια.

Έπειτα έχασε τον θρόνο με το νόθο δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου του 1973 με 78,50 % και μετά την μεταπολίτευση με νέο τίμιο αυτήν την φορά δημοψήφισμα το πολίτευμα της Χώρας και με ποσοστό 69,18% μετετράπη τελεσίδικα σε Προεδρευομένη Δημοκρατία.

Και για να μην χάνω τον στόχο μου που είναι διαφορετικός, δεν θα αναφερθώ για την μαφιόζικη κλοπή των Εθνικών θησαυρών του 1992 με τα κοντέινερς ή στον μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα με το Ελληνικό Δημόσιο, συνοψίζω μόνο ότι η Βασιλεία πάντοτε ήταν ένας ιμάντας εξάρτησης της Χώρας.

Αγαπητοί φίλοι συγχωρείστε με για την φλυαρία μου.

Το θέμα μου είναι το Δάσος-Κτήμα Τατοΐου με τα κτήρια του παλιού Παλατιού και η σημερινή κατάντια του μετά τις πυρκαγιές του 2021, ελέω εγκατάλειψης και ελέω Πυροσβεστικής.

Κατ’ αρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι στην κατά βάση πεδινή ή ήπιου αναγλύφου περιοχή των 40.000 στρεμμάτων του Δάσους-Κτήματος ήταν η περιοχή της Αρχαίας Δεκέλειας. Στον λόφο «Παλαιόκαστρο», στο σημείο που βρίσκονται οι τάφοι, είχαν το ορμητήριό τους οι Σπαρτιάτες κατά την διάρκεια των Πελοποννησιακών πολέμων.

Το Δάσος-Κτήμα ήταν ουσιαστικά ένας παράδεισος εναλλαγής δάσους, καλλιεργειών οπωροφόρων δέντρων και ετήσιων καλλιεργειών, με κτηνοτροφία και με πληθώρα άγριων ζώων.

Γλύτωσε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που κάηκε και το μεγαλύτερο μέρος του Ελατοδάσους της Πάρνηθας και δεν αναμένουμε την αναγέννησή του ούτε στα επόμενα 100-200 χρόνια ! ! !

Δεν γλύτωσε όμως μαζί με ολόκληρη την Βόρεια και Βορειοδυτική Αττική από τις πυρκαγιές του 2021 και από την εντολή της ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΟΣ της Πυροσβεστικής.

Δανείστηκα μερικές φωτογραφίες για να καταλάβουμε το πριν την Πυροσβεστική και μετά την Πυροσβεστική.

Το σημείο των τάφων σήμερα (2023).

Το σημείο των τάφων πριν την φωτιά του 2021.

Η ευρύτερη καμένη περιοχή μετά την φωτιά του 2021

Μερικές από τις παλιές εγκαταστάσεις μετά την εφαρμογή του αξιώματος: ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο πρώην Βασιλιάς έχει ήδη ταφεί στο Παλαιόκαστρο του Τατοΐου. Μας επισκέφθηκαν δεκάδες μέσα ενημέρωσης. Και είδαν και είδαμε και μερικοί από εμάς ξανά την εγκατάλειψη, έστω οριακά μπαλωμένη.

Έγιναν καθαρισμοί που έπρεπε να έχουν γίνει ήδη από τα τέλη του 2021 αμέσως μετά την Πυρκαγιά, για να μην διαταραχθεί η αναγέννηση του Δάσους με την πτώση των ομολογουμένως μεγάλων δένδρων Χαλεπίου Πεύκης.

Τώρα η διαταραχή έγινε και ας ελπίσουμε από τύχη να μην είναι σημαντική. Έγιναν φυτεύσεις θάμνων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στην περιοχή.

Η ίδια πληγωμένη Ιστορία κάθε φορά. Εδώ και 30 χρόνια η πρόσβαση των Δασικών Υπηρεσιών ήταν σχεδόν απαγορευμένη. Δεν μπορούσαν να διαχειριστούν πλήρως το δάσους και να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν ούτε τα βασικά έργα πρόληψης για την προστασία του Δάσους.

Χαρακτηριστικά μόνο σας λέω ότι ο φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας (που καταργήθηκε) για να μπει στον χώρο έπρεπε να κάνει ακόμα και γραπτά αιτήματα.

Πάντοτε η επικοινωνία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του οποιουδήποτε, ήταν σχεδόν αδύνατη. Αλήθεια την κα Υπουργό Πολιτισμού την είδα να επισκέπτεται τώρα αρκετές φορές τον χώρο. Τώρα το θυμήθηκε;;;

Και όσο οι Δασικές υπηρεσίες μέχρι το 2005 περίπου είχαν πόρους πραγματοποίησης κάποιων εργασιών δυνητικά κάτι μπορούσε να γίνει.

Γρήγορα όμως, σχεδόν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι μεταφέρθηκαν προοδευτικά στην Πυροσβεστική, κατασπαταλούνται σήμερα σε άγνωστες ενέργειες και πάνε σε άγνωστες τσέπες, οπότε από το 2005 κι έπειτα κάθε παρέμβαση θα ήταν αδύνατη.

Κι αντί μετά τις πυρκαγιές του 2007 να εφαρμοστεί το Πόρισμα της Βουλής (Με Πρόεδρο τον σημερινό πρωθυπουργό) ή το παρόμοιο πόρισμα του 1993, για ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και γενναία χρηματοδότηση για την διαχείριση των Δασών και μέσω της διαχείρισης ενίσχυση της πρόληψης, έχουμε :

  • Την μείωση των προϋπολογισμών των Δασικών Υπηρεσιών και την ουσιαστική αποψίλωσή της από κάθε είδους ειδικότητα.
  • Την δημιουργία της μεγαλύτερης Πυροσβεστικής στον Κόσμο!!!

Κι αφού κάναμε την μεγαλύτερη Πυροσβεστική του κόσμου (τηρουμένων των αναλογιών) και αφού την παρακολουθούμε να μην αποδίδει ποτέ οικονομικό απολογισμό έστω και για μία χρονιά βλέπουμε ανάγλυφα τα αποτελέσματά της. Και το Τατόϊ είναι ελάχιστη συνέπεια. Στην Δίκη για το ΜΑΤΙ να δείτε τι ακούγεται.

  • Παρακολουθήσαμε την διατύπωση του δόγματος «της μη κατάσβεσης» των πυρκαγιών στα Δάση τουλάχιστον έπειτα το 2018. Και ποια η αντίδρασή μας ιδίως έπειτα από τις πυρκαγιές του 2021; Προχώρησε η περεταίρω ενίσχυση της ήδη ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ Πυροσβεστικής με το Προεδρικό διάταγμα 79/2022 (ΦΕΚ 220/2022).

Με το διάταγμα αυτό η Πυροσβεστική έχει πλέον 17.387 άτομα προσωπικό !!! (από 6.000 που ήταν το 1998 όταν πήρε και την δασοπυρόσβεση), με 18 Στρατηγούς… όταν ο Ελληνικός Στρατός με 100.000 άτομα έχει περίπου 25.

  • Ενισχύσαμε τα εναέρια μέσα Δασοπυρόσβεσης σε βαθμό σκανδαλώδη. 93 τον αριθμό εναέριο και ανεξέλεγκτο αριθμό ωρών πτήσεων ιδιωτικών εταιρειών και την υποψία διασπάθισης του Δημόσιου χρήματος.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Παρακαταθήκη του πρώην Βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’ είναι μία ! ! !

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ.

 

Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν την προσωπική άποψη του αρθρογράφου, και όχι κατ’ ανάγκη του ιστολογίου dasarxeio.com 



ΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading